Ministrul Muncii, Ioan Botis a anulat sesiunea de depunere a proiectelor pentru Fondul Social European dupa ce ONG-urile au acuzat probleme grave la sistemul electronic. Miza: 130 milioane euro

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Luni, 20 decembrie 2010, 12:48 Economie | EuROfonduri


 documente
UPDATE 3 Ora 13:50 Ministrul Muncii, Ioan Botis a declarat pentru HotNews.ro : "Am sistat depunerea proiectelor; probabil o vom redeschide luni (27 decembrie, n.r.). Am solicitat verificarea sistemului IT".

Declaratia a fost facuta dupa ce ONG-urile au transmis comunicate de protest legat de probleme grave la depunerea online a proiectelor pentru "economie sociala" - pentru finantare UE prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane; care a fost deschisa oficial luni dimineata, incepand cu ora 10:00.

ONG-urile au intrat intr-o cursa contra cronometru, sistemul de selectie fiind "primul venit - primul servit". Mai multe organizatii acuza faptul ca nu au putut inscrie proiectele pentru ca sistemul este aproape blocat. HotNews.ro a contactat-o pe Anca Cristina Zevedei, directorul Programului, care insa nu a dorit sa discute cu reporterul, raspunzand: "nu dau interviuri prin telefon".

Ministrul Muncii, Ioan Botis a mai declarat ca niciun proiect integral nu a fost depus de la deschiderea liniei de finantare si ca sistemul electronic ActionWeb va fi verificat de catre specialistii IT din cadrul Ministerului, in plus, va fi solicitat inclusiv sprijinul Ministerului Comunicatiilor.

Intrebat de ce a fost aleasa aceasa procedura, care presupune numai 24 ore la dispozitia solicitantilor, acesta a explicat ca termenul poate fi prelungit daca proiectele depuse nu "acopera" in proportie de 200% suma disponibila, acesta fiind plafonul stabilit prin Program. Teoretic, banii alocati ajung pentru circa 165 de proiecte,a explicat Ministrul, iar

Cat despre aplicarea sistemului "Primul venit - Primul servit", acesta a spus ca a fost stabilit inca de la inceputul lansarii programului, cu 3 ani in urma.

Un reprezentant al departamentului Asistenta tehnica al Programului a mai transmis pentru HotNews.ro ca licitatia va fi reluata dupa ce vor fi clarificate toate problemele tehnice si ca Ministerul va anunta in zilele urmatoare ce deficiente au fost constatate.

Anterior anularii sesiunii de depunere a proiectelor, ONG-urile au reactionat la problemele grave ale sistemului electronic:

UPDATE Institutul pentru Politici Publice: Autoritatea de Management a acestui Program, subordonata Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, "blocheaza accesul entitatilor interesate sa acceseze fonduri structurale destinate economiei sociale si sprijinirii grupurilor defavorizate din Romania".


UPDATE 2
Coalitia ONG pentru Fonduri Structurale: "Accesul beneficiarilor la portalul ActionWeb este blocat, iar acest lucru este extrem de grav în contextul în care linia de finanţare rămâne deschisă pentru numai 24 de ore". Citeste comunicatul integral in documentul atasat.

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile centralizeaza opiniile organizatiilor care incearca, incepand cu ora 10:00 sa incarce proiecte pe sistemul electronic gestionat de Autoritatea de Management POS DRU, insa fara succes (Citeste cateva opinii in documentul atasat).

Alte comentarii ale organizatiilor care incearca sa depuna proiecte, pe www.stiriong.ro.

Reprezentantii FDSC au explicat pentru HotNews.ro: "linia de finantare s-a deschis (asa cum a fost anuntat) la 10.00; in primele aproximativ 45 de minute sistemul a fost blocat si nu s-a putut incarca niciun proiect. Si la aceasta ora, sistemul functioneaza cu greutate (un proiect se poate incarca pentru o persoana rapida in 15 minute, noi incarcam un proiect de aproximativ 30 de minute si nu reusim sa trecem de la un nivel la altul)"

In opinia reprezentantilor FDSC, se ridica urmatoarele intrebari:

 • A reusit cineva sa incarce proiecte in acest interval? Daca da, care este profilul acestora?
 • Cum inlaturam suspiciunile evidente in acest moment ca sistemul este accesibil numai unora?

"Apelul de proiecte are un buget de 130 de milioane euro (asadar miza este mare) si este anuntat ca fiind ultimul pana in 2014 (asadar, nu vor mai fi alte finantari disponibile pe aceasta linie adresata, din nou, grupurilor vulnerabile)", a mai explicat Aurelia Grigore, coordonator PR, FDSC.​

Dincolo de functionarea defectuoasa a sistemului, reprezentantii FDSC acuza "efectele perverse" ale principiului “primul venit, primul servit”.

