Unicredit: Implicarea bancilor in managementul fondurilor europene ar imbunatati procesul de absorbtie

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 10 august 2010, 15:13 Economie | EuROfonduri


Implicarea bancilor in managementul fondurilor europene, prin preluarea partiala a atributiilor organismelor intermediare, ar imbunatati procesul de absorbtie, sunt de parere reprezentantii Unicredit Tiriac Bank. Acestia arata ca prin acest sistem proiectele vor fi evaluate de la inceput si din punct de vedere al bancabilitatii, astfel incat beneficiarul sa poata primi cofinantare de la institutiile de credit.

"Exista deja astfel de sisteme, de exemplu in Italia, unde bancile se implica de la inceput, deoarece de la inceput proiectul este evaluat si din punct de vedere al bancabilitatii. De asemenea, prin acest sistem perioada de analiza se va scurta semnificativ", a declarat Marius Radu, specialist in fonduri europene in cadrul Unicredit.

El a mai spus ca acest model presupune ca bancile sa fie cele care primesc proiectele pentru a le evalua, astfel incat proiectele aprobate sa poata obtine cofinantare de la institutiile de credit.

Marius Radu a mai aratat ca in acest moment bancabilitatea este principala problema a gradului redus de absorbtie a fondurilor europene.

Totodata, Unicredit a propus si imbunatatirea sistemului actual, propunand introducerea obligativitatii beneficiarului de a discuta cu banca despre posibilitatile de finantare inaintea aprobarii proiectului si introducerea Scrisorii de Confort in faza de evaluare si selectare a proiectelor.

Ciprian Paltineanu, director Finance & Advisory in cadrul UniCredit Tiriac Bank, arata ca una dintre greselile celor care vor sa finanteze un proiect prin intermediul fondurilor europene este aceea ca nu trec intai pe la banca pentru a se asigura ca au capacitatea financiara de a sustine proiectul.

Subiectul fondurilor europene a fost mentionat insistent si in cadrul ultimei vizite a delegatiei FMI si Comisiei Europene. In cadrul discutiilor dintre reprezentantii sistemului bancar si cei ai organismelor internationale, s-au cautat solutii pentru implicarea bancilor in procesul de atragere a fondurilor europene, printre solutiile mentionate fiind si integrarea bancilor in sistemul de atragere a finantarilor si ca proiectele selectate la nivelul autoritatilor sa poata fi finantate si de catre banci.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1360 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  reprezentantii Unicredit Tiriac sunt pe dinafara.. (Marţi, 10 august 2010, 15:21)

  tudor [anonim]

  Domnii de la Unicredit habar n-au de conditiile de finantare de la fonduri structurale : daca RIR-ul este > 13 (proiect bancabil) proiectul ESTE NEELIGIBIL.
  Prin urmare toate proiectele finantate SUNT NEBANCABILE ca de aia este componenta nerambursabila...

  Nu inteleg cum isi permite o institutie cu oarece pretentii sa debiteze asemenea prostii...
  • 0 (0 voturi)    
   Pai vor (Marţi, 10 august 2010, 16:12)

   Gigell [anonim] i-a raspuns lui tudor

   sa-si puna si ei acolo un comision, sa aiba si gura lor ce sa mananca. Aaaa si o taxa de administrare
  • 0 (0 voturi)    
   imaginatia bolnava.... (Marţi, 10 august 2010, 16:27)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui tudor

   Vor inventa "proiectul cu doua RIR-uri", pe cat punem pariu?

