Ministerul Economiei transmite precizari in cazul proiectelor trimise online in mai putin de o secunda: "Formularul putea fi completat in avans"

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Marţi, 7 septembrie 2010, 18:46 Economie | EuROfonduri


 documente
(07 Sep 2010) PDF, 560KB
"Intrucat aplicatia delogheaza automat un utilizator dupa 20 de minute de inactivitate, aceasta denota faptul ca utilizatorii care au inscris proiecte in secundele imediat urmatoare orei 9 au completat formularele cu cateva minute inainte de ora 9, si la intervale regulate de timp au incercat inscrierea acestora prin apasarea butonului <<Introduce proiect>>", a transmis compania MagicaIT, care a realizat aplicatia informatica pentru depunerea online a proiectelor de investitii ale IMM - in vederea obtinerii de fonduri europene (vezi explicatia integrala in documentul atasat). Explicatiile vin in urma publicarii de catre HotNews.ro luni, 6 septembrie, a articolului "688 proiecte ale IMM inregistrate in 80 de minute - pentru finantare UE / Opt proiecte inregistrate in mai putin de o secunda, din care sase - realizate de aceeasi firma de consultanta"

"Aplicatia a refuzat cererile de inscrieri pana la ora 9, cererile de inscriere (apasarea butonului) de dupa ora 9 fiind onorate si producandu-se introducerea proiectelor in baza de date" - continua explicatia firmei de IT.

"Procedura de înregistrare on-line a fost respectată integral; nu au existat deficienţe în funcţionarea aplicaţiei electronice; toate informaţiile necesare înscrierilor au fost disponibile pentru toţi potenţialii beneficiari in Ghidul solicitantului, publicat pe pagina de web a ministerului, in secţiunea dedicata OI IMM, o data cu lansarea cererii de propuneri de proiecte, precum si instrucţiunile de utilizare a aplicaţiei electronice; au fost create, astfel, toate condiţiile obligatorii de transparenţă şi tratament egal pentru toţi solicitanţii", transmite Ministerul Economiei, impreuna cu explicatiile detaliate tehnice, primite de la MagicaIT.

Pe scurt, ideea este ca formularul putea fi completat in avans. "Anul trecut formularul era accesibil numai incepand cu momentul deschiderii oficiale a sesiunii de depunere de proiecte. Au fost multe reclamatii din cauza ca depunerea proiectelor se transformase intr-un concurs de tehnoredactare si de 'cine are server mai puternic' - pentru a trasmite mai repede datele. Astfel, in acest an, am facut formularul disponibil in avans", a explicat Catalina Melita, directorul Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE). Aceasta mentioneaza si ca acel cod anti-spam ramanea valabil chiar daca formularul era completat in avans.

Din comentariile cititorii HotNews.ro la articolul publicat luni 6 septembrie reiese ca informatia legata de momentul inregistrarii nu a fost clara. In plus, a fost nevoie de un antrenament de forta pentru inscrierea in mare viteza a proiectelor:
 • - "Am ramas surprins cand am vazut ca formularul se poate completa deja inainte de ora 9 , contrar celor publicate pe site, si m-am gandit ca un fraier ca este doar un formular de test si nu cel definitiv... Acest lucru nu mi se pare corect deoarece unele proiecte practic au "furat" startul, mie luandu-mi cca 15 minute pentru a completa si verifica tot formularul si asta cu copy-paste. Asa se explica de ce unii au depus 6 proiecte in mai putin de o secunda." (Claudiu)
 • - ".. nu este corect ca butonul sa fie activ inainte de ora 9.00.00, daca aceea era ora oficiala de "start". Prin activarea butonului inainte de ora respectiva s-a deschis "portita" pentru unele persoane. Prin urmare vina apartine celui care a activat butonul inainte, dand posibilitatea "cunoscatorilor" sa fure startul." (Moromete)
 • "Daca sistemul permitea, cei voiosi au si folosit. Felicitari! Insa sistemul intr-adevar nu este just. " (Barbu)
 • - ."..nu se putea sa fi fost logat anterior orei 9 si sa fi avut posibilitatea sa inregistrezi." (consultanta)
 • - "Chiar daca formularul era disponibil inainte de ora 9:00:00 este necesar un Refresh la browser pentru ca butonul de inregistrare sa devina activ, ceea ce duce la pierderea datelor anterior completate. Deci tot trebuiau sa o ia de la inceput cu completarea." (ADIB)
 • - "Nu ştiu cum a fost acum, dar în general, când e vb de înscriere de proiecte sau de terminarea unui proiect si trimiterea lui la timp, intr-o astfel de societate este alertă maximă. Nu ai voie să pierzi nici o clipă şi nici nu pleci acasă până proiectul nu e gata/trimis/inregistrat whatever. Şi sunt persoane care numai asta au de făcut: F5, F5, F5 încontinuu pe toate site-urile. E o nebunie... " (Andreea)
 • - 1. Nu era obligatoriu sa inregistrezi datele dupa 9.00 nu scria nicaieri asta. Eu am inscris proiectul pe loc eligibil fara nici un fel de interventie. Si nu sunt din cluj. 2 Daca in 2 ani de zile nu v-ati invatat ca pentru apelurile de la OI ANIMMC trebuie sa iti iei absolut toate masurile de prevenire a riscurilor, va sfatuiesc sa va indreptati spre alte apeluri. Pentru axa asta trebuie sa: nu dormi noaptea de dinaintea lansarii, sa te conectezi de la un calculator cu o conexiune extreeem de puternica, sa iti faci scenarii vis-a-vis de ce ar putea inventa oamenii de bine. (Calinus Maximus)
 • - "Se putea incepe completarea formularului de la ora 8,40. Mai devreme nu se putea deoarece la 20 de minute erai delogat automat si trebuia sa o iei de la capat. Faptul ca fiecare secunda a contat, consider ca singura "golaneala" a fost ca cineva a stiut la secunda ora exacta a serverului pe care functiona aplicatia. Eu am in birou 4 calculatoare si fiecare arata alta ora, si sunt sigur ca niciunul nu are aceeasi ora la secunda cu serverul de care vorbim. Personal am inceput sa completez formularul de la 8, 46 de minute. Completarea lui cu copy si paste a durat cam 10 minute fara sa fiu grabit. La ora 9 si 2 minute am dat "inscrie proiect" aproape instantaneu am primit confirmarea inscrierii cu un numar aproape de 280... Revenind la banc si la cele cateva secunde care au facut diferenta intre primele 200 de proiecte:
-daca dadeai "inscriere proiect" cu doar o singura secunda inainte de secunda zero a serverului, mesajul de eroare iti lua alte cateva secunde ce se cuantifica in zeci de numere de inregistrare;
-foarte putin probabil ca toate ceasurile (setarile orei) calculatoarelor de pe care s-au inscris proiectele (cele din secunda 0 care au devenit dubioase) sa fie corelate la secunda cu serverul ministerului intamplator (sau poate exista o solutie tehnica?);" (Un asa zis consultant)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1099 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Ceasul calculatorului (Marţi, 7 septembrie 2010, 19:32)