 • Transforma competitia intr-o cursa contracronometru a abilitatilor IT si de tastare rapida, calitatea proiectelor nemaifiind in acest moment relevanta
 • Finantarea se acorda proiectelor care primesc minim 65 de puncte, cu conditia necesara de a fi fost depuse printre primele: asadar, ipotetic vorbind un proiect de 90 de puncte incarcat in sistem mai tarziu pierde in fata unui proiect de 65 de puncte incarcat in primele minute
 • Vorbim de o finantare adresata in teorie grupurilor vulnerabile (este totusi vorba de bani pentru incluziune sociala) care, prin modalitatea de administrare, se adreseaza in realitate persoanelor/ structurilor organizationale cu abilitati si cunostinte crescute de IT, asadar nu grupurilor vulnerabile sau celor care lucreaza cu ele (in general, entitatile care lucreaza cu grupuri vulnerabile sunt mai degraba orientate pe rezolvarea problemelor sociale si nu au structuri de suport informatice care sa le asigure accesul intr-o competitie directa cu firme de consultanta sau inalt tehnologizate)

Concluzia: desi poate laudabil ca intentie, sistemul nu poate functiona intr-un climat de suspiciune si perceptie generalizata a coruptiei si are datoria sa serveasca mai ales pe cei care carora li se adreseaza finantarea, respective grupurile vulnerabile.

UPDATE Comunicatul Institutului pentru Politici Publice:
 • Organizatie cu experienta de peste 10 ani în accesarea de proiecte din fonduri externe nerambursabile, Institutul pentru Politici Publice (IPP) apreciaza ca, în prezent, țara noastra are o problema serioasa în accesarea fondurilor structurale datorita institutiilor publice romanești. Cel mai recent exemplu îl constituie modul în care astazi Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, subordonata Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, blocheaza accesul entitatilor interesate sa acceseze fonduri structurale destinate economiei sociale si sprijinirii grupurilor defavorizate din Romania.

ONG-urile au constatat ca principalele trei motive pentru care nu se acceseaza fondurile europene la acest sfarșit de an, sunt urmatoarele.

1. Anunturile privind lansarea Ghidurilor privind conditiile specifice de accesare pentru anumite proiecte, respectiv apelurile de proiecte, nu sunt cunoscute. Acestea se lanseaza fara nicio predictibilitate, fiind cunoscute dinainte doar de catre pilele si cunostintele functionarilor care managerizeaza fondurile europene. Aceasta se întampla în condițiile în care regula alocarii proiectelor este primul venit - primul servit, iar fondurile sunt alocate doar puținilor norocoși (anunțați în prealabil) care apuca sa depuna în primele 3 - 4 ore de la deschidere.
2. Platforma on - line în care se încarca proiectele depuse electronic nu functioneaza, este blocata exact în intervalul celor numai 24 de ore în care se pot depune proiecte pentru fondurile puse la dispoziție Romaniei sub acest domeniu major de interventie.
3. Institutiile statului nu sunt interesate sa fie parteneri ai ONG-urilor în depunerea de proiecte, întrucat functionarii nu primesc oficial nici un stimulent pentru faptul ca se ocupa, conform fisei postului, de fondurile europene

În fata acestei situatii, Institutul pentru Politici Publice, fiind conștient de consecințele grave care le poate avea formularea unei sesizari catre Uniunea Europeana - DG Employment, Social Affairs and Equal Opportunities, Parlamentul European și ambasadorii țarilor membre UE, a decis sa expuna public asemenea  flagrante nereguli, chiar cu riscul sancționarii Romaniei cu blocarea fondurilor europene. Prezentul mesaj a fost expediat și Primului Ministru al Romaniei, cel care pretindea ca va dispune masuri pentru accelerarea accesarii fondurilor europene.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


5615 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  probleme majore in depunerile electronice (Luni, 20 decembrie 2010, 13:04)

  Consultant [anonim]

  Este ironic faptul ca dupa ce POS CCE a permis pentru investitii mici ale IMM doua porti de intrare, acum nu este deschisa nici macar o poarta. Nu pot sa nu imi pun intrebarea daca nu cumva parolele de utilizatori privilegiati nu ai bazei de date (legitime pentru administratorii) sistemului nu cumva au fost utilizate pentur depunerea de proiecte. Probabil ca si acest caz va fi musamalizat sub pretextul ca procurorul nu poate incadra cazul intr-o speta infractionala asa cum se pare ca s-a intamplat in primul caz.

