Utilizarea fondurilor europene in domeniul transporturilor a adus Guvernului o "bila neagra" de la Comisia Europeana, anunta Anca Boagiu, Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, in urma intalnirii cu reprezentantii Comisiei de miercuri, 22 septembrie. Programul de Transport are cea mai redusa rata de absorbtie: numai 1,82%, dupa trei ani si jumatate. "Am primit astazi de la oficialii europeni si bile albe in ce priveste modificarile la legea exproprierilor si elaborarea standardelor de cost, masuri pe care le-am luat in ultimele doua saptamani", mai transmite Anca Boagiu, printr-un comunicat de presa. Guvernul a aprobat miercuri, 15 septembrie un proiect de lege privind unele masuri de urgentare a exproprierilor.

Alte informatii transmise de Anca Boagiu:

  • "Impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene am agreat modificari structurale la Ministerul Transporturilor si la companiile din subordine pentru a imbunatati managementul fondurilor europene. Pentru fiecare proiect va exista un responsabil din minister care va urmari implementarea, cu raportari saptamanale, iar dialogul cu Comisia Europeana se va baza pe aceste analize realiste".
  • Pana la sfarsitul lunii septembrie va fi formulata o propunere agreata cu reprezentantii Comisiei si in ceea ce priveste situatia proiectelor finantate prin ISPA 2000-2004, urmand ca o parte din obiective sa fie trecute pentru finantare din fondurile structurale si de coeziune. 
  • "Am discutat nu doar proiectele de infrastructura rutiera si feroviara, ci si cele de aviatie si naval. In plus, am agreat constituirea unei unitati in cadrul ministerului pentru transportul intermodal, aceasta fiind una dintre prioritatile Comisiei Europene in momentul de fata"

Anca Boagiu a avut miercuri 22 septembrie o intalnire cu o delegatie a Comisiei Europene, Directoratul pentru Politica Regionala.

Potrivit ultimelor date oficiale privind utilizarea fondurilor europene, publicate de Ministerul de Finante, Programul Operational Sectorial de Transport se gaseste din nou pe ultimul loc, cu numai 1,82% fonduri cheltuite, raportat la sumele alocate Romaniei pentru perioada 2007-2010.