  Gigell [anonim]

  se poate sincroniza cu o retea de ceasuri de referinta (prin NTP), in principiu cu o eroare sub 1 s. Uitati-va la "Internet time".
  • 0 (0 voturi)    
   Da, dar asta nu garanteaza... (Marţi, 7 septembrie 2010, 22:55)

   PC Geek [anonim] i-a raspuns lui Gigell

   ca Serverul *lor* este conectat prin NTP pentru sincronizarea ceasului!
 • 0 (0 voturi)    
  E o porcarie... (Marţi, 7 septembrie 2010, 19:39)

  Florin J. [utilizator]

  In acest caz sa se tina seama de nr de inregistrare.
  Sa faci un criteriu de diferentiere a proiectelor din nr de inregistrare in aceste conditii este un abuz si o prostie

  sau o alta metoda de ai avantaja pe unii.

  F.J.
 • 0 (0 voturi)    
  lucrurile nu sunt chiar asa de "clare" (Marţi, 7 septembrie 2010, 19:43)

  Claudiu [anonim]

  Informatiile furnizate de OIIMM nu au fost "clare" cum se specifica. Astfel citez de pe site-ul OIIMM:
  - in 31 august: "Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor de finanţare prin POS CCE, Axa prioritară 1, Schema de finanţare „Investiţii în valoare de până la 1.075.000 de lei” la care înscrierile VOR INCEPE luni, 6 septembrie, ORA 9.00..."
  - in 2 septembrie: "Conform procedurii descrise în Ghidul Solicitantului, din data de luni, 6 septembrie 2010, ORA 9.00, va începe înregistrarea on-line a proiectelor finanţate în cadrul POS CCE, Axa prioritară 1, Schema de finanţare „Investiţii în valoare de până la 1.075.000 de lei”...
  - in 3 septembrie: "Aplicaţia electronică pentru înregistrarea on-line a proiectelor INCEPAND cu data de 06.09.2010 ora 9,00 a fost deja modificată de administratorul site-ului..."

  In Ghidul solicitantului invocat, la Cap. III.2.1. Inregistrarea on-line (pagina 16) se specifica doar ca inregistrarea se face on-line si ca poti completa formularul doar dupa ce-ti faci user si parola. NU se specifica nici o data si ora clara si NICI ca acesta poate fi completat inainte de ora H la care se da startul la inregistari.

  Si in final in 31 august pe site-ul http://oiimm.mimmcma.ro/ a fost publicat mesajul (apare si acum): "Aducem la cunoştinţa participanţilor la POS CCE, Axa prioritară 1, că în intervalul 31 august - 3 septembrie Organismul Intermediar pentru IMM va face teste asupra aplicaţiei informatice de înregistrare on-line a proiectelor participante. Toate proiectele înregistrate cu această ocazie vor fi anulate, urmând ca singurele înregistrări VALABILE să fie cele făcute de solicitanţi INCEPAND cu 6 septembrie, ORA 9.00."
  Voi ce intelegeti? E totul clar, nu?

