Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori si consultant in domeniul fondurilor europene a declarat vineri 17 septembrie ca din cauza dificultatii in a asigura contributia proprie la finantarea proiectului, majoritatea companiilor renunta la proiecte. Acesta a avansat un procent de circa 70-80% dintre companiile care au conexiuni cu Patronatul sau cu care colaboreaza firma sa de consultanta. In primavara, oficialii de la Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Economiei anuntau procente de contracte reziliate de pana la 30%, si isi exprimau ingrijorarea ca numarul rezilierilor va creste.

​Florin Jianu a mentionat ca Patronatului Tinerilor Intreprinzatori a formulat mai multe propuneri pentru imbunatatirea procesului de derulare a proiectelor. Spre exemplu, acesta considera ca firmele ar trebui scutite de la plata TVA pentru achizitiile realizate in cadrul proiectului.

In plus, Consiliul National pentru IMM din Romania propune introducerea unui nou sistem de evaluare si monitorizare a personalului autoritatilor de implementare, constand in acordarea de stimulente in baza a 3 criterii valorice, raportat la rezultatele efective inregistrate de acestia, in activitatile de:

- evaluare (cu acordarea de stimulente de 10%)

- contractare (cu acordarea de stimulente de 15%)

- alocare efectiva de sume (cu acordarea de stimulente de 75%).

In acelasi timp, organizatia patronala propune acordarea de garantii guvernamentale pentru obtinerea de credite bancare pentru toti beneficiarii proiectelor aprobate (din fonduri structurale sau de la bugetul de stat) necesare co-finantarii, sustinerii investitiilor si asigurarii lichiditatilor necesare derularii lor.