  Aceasta depunere electronica nu face decat sa sublinieze si mai mult slabiciunea sistemului de selectie pentru aceasta cerere de proiecte unde nu exista ca si criteriu de eligibilitate macar existenta unui plan de afaceri, desi vorbim de structuri ale economiei sociale. Si mai sunt si alte slabiciuni destul de evidente.

  Chiar daca vom reusi depunerea de proiecte propun realizarea unei coalitii care sa ceara o evaluare a stadiului POS DRU si macar pentru fondurile ramase o schimbare de optica. Altfel vom arunca cu banii publici europeni si nationali aiurea.
  • +1 (3 voturi)    
   certificare WWW a site-urilor guvernamentale (Luni, 20 decembrie 2010, 14:10)

   ovidumm [anonim] i-a raspuns lui Consultant

   Toate siteurile de licitatii publice nu ar trece nici cele mai banale teste de functionalitate.
   E ca si cum Guvernul s-ar deplasa cu carute carora ar incerca sa le faca ITP-ul.

   Certificarea acestor site-uri ar fi primul pas in stoparea oricaror prostii/avantaje.

   In plus ar aduce transparenta. Ati observat ca pe niciun site al autoritatilor romane nu functioneaza functia Search? Asta inseamna lipsa de transparenta, ajunge la linkul ascuns doar cine il cunoaste.
  • 0 (0 voturi)    
   atentat la siguranta nationala (Marţi, 21 decembrie 2010, 11:42)

   In atentia DNA [anonim] i-a raspuns lui Consultant

   http://www.financiarul.com/articol_43306/softul-de-53-mil-%e2%82%ac--pentru-alocarea-fondurilor-ue-a-dus-la-blocarea-lor.html

   http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-7086398-fondurile-pentru-resurse-umane-decontarea-cheltuielilor-catre-beneficiari-dureaza-pana-120-zile.htm

   nici un sistem nu este auditat de comisia europeana si nici un sistem nu este auditat informatic, adica se pot introduce proiecte prin usa din spate.(editat de HotNews.ro)
  • 0 (0 voturi)    
   FELICITARI ARCHIDATA (Marţi, 21 decembrie 2010, 12:04)

   JOS CONDUCEREA AMPOSDRU [anonim] i-a raspuns lui Consultant

   AMPOSDRU si e-guvernanta, Actionwebul si hotia, ZEVEDEI si aranjamentele.
   Responsabil pentru "functionalitatea" si implementarea sistemului de aplicare on-line a cererilor de finantare ACTIONWEB este fosta directoare generala Cristina Iova. "Promovand" e-guvernanta, inteleasa diferit fata de realitate de fostul director general iova, dar si datorita faptului ca pana la inceputul anului 2008 nu a fost deschise finantari din fondul social european, archidata a sarit in sprijinul directorului general iova prin oferirea unei aplicatii numita generic ACTIONWEB dezvoltata in Italia, pentru ca Beneficiarii sa depuna rapid proiecte pentru absortia banilor europeni. Suna foarte bine aplicarea on-line, hartogaraie lipsa, transparenta partiala, etc. Problema este ca aplicatia nu a fost adapatata necesitatilor Beneficiarilor din Romania, ci a fost preluata asa cum a fost dezvoltata de firma Archidata in Italia. Mai mult, gazduirea site-urilor actionweb si www.fseromania.ro este realizeazata in Italia, Milano prin firma Zero computing s.r.l. care detine 2 servere icaro.stcom.com si wheelchair.zero.it. de regulã persoana care asigurã "technical contact" este si administratorul site-ului, respectiv alberto tarantino din partea archidata srl. Orice modificare a cererilor de finantare depuse electronic se face in deci in Italia, iar serviciul de telecomunicatii speciale STS, nu poate contoriza decat traficul de date. Oare cum este posibil asa ceva? Cum sa dai sute de mii de idei de proiecte, intreaga baza de date cu proiecte postate pe ActionWeb ! Repet !Adica toate proiectele si ideile de proiecte depuse de romani sunt pe mana italienilor stocate si gestionate pe un server din Italia. Pentru verificare: http://www.robtex.com/cnet/212 .121.64.html Vi se pare normal ! Dovezile ca romanasii nostrii de la AMPOSDRU nu au acces la baza de date din Italia sunt foarte lesne de observat.
   Mai mult, in ANUL 2010, ZEVEDEI a incheiat si un contract de 6 MILIOANE DE DE EURO, CU TEAMNET SI ARC
  • 0 (0 voturi)    
   Cerem AM POS DRU (Marţi, 21 decembrie 2010, 14:50)

   Dana [anonim] i-a raspuns lui Consultant

   Cerem AM POS DRU publicarea solicitantilor proiectelor care vor trece. E important sa stim si noi, (concurentii) cine a castigat cursa.
   "Sa te fereasca Dumnezeu de furia poporului!" era o biata fraza din "Conu' Leonida fata cu reactiunea".

