Valoarea proiectelor in implementare si valoarea cheltuielilor decontate vor creste semnificativ fata de 2010, anul viitor, potrivit reprezentantilor Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov. Mai mult, in ceea ce priveste suma disponibila de la Uniunea Europeana pentru aceasta regiune, "exista premisele cheltuirii in totalitate a alocarii regionale din POR pana la sfarsitul perioadei de implementare", mai arata prezentarea sustinuta de directorul Agentiei, Dan Nicula, cu ocazia conferintei "Regio - de la plan la realizari - Bilant la trei ani in Regiunea Bucuresti-Ilfov".

Nicula a mai explicat ca pe anumite domenii de interventie ale Programului, precum centre urbane, infrastructura pentru educatie, infrastructura de afaceri si sprijinirea microintreprinderilor, cererea de finantare este mai mare decat fondurile disponibile.

Legat de problemele de rezolvat, Nicula a mentionat necesitatea gasirii de solutii pentru proiectele in rezerva, adaptarea aparatului administrativ al ADR la noile dimensiuni ale implementarii programului si necesitatea simplificarii procedurilor de lucru.

Tot in 2011 va demara elaborarea planului de dezvoltare regionala in vederea perioadei de programare 2014-2020. Dan Nicula a mentionat ca la nivel national trebuie luata decizia privind modul de intocmire POR: un program identic pentru toate regiunile sau adaptat nevoilor fiecarei regiuni. 'Indiferent de abordarea la nivel national este foarte necesara stabilirea prioritatilor regionale inainte de finalizarea pregatirii programului pentru perioada urmatoare", a mai aratat acesta.

Citeste mai multe despre situatia la zi a proiectelor finantate prin POR in Bucuresti-Ilfov pe EurActiv.ro.