Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, considera ca institutia pe care o conduce a avut, in ultimii ani, o relatie "incordata" cu autoritatile de la Bruxelles si aceasta este una dintre cauzele rezultatelor slabe in absorbtia fondurilor europene. "Din pacate, in ultimii ani, relatia Ministerului Transporturilor cu Comisia Europeana a fost putin mai incordata, fapt care explica intr-o anumita masura si rezultatele nesatisfacatoare in absorbtia fondurilor europene pentru infrastructura mare de transporturi", a declarat Boagiu in urma unei vizite la Bruxelles. Cu aceasta ocazie, a discutat cu oficialii europeni si despre situatia proiectelor finantate prin programul ISPA pentru care perioada de finantare expira la sfarsitul acestui an, existand riscul pierderii unei parti din finantare in cazul proiectelor nefinalizate.

Aceasta sustine ca a convenit cu oficialii europeni sa gaseasca impreuna solutii care sa deblocheze absorbtia fondurilor europene. Potrivit ministrului economiei, Comisia Europeana va fi un partener al Ministerului Transporturilor in cursa contra-cronometru pentru absorbtia fondurilor europene in domeniul transporturilor. "Autoritatile de la Bucuresti trebuie sa abordeze relatia cu Bruxelles-ul ca o problema de politica interna care afecteaza direct cetatenii romani (... )Am convenit cu oficialii europeni sa institutionalizam acest tip de dialog pentru a gasi impreuna solutiile care sa deblocheze absorbtia fondurilor europene si care sa ofere Romaniei un nou impuls pentru a utiliza cat mai mult din cele 4,6 miliarde acordate de UE pe Programul Operational de Transporturi pana in 2013. Pornim o cursa contra-cronometru in care sprijinul Comisiei Europene este esential. Comisia Europeana va fi un partener de nadejde al Ministerului Transportului in aceasta cursa", a declarat Anca Boagiu.

Ministrul sustine ca a mai convenit cu oficialii europeni ca in perioada imediat urmatoare resursele financiare ale MTI sa fie dirijate cu prioritate catre proiectele parte a Coridorului 4 Pan-European. Un alt subiect abordat a fost situatia proiectelor finantate prin programul ISPA semnat in anul 2000 si pentru care perioada de finantare expira la sfarsitul acestui an. In aceasta situatie, exista riscul pierderii unei parti din finantarea ISPA in cazul proiectelor nefinalizate.

Boagiu a mai spus ca saptamana viitoare va ajunge in Romania o delegatie a Comisiei Europene in vederea stabilirii unui calendar al realizarii obiectivelor. Anca Boagiu s-a intalnit la Bruxelles cu Johannes Hahn, comisar european pentru dezvoltare regionala, si cu Jean Marie Seyler, Director in cadrul Directoratului General Politica Regionala (DG Regio).