   ACEASTA ESTE IMAGINEA ROMANIEI. In Romania ne fura guvernul fara, macar, sa-si faca griji. Cred ca acum ciocnesc amuzandu-se de furia noastra si-si spun: "Le-am tras-o!"
 • +2 (4 voturi)    
  Action Web.... (Luni, 20 decembrie 2010, 13:05)

  Denisa [anonim]

  De la ora 10.00 incerc fara incetare si eu si alti colegi sa facem "aplicatia" in asa zisul sistem Action Web. Daca ar fi fost un sistem, nu s-ar fi blocat la un numari de 686 de utilizatori. Este inacceptabil, aceasta nu este o competitie de proiecte. Doau motivatii pot fi: incompetenta si/sau coruptie si favorizarea unor potentiali benficiari. Vreau si eu sa stiu cine sunt cei care au reusit sa depuna un proiect pana la aceasta ora, pentru ca se pare ca cei ce au cele mai bune conditii tehnologice (calculatoare, internet de mare viteza) nu reusesc.
  • 0 (0 voturi)    
   dap (Luni, 20 decembrie 2010, 16:59)

   Mishoo [anonim] i-a raspuns lui Denisa

   ai dreptate Denisa, si eu sunt unul dintre cei care au incercat in decursul a 4 ore, refresh-uri peste refreshuri, logari peste logari.. e clar, serverele nu fac fata, sau nu trebuie sa faca fata! 686 nu era nr de utilizatori :p te referi la acea eroare care aparea, era vorba de linia de comanda 686 dintr-un anume fisier php, care spunea ca sunt prea multi useri logati. unele erori spuneau ca tre' sa fii "superuser". Cum facem rost de cont de superuser? cine are superuser? Youtube de ce nu pica? In acest moment pe Hotnews sunt multi care posteaza comentarii, dar inca merge... Deci toata treaba tine doar de prostul management al sistemului AM-ului! Sa speram ca data viitoare totul va fi ok...
 • +2 (4 voturi)    
  aplicare proiecte (Luni, 20 decembrie 2010, 13:05)

  ovidiu [anonim]

  la 13.02 actionweb-ul nu mergea...si la momentul acesta cand scriu acest comentariu nu se incarca...este bataie de joc...am dat prtSc din minut in minut....trebuie sa ne adunam toti cei care au vrut sa aplice si nu au reusit, si sa facem un protest comun.
 • +1 (3 voturi)    
  Confirm problemele (Luni, 20 decembrie 2010, 13:05)

  Bishop [anonim]

  Teoretic cat si practic nu se pot introduce proiecte, de la ora 10.00 pana la ora 13.00 sisemul AMPOSTRU este supra incarcat datorita faptului ca administratorii bazei de date au limitat accesul mai multor utilizatori unici in acelasi timp. este inadmisibil ceea ce se intampla, dar traim in romania si interesele primeaza.
  Nu te poti autentifica dar sa mai si lucrezi......
 • +3 (3 voturi)    
  Depunere (Luni, 20 decembrie 2010, 13:08)

  Ana Popa [anonim]

  Cum este posibil ca principiul depunerii - primul venit primul servit - sa fie aplicat pentru depunerea unor proiecte intr-un sistem electronic neoperational?

  Numarul ridicat de utilizatori - simultan- era complet previzibil, cu atat mai mult cu cat dupa anuntarea lansarii liniei strategice pentru 6.1 AMPOSDRU a anulat aceasta linie si evident, acei beneficiari si-au reformulat proiectele si le-au transformat in cel putin 2 proiecte de tip grant !
  Care este relevanta evaluarii unor proiecte in functie de "ora si minutul" la care au fost depuse, raportat la calitatea acestora? Care este interesul aprobarii unor proiecte pentru cei "mai iuti de mana" sau mai creativi in identificarea unor "solutii destepte IT" fata de aprobarea unor proiecte de calitate?

