Oficiul European de Lupta Antifrauda deruleaza in prezent o investigatie majora asupra unor posibile nereguli si fraude in proiecte finantate prin programul SAPARD in perioada 2001-2006, au confirmat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro reprezentantii institutiei europene. Surse apropiate autoritatilor de resort din Romania au explicat ca este vorba de peste 60 de proiecte deja anchetate, motivul fiind achizitii de masini si echipamente la preturi majorate "nejustificat" cu circa 20-30% fata de preturile pietei. Subiectul a fost analizat in detaliu in cadrul unui articol publicat in data de 6 octombrie.
Iata raspunsul oficial al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit:
- In anul 2008, Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a demarat investigatiile asupra a 211 proiecte implementate in cadrul Masurii 1.1 „Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole”, submasura 02 „Carne, produse din carne si oua”. Valoarea totala eligibila a acestor 211 proiecte este 349.791.325,13 Euro. În acest moment, nu putem preciza cu exactitate cate din cele 211 proiecte sunt in prezent efectiv investigate de OLAF.
- Fata de cele 17 proiecte la care s-a facut referire in luna iulie 2010, s-au mai constituit debite pentru inca 3 proiecte, valoarea cumulata a celor 3 debite fiind de 1.167.430,73 Euro.
- Pana in prezent, din lista prezentata in iulie 2010, au fost recuperate debitele constituite pentru 3 beneficiari in suma totala de 3.133.517,22 Euro.
Multe sute de milioane s-au cheltuit aiurea pe "consultante" internationale absolut inutile si supraestiamte nu cu 20% cu cu 1000 (una mie) %.
Bine ca le ia alora calul din batatura...
Exista cumva criterii de evaluare in cadrul acestui oficiu?
Ar fi extrem de interesant care sunt acelea, daca informatia prezentata a fost generata de acest oficiu.
O astfel de informatie este ori inteleasa prost (dpdv al limbii romane) de catre cel care a scris-o ('ziaristul'), ori enuntata prost de catre cel cate a creat-o ('PR-ul'). In ambele cazuri costurile cu respectivii...nu isi au rostul, fiindca si-au dovedit in mod public inutilitatea.
Oare cine si-a dat acordul pentru a primi banii respctivi? Cumva APIA? Atunci DNA sa vin peste ei!
Platesc cumva operatiuni pe ochi frumosi?
Dar e mai comod sa te iei de ce a fost acum 10 ani, fraude facute de amarati care nu s pot apara...
Principala vina este a celor care nu au inteles si nu inteleg nici acum nevoile reale ale popualtiei, ale sectorului de afaceri rural.
Neintelegand, pun tot felul de cobnditii si citerii aberante, impingand oamenii spre coruptie.
De fapt, ce mare branza de frauda?! Cat s-o fi furat, de fapt?
Sa spunem 0 3 milioane. In 10 ani. Intr-o axa intreaga...
Pai, frunzulitza e cam 30% din toti banii astia si s-a "realizat" in doua luni, ditnr-o singura lovitura!
Ce urmeaza? Fraudele facute de primarii care u luat pixuri in loc de creioanele aprobate in proiect?
Sau numararea gainilor cumparate din SAPARD sio amendare nenorocitilor care le-au facut supa, iniante de expirarea celor 5 ani cat trebuia s le tina in viata?!!