   :-)
   • 0 (0 voturi)    
    2 RIR-uri! (Marţi, 17 august 2010, 20:33)

    Dana Draghici [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

    NU EXISTA!!!
    2 RIR-uri pentru realizarea investitiei din fonduri nerambusabile ar insemna o ILEGALITATE!
    Nu cred ca reprezentantii oficiali ai bancilor si ai autoritatilor ar sustine asa o absurditate!!!!!!!
    Trebuie sa cada la pace, cine va castiga, clar, ca altfel, pierdem NOI, TOTI ROMANII!
  • 0 (0 voturi)    
   perfect de acord! (Marţi, 17 august 2010, 20:29)

   Dana Draghici [anonim] i-a raspuns lui tudor

   Sunt perfect de acord cu faptul ca proiectele NU sunt bancabile in conditia obligatorie a incadrarii in indicatorii financiari pentru a putea obtine finantarea nerambursabila necesara dezvoltarii.
   Este ILOGIC ce exprima reprezentantii bancilor, cand se cunoaste in realitate o discrepanta majora intre momentul depunerii proiectului si cel al aprobarii si semnarii lui. La intreprinderi mari, de exemplu, prima sesiune din Romania de depunere a fost in 2008, iar aprobarea si semnarea in 2010. Degeaba ar trece pe la banca, oricum, daca bancile isi schimba politicile si conditiile, fara sa tina cont de aceste realitati.
   Inca nu exista eficienta unor masuri reale, fezabile in practica.
   Trebuie sa isi schimbe viziunea reprezentantii bancilor, pentru a duce la absorbtia acestor fonduri europene nerambursabile pe care in mod rusinos Romania le-a dat inapoi, cu varf si indesat, din buzunarele fiecarui romanas al nostru, in calitate de "contribuabil"!
   "De la aderare si pana in prezent, Romania a contribuit la bugetul UE, in calitate de stat membru, cu suma totala de 4,53 miliarde de euro, ultima plata fiind efectuata pe 2 august a.c. In schimb, proiectele europene au „absorbit“ doar 2,18 miliarde de euro (971 de milioane din fondurile structurale si 1,2 miliarde de euro din cele pentru agricultura)."
   • 0 (0 voturi)    
    si bancile au rolul lor (Miercuri, 18 august 2010, 19:17)

    sorin buda [anonim] i-a raspuns lui Dana Draghici

    Tot forumul asta este de acord ca interventia celor de la Unicredit este aiurea, complet nefundamentata, cu grave erori privind procedurile si fara minime cunostinte de legislatie.

    Totusi sa le intindem o mana poate isi coboara capul din nori. In sine si bancile ar putea sa aiba rolul lor. Ca si consultant eu astept de la banci sa isi flexibilizeze conditiile privind acordarea creditului punte si in acordarea scrisorilor de garantie bancara. Bine ar fi daca bancile i-ar sprijini pe beneficiari cu microcredite pentru intocmirea documentatiilor proiectelor. Vorbesc aici de proiectele de infrastructura unde documentatia este laborioasa si implicit destul de costisitoare. Totusi aceste credite ar fi intre 20 si 70.000 euro si i-ar ajuta pe beneficiari sa acceseze proiecte cu bugete care au cel putin sase zerouri.

    Am ramas surprins cat de multe preluari a avut acest subiect lansat de Unicredit in piata. Din pacate Hotnews este una din putinele platforme care permite interactiunea cu cititorii. Sper totusi sa citeasca cineva din mediul bancar toate observatiile facute la acest articol si sa isi corecteze abordarea fata de aceasta piata. Din pacate profanii vor ramane cu o imagine alterata si mai tare referitoare la fondurile europene.
 • 0 (0 voturi)    
  bancile mai lipsesc.... (Marţi, 10 august 2010, 15:57)

  cata [anonim]

  din birocratia asta cretina impusa de ue...
 • +1 (1 vot)    
  gresit (Marţi, 10 august 2010, 16:07)

  eu [anonim]

  daca se vor implica camatarii nationali in distribuirea acestor bani va fi vai de noi. probabil ca nu mai au bani de camatarie si cauta cu disperare prin diverse fonduri.
 • 0 (0 voturi)    
  fonduri (Marţi, 10 august 2010, 16:47)

  marian turcu [anonim]

  Problema nu este a bancilor ci a AM/OI, deoarece conditiile de eligibilitate sunt diferite fata de conditiile de acordare a unui credit de la institutii bancare.