  Speram ca AMPOSDRU sa poata furniza de data aceasta un raspuns pertinent la toate aceste probleme.
  • +4 (4 voturi)    
   Pozitie AMPOSDRU (Luni, 20 decembrie 2010, 13:53)

   Ana Popa [anonim] i-a raspuns lui Ana Popa

   Si inca o intrebare: cand are de gand AMPOSDRU sa reactioneze si sa dea un comunicat cu privire la imposibilitatea accesarii sistemului Action Web si cu solutia propusa?
 • +1 (3 voturi)    
  Incarcare proiect 6.1 - mission impossible (Luni, 20 decembrie 2010, 13:13)

  Interact [anonim]

  Incercam de la ora 10.00 sa introducem un proiect in action web, de-abia am reusit sa completam campul partenerilor si de atunci suntem blocati. Nu este posibil sa stam ore intregi sa ne pierdem vremea asteptand ca sistemul sa devina functional. Cred ca sansele de a incarca proiectul scad cu fiecare ora care trece. Ne intrebam daca nu se ascunde altceva in spatele acestor asa zise blocaje.
 • 0 (2 voturi)    
  Interese sau bataie de joc? (Luni, 20 decembrie 2010, 13:14)

  un solicitant 6.1 [anonim]

  Astazi la ora 10 a fost deschisa linia de finantare pt econ soc. SURPIZA SURPRIZELOR!
  Dupa 2 ore si jumatate in care ma fost scos afara din Action Web de vreo 25 de ori, la aceasta ora nu mai exista acces in sistem. Mesajul care apare este: Warning: pg_connect() [function.pg-connect]: Unable to connect to PostgreSQL server: FATAL: connection limit exceeded for non-superusers in /mnt/disk1/AW/actionweb_prod/actionweb/adodb5/drivers/adodb-postgres64.inc.php on line 686
  Err. 1
  Sa intelegem, domnilor care adminstati Action Web ca exista conturi superusers care au drepturi suplimentare fata de ceilalti muritori de rand!???!!!
  Asta este egalitatea propoavaduita peste tot de AM??????
  De o ora sistemul AW nu mai poate fi accesat!!!! Daca ar exista putina decenta AM ar trebui sa dea in acest moment un comunicat prin care prelungeste termenul de transmitere. Ar fi interesant de vazut de unde provin proiectele care au putut fi trimise de SUPERUSERS in sistem de la ora 10 pana in acest moment
 • 0 (2 voturi)    
  cine???? (Luni, 20 decembrie 2010, 13:19)

  george [anonim]

  a resuit sa depuna pana acum vreun proiect? pt ca eu stau de la 10:00 si nu am reusit sa completez nici macar jumatate din proiect din cauza erorilor de sistem. Aceasta este inca o dovada a proastei gestinui a acestei AM, care desi a cheltuit f multi bani pt asistenta tehnica tot nu reuseste sa asigure o buna functiune a acestui sistem.

  Cine sunt acesti superusers care pot depune proiecte in timp ce alte proiecte asteapta "dezghetarea" acestui sistem?
  • 0 (0 voturi)    
   Superuser (Luni, 20 decembrie 2010, 15:34)

   Q.A. [anonim] i-a raspuns lui george

   Conturile de superuser sînt pur şi simplu conturile administratorilor bazei de date. Orice bază de date, de orice fel, vine cu cel puţin un cont de administrator (superuser) - care NU poate fi şters. (Mă rog, afirmaţia nu e 100% corectă dpdv informatic, dar e corectă dpdv practic - întotdeauna trebuie să existe cel puţin un superuser pe o bază de date sau pe un server de baye de date).

   În concluzie, nici pomeneală de favoritisme din acest punct de vedere.
 • -1 (3 voturi)    
  Este un link special (Luni, 20 decembrie 2010, 13:22)

  Daniel [anonim]

  la care se pot incarca proiectele si nu da nici o eroare.

  Intotdeauna sunt doua link-uri, unul public pentru prostime si unul pentru aplicantii preferentiali.

  La cel public se ingusteaza banda si serverul este limitat la raspunsurile pe secunda pe care le poate da.

  Un audit pe sistemul lor informatic si o analiza a logurilor celor doua servere ar clarifica lucrurile, dar nu se va face nimic, deoarece roman != german.
 • 0 (2 voturi)    
  amposdru (Luni, 20 decembrie 2010, 13:26)

  magda stoian [anonim]

  buna ziua,
  si noi am incercat sa depunem de la ora 10.00. eu am sunat la 10.35 la dna Paul Vass sa semnalez aceasta problema dat fiind ca la AMPOSDRU suna ocupat.
  este incceptabil ca sa existe aceasta bataie de joc pentru un sector care chiar are capacitate de scriere de proiecte si de implementare.

  mesajele pe care le-am primit in incercarea de a urca proiectul:
  - Warning: pg_connect() [function.pg-connect]: Unable to connect to PostgreSQL server: FATAL: sorry, too many clients already in /mnt/disk1/AW/actionweb_prod/actionweb/adodb5/drivers/adodb-postgres64.inc.php on line 686
  Err. 1

