Informatia potrivit careia peste 60 de proiecte cu fonduri SAPARD sunt investigate de Oficiul european de Lupta Antifrauda, publicata de EurActiv.ro/ HotNews.ro saptamana trecuta nu a fost nici confirmata, nici infirmata de oficialii responsabili cu aceste finantari. Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit transmite ca, pana acum, a fost solicitata recuperarea fondurilor pentru 20 de proiecte insa numai banii alocati pe trei dintre acestea au fost recuperati efectiv, insumand 3,1 milioane euro. Altfel, Agentia "nu poate preciza exact" cate proiecte sunt investigate de OLAF.

Oficiul European de Lupta Antifrauda deruleaza in prezent o investigatie majora asupra unor posibile nereguli si fraude in proiecte finantate prin programul SAPARD in perioada 2001-2006, au confirmat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro reprezentantii institutiei europene. Surse apropiate autoritatilor de resort din Romania au explicat ca este vorba de peste 60 de proiecte deja anchetate, motivul fiind achizitii de masini si echipamente la preturi majorate "nejustificat" cu circa 20-30% fata de preturile pietei. Subiectul a fost analizat in detaliu in cadrul unui articol publicat in data de 6 octombrie.

Iata raspunsul oficial al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit:

  • In anul 2008, Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a demarat investigatiile asupra a 211 proiecte implementate in cadrul Masurii 1.1 „Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole”, submasura 02 „Carne, produse din carne si oua”. Valoarea totala eligibila a acestor 211 proiecte este 349.791.325,13 Euro. În acest moment, nu putem preciza cu exactitate cate din cele 211 proiecte sunt in prezent efectiv investigate de OLAF.
  • Fata de cele 17 proiecte la care s-a facut referire in luna iulie 2010, s-au mai constituit debite pentru inca 3 proiecte, valoarea cumulata a celor 3 debite fiind de 1.167.430,73 Euro.
  • Pana in prezent, din lista prezentata in iulie 2010, au fost recuperate debitele constituite pentru  3 beneficiari in suma totala de 3.133.517,22 Euro.

Citeste raspunsul integral al APDRP pe EurActiv.ro.