  Iar de faptul ca dupa ce a fost blocata depunerea pt Regiunea 1 pt ca s-au epuizat fondurile, aceasta s-a reluat pt 10 minute !!! si apoi a fost blocata din nou... E clar, nu?

  Cainii latra, ministerul are drepate...
  • 0 (0 voturi)    
   'drepate' poate, dar... (Marţi, 7 septembrie 2010, 22:57)

   Buffet [anonim] i-a raspuns lui Claudiu

   ...nimic altceva!
  • 0 (0 voturi)    
   Frauda, furt calificat, dezinformare (Miercuri, 8 septembrie 2010, 22:09)

   Beneficiar [anonim] i-a raspuns lui Claudiu

   Eu m-am hotarat, voi da in judecata OI ANIMMC. Am formulat o informare si catre Comisia Economica UE.
 • 0 (0 voturi)    
  Cunoastem (Marţi, 7 septembrie 2010, 23:02)

  IMM-istul [anonim]

  Cunoastem foarte bine sistemul de la IMM-uri.
  Acum 2 ani "au pierdut" portalul web 2 saptamani. Tot atunci au gasit la o filiala din tara, dupa 3 luni, cateva proiecte care nu fusesera trimise la Bucuresti in perioada apelului...si au fost finantate.
  Sa ne uitam doar la parcul auto personal al celor de la OI ANIMMC. In tot acest timp d-na Melita tace, sau o fi ocupata sa isi aprobe proiectele Ministerului de Finante la OIPSI.
  Un singur mesaj pentru toata lumea: mai devreme sau mai tarziu va izbucni scandalul si veti infunda puscariile.
  P.S.: Nu depun proiecte nici la OI ANIMMC, nici la OIPSI.
 • 0 (0 voturi)    
  portite (Marţi, 7 septembrie 2010, 23:25)

  anonim [anonim]

  Nu-i normal sa existe doua "portite" diferite pentru inregstrarea unui proiect, unul cu buton de inregistrare permanent activ si a doua cu buton activ doar la ora H. Din ghid sau din instructiunile de completare nu rezulta ca se pot introduce cererile pe oricare din cele doua cai. Una dintre variante a fost activa cu cateva zile inainte, s-au putut face simulari si multa lume si-a imaginat ca este o varianta de test (asta nici macar nu te deloga dupa 20 de minute). Aceasta varianta a avut tot timpul butonul "Inregistreaza proiect " activ, pe cand varinata a doua de inregistrare, care aparea pe prima pagina dupa ce te logai, fara sa mai dai alte clicuri nu a avut butonul activ decat la ora 9 fix. Ti-a dat senzatia ca varianta oficiala pe care trebuie sa o folosesti este cea care iti aparea direct dupa logare (fara sa dai clic pe proiect nou) care avea butonul de inregistrare inactiv.
  Acum pot sa tot dea informatii ca toata lumea a vazut si toata lumea a stiut insa nu deloc asa. S-a creat intentionat o alta "portita", unii au fost informati si s-au folosit de ea, altii au descoperit-o intamplator si spre norocul lor s-au inregistrat (sper ca au fost si din categoria asta pentru ca daca nu si-au inregistrat proiectele doar "baietii destepti din consultanta".
  N-am reusit sa introduc un proiect pe regiunea 2 la ora 9.10, iar in lista sunt multe proiecte inregistrate dupa ora 9 si 10, sunt proiecte inscrise si la 10.20. Sunt curios daca toate acele proiecte au selectat regiunea trei (vazand ca pe doi nu mai merge) si vor fi eliminati ulterior, sau s-a facut si aici o smecherie.
  Cunosc firme de consultanta care aveau negociat comisionul ce-l vor plati pe fiecare proiect aprobat. Pentru asta acele firme trebuiau ajutate sa-si inregistreze proiectele pentru ca altfel nu se mai incasau comisioanele, si atunci s-a creat cadrul "legal " ca ei sa se poata inregistra primii.
 • 0 (0 voturi)    
  "Introduce proiect"...? (Marţi, 7 septembrie 2010, 23:52)

  Sarsaila [anonim]

  Cine?... si Unde?
 • 0 (0 voturi)    
  mumu (Miercuri, 8 septembrie 2010, 18:37)

  haley boc- circus de stat [anonim]

  mda goodwill consulting cea mai tare firma de consultanta
  din cluj firma evident
  oare s-au inspirat din titlul filmului good will haunting
  succesuri pe culmi nebanuite pt acesti baietzi
  ia facetzi o socoteala 41 de proiecte a 1 milion bucata
  40 de milioane de lei x 5% comision =2 milioana pai din 2 milioane nu sunt bani sa ti asiguri inregistrarea cu viteza lumnii??prima firma ce are angajati roboti androizi in loc de oameni
  tzara lu papura voda
  sa traim bine


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by