  -Warning: pg_connect() [function.pg-connect]: Unable to connect to PostgreSQL server: FATAL: connection limit exceeded for non-superusers in /mnt/disk1/AW/actionweb_prod/actionweb/adodb5/drivers/adodb-postgres64.inc.php on line 686

  Ar trebui reluata procedura. si daca varianta de actionweb ii depaseste pe cei de la AMPODRU ne putem intoarce la clasica hartie tiparita.

  magda
 • 0 (2 voturi)    
  Este inadmisibil (Luni, 20 decembrie 2010, 13:34)

  Dena [anonim]

  Sistemul de depunere a proiectelor este o bataie de joc, limiteaza competitia si incalca orice angajament al POSDRU de a finanta in sistem de licitatie si competitie deschisa, egala. Cine sunt SUPERUSERII?? Au drepturi speciale fata de Actiona Web? ?
 • 0 (2 voturi)    
  FSE (Luni, 20 decembrie 2010, 13:44)

  Adrian [anonim]

  13:43 .. Actionweb e pur si simplu blocat... imi tot da o eroaaare...daca nu sunteti SUPERUSER nu ai cum sa accesezi fonduri .. asta scrie in eroare :))
  • +1 (3 voturi)    
   Fluxul de date pentru a se intelege (Luni, 20 decembrie 2010, 15:11)

   Ciolacu Marius [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   1. Utilizatorul se conecteaza pe serverul de web, folosind un cont personal.
   2. Serverul de web se conecteaza la baza de date folosindu-se de un anumit user si parola (care nu este de superuser fiindca reprezinta un risc de securitate).
   3. Baza de date accepta sau nu conexiunea serverului de web (daca userul e bun si daca nu se depaseste numarul maxim de conexiuni; in cazul in care se ajunge la numarul maxim de conexiuni, baza de date accepta doar SUPERUSER care trebuie vazut ca un administrator).

   Atentie, contul personal este diferit de userul de baze de date.

   Problema este una tehnica, nu se poate vorbi de coruptie sau favoritisme. Daca este cineva curios de vinovati, sa-i caute pe programatori si pe administratorul serverului, dar presupun ca au indeajuns stres oricum. 100% nu se asteptau la asa de multe conexiuni simultane.

   Eu le-as sugera sa isi testeze sistemul cu peste 1000 conexiuni simultane si abia apoi sa inceapa (de la 0) procedura de depunere a cererilor de finantare. Si inca ceva, pentru a nu exista probleme cu sistemele automate de depunere a cererilor, sa schimbe campurile care sunt in pagina de test (da, se pot completa campurile in mod automat daca se stie de la inceput formularul).
 • 0 (2 voturi)    
  Birocratia romaneasca (Luni, 20 decembrie 2010, 13:51)

  AndreiaM [anonim]

  Daca mai avea cineva vreo iluzie cu privire la capacitatea birocratiei romanesti de a actiona impotriva interesului national, in modul dezastruos in care sunt gestionate fondurile structurale se vede clar acest lucru. Cum adica 75% spor pentru ca lucreaza cu fondurile europene? La cum lucreaza nici salariul de baza nu ar trebui luat!
  Sa va spun ca pentru aceasa linie de finantare s-a schimbat de cateva ori ghidul?
  Ca din aprilie apar calendare de lansare a liniilor de finantare care luna urmatoare sunt amanate si tot asa pana ajungem in decembrie...
  Aici nu e vorba doar de coruptie, ci vorbim de CORUPTIE amestecata cu LACOMIE si cu PROSTIE, toate laolalta.
 • 0 (2 voturi)    
  FSE - orice incercare este esuata (Luni, 20 decembrie 2010, 14:07)

  Iulia [anonim]

  Astazi, 20 dec., de la ora 10.00, am incercat de nenumarate ori sa incarc un proiect si este imposibil. Dimineata, actionweb mergea extrem de greu, se bloca mereu, abia am reusit sa incarc pagina de parteneri. Atat. Faptul ca accesul este mai mult decat limitat de sistemul pus la dispozitie de AMPOSDRU si ca oricum se merge pe principul primul venit, primul servit, demonstreaza ca toate aspectele legate de calitate, eficeinta in cheltuirea banilor europeni, inovare, solutii la nevoi reale etc, sunt total irelevante, nu fac parte din interesele autoritatilor.
 • +1 (3 voturi)    
  Cine are acces la fondurile FSE? (Luni, 20 decembrie 2010, 14:20)

  Costache2009 [utilizator]

