​Linia de finantare pentru "investitii mici ale intreprinderilor mici si mijlocii" a fost deschisa luni, 6 septembrie, ora 9:00:00. Din acel moment, solicitantii puteau completa formularul online, apoi un cod anti-spam, dupa care proiectul sa apara inregistrat in sistemul online pus la dispozitie de autoritatile de resort. Surpriza! In opt cazuri, acesti pasi au fost parcursi in mai putin de o secunda, dupa cum aratainformatiile de pe pagina web dedicata acestei cereri de proiecte. Sase proiecte au fost realizate de aceeasi companie, Goodwill Consulting, dupa cum a declarat Deszo Peter, directorul acesteia, pentru EurActiv.ro/HotNews.ro. Consultantul Marian Stoian spune ca a parcurs pasii necesari si ca numai completarea codului anti-spam dureaza cateva secunde bune. "Era imposibil sa completeze atat de repede", spune acesta. Catalina Melita, directorul Autoritatii de Management pentru programul de resort a spus ca a solicitat explicatii de la toti cei implicati.

UPDATE: Goodwill Consulting transmite, printr-un comunicat de presa, ca a depus 41 de proiecte, luni 6 septembrie; din care 7 in primele 10 - in ordine cronologica. (vezi documentul atasat)

Luni, 6 septembrie, ora 9:00:00 a fost disponibila publicului aplicatia online pentru inregistrarea proiectelor pentru "Proiecte de investitii de pana la 1.075.000 lei", in cadrul Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE). In mai putin de o secunda au fost deja inregistrate opt proiecte, iar alte zece - intr-o secunda, asa cum arata informatiile de pe pagina web dedicata inregistrarii de proiecte.

Inregistrarea proiectelor presupune completarea unui formular online cu aproximativ 20 de rubrici si a unui cod anti-spam. "Nici chiar daca folosesti copy-paste, nu poti face acesti pasi in mai putin de o secunda", spun consultantii contactati de EurActiv.ro/HotNews.ro.

Marian Stoian, managerul firmei de consultanta Initial Advisory spune ca sistemul a fost disponibil la 9:00:00 si parcurgerea pasilor necesari a durat circa zece minute.

Nu de aceeasi parere este Deszo Peter, directorul firmei Goodwill Consulting, companie care a reusit sa "incarce" in sistemul online 6 din cele 8 proiecte inregistrate in timpul record de zecimi de secunda. Potrivit explicatiilor oferite EurActiv.ro/HotNews.ro de reprezentantii companiei, firma "s-a pregatit foarte bine" in avans si astfel au reusit sa completeze formularul foarte rapid.

Catalina Melita, directorul POS CCE a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro ca a primit, intr-adevar, sesizari legate de proiecte depuse in aceasta dimineata, pentru finantarea proiectelor IMM. "Am solicitat informatii si puncte de vedere de la toti cei implicati, deocamdata nu pot spune mai mult", a spus aceasta.

"Sistemul informatic a fost viciat", crede consultantul Marian Stoian. "Totusi, sunt 20 de rubrici care trebuie completate, macar cu <>. Codul anti-spam, mai ales, trebuie completat manual. Un minut-doua tot ar fi durat inregistrarea", mai spune acesta.

Deszo Peter, directorul Goodwill Consulting spun ca au inregistrat in aceasta dimineata, in total, 41 de proiecte, toate in primele 100 - in ordine cronologica. "Am avut 14 consultanti care au lucrat simultan. A fost o intreaga pregatire tehnica. La ora 9 :00 a fost incarcat acest formular, nu mai devreme, pentru ca nici nu se putea altfel", au explicat reprezentantii companiei.

In total, 688 de proiecte au fost depuse intr-o ora si 20 de minute, dupa care linia de finantare a fost inchisa.

UPDATE 2: Un cititor HotNews.ro povesteste experienta sa de la depunerea proiectului, in aceasta dimineata. Potrivit acestuia, undeva pe pagina de inregistrare exista un "buton" care permitea completarea formularului inainte de deschiderea oficiala a sesiunii de depunere de proiecte.

Iata comentariul transmis de Claudiu:

  • "Avand in vedere ca lucrez in domeniul consultantei si ca am fost direct implicat in depunerea de proiecte de azi dimineata va pot spune care a fost "problema": am intrat pe site-ul http://oiimm.mimmcma.ro/ si m-am logat pe contul meu in cadrul "Cereri de proiecte 2010" pe la ora 8:50 si am observat ca desi butonul "Inregistreaza proiect" nu era functional, totusi in partea stanga a paginii daca faceai click pe "Proiect nou" ti se deschidea formularul de completat, iar campurile acestuia puteau fi completate si "INAINTE" de ora 9, doar ca nu era activ butonul "Introduce proiect" pentru a inregistra efectiv proiectul. Acest buton a devenit activ la ora 9.
  • Astfel se explica de ce multi aveau datele deja introduse la ora 9 si apoi doar au facut click pe "Introduce proiect". Am ramas surprins cand am vazut ca formularul se poate completa deja inainte de ora 9 , contrar celor publicate pe site, si m-am gandit ca un fraier ca este doar un formular de test si nu cel definitiv.
  • Ca atare am asteptat ora 9 si apoi am facut click pe "Inregistreaza proiect" care "SURPRIZA" m-a dus la acelasi formular care era activ si inainte de ora 9.
  • Acest lucru nu mi se pare corect deoarece unele proiecte practic au "furat" startul, mie luandu-mi cca 15 minute pentru a completa si verifica tot formularul si asta cu copy-paste. Asa se explica de ce unii au depus 6 proiecte in mai putin de o secunda."