  Bancile urmaresc profitabilitatea unei afaceri, iar in cazul fondurilor daca esti foarte profitabil (RIR>13) inseamna ca nu ai nevoie de finantare de la ei. Fondurile structurale urmaresc dezvoltarea unei afaceri si in principal crearea de noi locuri de munca.

  Despre domnii de la UNICREDIT numai cuvinte de lauda, incearca sa deblocheze si sa faciliteze accesarea fondurilor structurale.

  Anonimul "tudor" bate campii nestiind ca nu bancile ofera fonduri nerambursabile europene si ca fiecare institutie bancara are politica ei de acordare credit.
  • +1 (1 vot)    
   banci (Marţi, 10 august 2010, 17:42)

   nick [anonim] i-a raspuns lui marian turcu

   ei nah. cum ar fi ca unicredit sa fie AM, sa fie si consultant si posibil si solicitant. Din cate stiu ultimele doua atribute le au, mai lipseste al treilea. Poate din cauza ca nu li se aproba anumite proiecte?
   • 0 (0 voturi)    
    fonduri structurale (Miercuri, 11 august 2010, 13:27)

    marian turcu [anonim] i-a raspuns lui nick

    Discutia este facuta in primul rand pentru proiectele aprobate si pentru care bancile nu acorda finantare. Exista un blocaj intre beneficiar, AM/OI si banci. Bancile nu vor putea niciodata sa fie AM/OI. Multi merg pe ideea ca daca ai un proiect aprobat, banca trebuie sa-ti si acorde creditare, insa nu este asa.
    Nu vad insa interesul bancii mai sus mentionate, privind aprobarea anumitor proiecte.
    V-ati pus vreodata intrebarea, de ce nu acorda statul finantare beneficiarilor, prin bancile pe care le detine (CEC si EXIMBANK). De ce trebuie oare sa ne mai complicam cu garantii de stat, fonduri de garantare, etc.
    Daca AM/OI sunt institutii ale statului, de ce sa nu ofere la pachet si finantarea necesara pentru derularea investitiei???
  • 0 (0 voturi)    
   amice... (Miercuri, 11 august 2010, 23:39)

   tudor [anonim] i-a raspuns lui marian turcu

   mai bine ai spune ceva concret, ca vad ca n-ai inteles nimic....Alo, gara....e vorba de proiecte nebancabile (RIR<13 %), adica proiecte pt. care banca nu iti va da credit din cauza acestui indicator! Apoi de unde ai dedus tu ca eu as fi crezut ca banca ofera finantari?????

   Probabil ca habar n-ai nici de conditiile pt. obtinerea unui credit de investitii si nici de conditiile obtinerii unei finantari nerambursabile (vorbesc dpv economico-financiar)
  • 0 (0 voturi)    
   bancile (Marţi, 17 august 2010, 20:36)

   Dana Draghici [anonim] i-a raspuns lui marian turcu

   PERFECT DE ACORD ca fiecare banca are propria politica.
   De ce nu se spune ca sunt banci care nu stau de vorba cu "gainari" care au cifra de afaceri sub 500.000 euro!REPET: care au obtinut sub jumatate de milion de euro cifra de afaceri in 2009!!!
   Replica lor este ca oricum vor muri!
 • +1 (1 vot)    
  La gunoi cu acesta banca (Marţi, 10 august 2010, 19:18)

  salontanul [utilizator]

  Sa-i ia drcu' cu banca lor cu tot. Am avut o restanta la ei, de care n-am stiut, si m-au bagat in biroul de credit , fara sa ma instiinteze in prealabil. Rahati.
 • 0 (0 voturi)    
  soricisme.... (Miercuri, 11 august 2010, 13:16)

  Dedalus [anonim]