  Cine a mai avut si anul trecut si anul acesta... Alde Melania Vargas-Vergu, Colegiul "Noua Europa", Orange Romania, diverse ong-uri "institutionalizate" sau afiliate unui anumit partid... Mai cautati si voi si o sa aveti multe surprize surprize! Nu spun ca surprizele ar fi placute sau chiar "surprize"...
 • +2 (4 voturi)    
  sabotaj, frauda sau inconstienta? (Luni, 20 decembrie 2010, 14:29)

  dana [anonim]

  in "doar" 4 ore am reusit sa incar ceva mai mult de 1% din proiect, timp in care am asteptat macar un comunicat din partea AM care sa explice ce se intampla.
  Timp de 4 ore in care am constatat cum pur si simplu isi bat joc de munca, timpul si nervii nostri.
  Solicit 2 lucruri: prelungirea termenului de depunere si eliminarea sistemului "primul venit, primul servit". Incepand de acum!
 • +1 (3 voturi)    
  Ne-au aratat ce e DE FAPT egalitatea de sanse! (Luni, 20 decembrie 2010, 14:45)

  Gabriela [anonim]

  Ironic, nu? Poate ca in ghid a fost uitat un grup vulnerabil, si anume al celor care nu sunt superuseri si care au competente doar pe proiecte nu si pe IT!

  Cum poti denumi altfel decat BATAIE DE JOC, consumarea timpului a mii de oameni, timp pe care, in mod normal, in acorda tocmai pentru probleme sociale, fara a da o explicatie, fara a iesi cu un comunicat!

  Eu de pagina de partneri n-am trecut timp de o ora, dupa care,alte 2 ore si jumatate n-am mai reusit sa trec de butonul "Editare", pana la eroarea cea fatala.

  Acest sistem "primul venit, primul servit" ar trebui schimbat fara doar si poate!

  Haideti sa facem din acel "apel de cereri de proiecte" 112, APELUL DE URGENTA 112 AL ONG-URILOR PENTRU SCHIMBAREA SISTEMULUI!
 • +1 (3 voturi)    
  Rezolvare probleme (Luni, 20 decembrie 2010, 14:48)

  Ciolacu Marius [anonim]

  Postez comentariul pe care l-am pus si pe http://www.stiriong.ro/pagini/s-a-deschis-linia-de-finantare-aferenta-.php#comments fiindca nu fusese validat inca.

  In acest moment, administratorul poate verifica numarul maxim de conexiuni prin comanda SQL:
  SHOW max_connections;
  Acest numar se poate compara cu numarul de vizitatori de pe pagina https://actionweb.fseromania.ro/

  Programatorii trebuie sa verifice daca folosesc si functiile de inchidere a conexiunii la baza de date.

  Iata niste solutii pentru administratorul serverului si pentru programatorii site-ului:
  1. Sa creasca limita numarului maxim de conexiuni (implicit parca este 100 la pgsql). Din teste pgsql nu ducea mai mult de 500 de conexiuni, de aceea am trecut la mysql.
  2. Sa se foloseasca un cont de superuser care sa se conecteze la baza de date (nu este recomandat sub nici o forma).
  3. Sa se foloseasca mysql - aceasta este solutia optima, mysql imi ducea peste 1000 conexiuni fara nici o problema (binenteles ca trebuie reconfigurat numarul maxim de conexiuni si aici, dar avantajul este ca poate duce pana la 10000 conexiuni daca este indeajuns RAM). De asemenea, trebuie migrata baza de date de pe pgsql pe mysql - e putin de lucru dar merita efortul.
  • +1 (1 vot)    
   Programatori? (Luni, 20 decembrie 2010, 17:08)

   Butonel Mufa [utilizator] i-a raspuns lui Ciolacu Marius

   Nu ii mai numi programatori, ca nu sunt... Sunt niste amatori jalnici, care intr-o firma privata de soft, nu ar face fata.
  • +1 (1 vot)    
   Rezolvare ?... adica ingropare definitiva ?? (Marţi, 21 decembrie 2010, 19:50)

   Doftorul [anonim] i-a raspuns lui Ciolacu Marius

   NU comparam PostgreSQL cu MySQL ca nu are nici un rost, inteleg ca ai ceva experienta in aplicatii "de apartament" si cam deloc vis a vis de enterprise daca astea sunt recomandarile tale...
   Aplicatia respectiva este scrisa in PHP, reiese si din msg de eroare, buba fiind functia pg_connect(), mai precis implementarea nefericita aleasa de PHP pentru handling-ul de conexiuni concurente. Tot cu referire la comment-ul tau, pg_connect() nu are nevoie de tratare cu Close la conexiuni, se ocupa singur de asta.
   Un pic de tuning se putea face pe baza pgSQL dar nu s-a facut, pare a fi pe default cam tot, XSS merge fara greata si se pot face si SQL inject-uri cand mai prinzi cate un socket liber la baza.
   NU scrii in PHP o aplicatie care trebuie sa ofere un SLA cat de cat acceptabil...
 • +2 (2 voturi)    
  rusine (Luni, 20 decembrie 2010, 15:41)

  zevedei [anonim]