  Fondurile europene sunt ca branza din capcanele de soareci: toti le vad, toti le doresc, par gratis dar daca le iei te-ai ars!
  • 0 (0 voturi)    
   te contrazic (Miercuri, 18 august 2010, 19:33)

   sorin buda [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Te contrazic la acest subiect. Trebuie sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva:

   Sa spunem ca ai o investitie de facut de 100 de lei in utilaje pe care daca nu le cumperi s-ar putea sa iesi de pe piata. Iti pregatesti investitia aceasta de cativa ani si ai adunat toti banii necesari pentru realizarea ei.
   Ca administrator al acestei afaceri va trebui sa te decizi daca te faci investitia din banii propri sau daca apelezi la fondurile europene, iar dupa realizarea investitiei ti se intorc cel putin 50% din bani inapoi.

   In egala masura daca ai doar o parte din bani (30% ar fi un minim) trebuie sa te gandesti daca te duci la banca sa iei credit (asta inseamna dobanda si rambursarea integrala a imprumutului) sau daca apelezi la fonduri europene unde primesti minim 50% din valoarea investitiei "gratis". Sigur ramane restul de 20% care iti va da batai de cap pentru ca trebuie sa ii gasesti pe undeva.

   Din pacate fondurile europene au si ele o meteahna grea in momentul de fata - depui proiectul astazi si ti se aproba cam in 6 luni, desi, in general, conform ghidurilor procedura de evaluare ar trebui sa nu dureze mai mult de 3 luni.

   Si ca totul sa fie corect pana la capat noi aici vorbim de fonduri europene, dar nu trebuie sa uitam ca de fapt cei 50%, sau 50% sau 70% sau 100% pe care noi spunem ca vin din fonduri europene (fonduri structurale si de coeziune) sunt de fapt parte de la Uniunea Europeana si parte de la Guvernul Romaniei, adica tot de la bugetul nostru.
 • 0 (0 voturi)    
  AIUREA IN TRAMVAI (Miercuri, 18 august 2010, 18:48)

  andrei popescu [anonim]

  Baietii astea sunt pe langa rau de tot. Este o confuzie totala intre sistemul de management al fondurilor structurale si de coeziune si procedurile de achizitie publica. La primele randuri am inceput sa rad, pe la jumatate mi-am dat seama ca este grav. Nu exista minim de cunostinte tehnice in spatele afirmatiilor celor de la Unicredit. Ma socheaza cel mai tare faptul ca aceasta abordare vine de la reprezentantii unei banci atat de mari si mai ales acoperirea media pe care o are aceasta stire complet neprofesionista.
 • 0 (0 voturi)    
  Italia (Miercuri, 18 august 2010, 19:00)

  sorin buda [anonim]

  exemplul Italia este foarte neinspirat. Experienta lor in ceea ce privesc fondurile europene se rezuma la o absortie de doar 36% pe exercitiul financiar 2007-2013. De ce nu ne uitam la Belgia care are o rata de absortie de 61%? Baietii astia de la Unicredit chiar nu si-au facut temele. Pacat de brandul pe care il au .... :(
 • 0 (0 voturi)    
  Norme de creditare specifice (Miercuri, 1 septembrie 2010, 19:34)

  Aurel [anonim]

  Daca RIR>13 proiectul poate fi bancabil.”
  Valoarea de adevar a acestei afirmatii o poate oferi banca printro norma de creditare a acestui tip de produse bancare.
  In cadrul acestei norme pot fi derivate tipuri de credite pentru: infrastructura, mediu, transporturi, microintreprinderi, asistenta sociala, activitati agricole, activitati nonagricole, etc, etc. a caror criterii pot fi adaptate in urma unor discutii cu AM/OI.
  Este curios ca o banca se ofera sa aduca in piata sursa care lipseste, iar diversi analisti explica bancii (?) ca nu stiu ce spun.
  Nu stiu daca propunerea de implicare in managementul fondurilor europene este cea mai buna, dar sunt convins ca declararea eligibilitatii si contractul de finantare ar trebui sa constituie , pentru banca, garantii colaterale de luat in seama.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by