  Nu va e rusine cu tot AM POSDRU-ul vostru de 2 lei.
  Va bateti joc de viitorul Romaniei. De aia nu se cheltuie banii.Sunteti niste nesimtiti de 3 lei si sefa voastra e o fosta chelnerita. Numai incompetenti si distrusi.
  ----(editat de HotNews.ro)
 • +1 (1 vot)    
  licitatie in prag de sarbatori (Luni, 20 decembrie 2010, 16:39)

  ortance [anonim]

  Domnule Ministru nu credeti ca o insitutie aflata sub egida Ministerului Muncii ar trebui sa respecte timpul de lucru s cel de odihna conform legislatiei nationale ?

  Ultima data AM a publicat vinerea la ora 15 ca se deschide licitatie luni pentru DMI 5.2. Adica : fraierilor ni plecam in week end voi stati si munciti la proiecte ca sa le aveti gata luni .
  Acum anuntati ca e posibil sa se deschida pe 27 adica dupa Craciun .
  De ce atata graba Domnul Ministru ?
  Nu credeti ca trebuie analizat mai in profunzime ceea ce s-a intamplat ? Cele peste 2000 de schite nu va dau de gandit ? Poate e un semnal ca ceva trebuie schimbat in filozofia de evaluare a proiectelor .
  Face fata aparatul AM la implementarea a tot ce s-a contractat si a tot ce urmeaza in perioada urmatoare ?
  Sau va intereseaza doar semnarea contractelor ? Absobtia fondurilor este va fi crescuta daca imbunatatiti capacitatea de implementare nu daca contractati haotic in ajun de Craciun .

  Stiti bine ca in Romania spiritul sarbatorilor se manifesta si intre Craciun si Anul Nou si chiar daca aveti ca argument faptul ca acelea nu sunt oficial zile libere va voi contrazice zicandu-va ca desi sunteti Ministrul Muncii nu va cunoasteti poporul si nu ii respectati modul de viata asa cum este el .
  Consider o bataie de joc lansarea unei licitatii intre Craciun si Anul Nou in conditiile in care oamenii si-au facut planuri de Sarbatori fara sa includa in ele partciparea la o licitatie .

  Chiar , ne sanctioneza UE daca amanam deschidrea dupa sarbatori ?
 • +1 (1 vot)    
  Nu se va face nimic... (Luni, 20 decembrie 2010, 17:15)

  mishoo [anonim]

  Interfata va ramane la fel de lenta, serverele aceleasi, banda lor de internet neschimbata... ca orice alt lucru facut prost si cu bani multi, in Romania.

  Data de 27 e aleasa strategic, in speranta a cator mai putini utilizatori online, avand in vedere sarbatorile (pentru crestini ortodocsi). Mai bine se alegea data de 31 dec de la 00:00 pana la 03:00, de exemplu. Va lucra vreun administrator retea/ specialist IT de la AM pe 27?
 • +1 (1 vot)    
  Daca (Luni, 20 decembrie 2010, 20:07)

  cgi [utilizator]

  Daca as fi fost project manager-ul acestei aberatii, m-as fi lasat de IT, as fi donat laptop-ul unui ONG, dupa care as fi emigrat in Congo ca lustragiu de cai ferate.
  Parerea mea...
 • +1 (1 vot)    
  baietzii destepti in actiune (Luni, 20 decembrie 2010, 20:55)

  Casey [anonim]

  no comment
 • +1 (1 vot)    
  Inadmisibil! (Luni, 20 decembrie 2010, 21:14)

  Tymax [utilizator]

  Este inadmisibil ceea ce s-a intamplat astazi, 20 dec. in cadrul axei prioritare 6.1...dincolo de iritarea produsa de imposibilitatea aplicarii la program in conditiile in care principiul selectiei proiectelor este “primul venit, primul servit”, singurele motive pentru aceasta situatie nu pot fi decat doua: incompetenta si coruptie, pentru a da “intaietate” celor care “trebuie”. Si mai vorbim de egalitate de sanse la POS DRU??? ... Se pare ca nu mai intereseaza pe mine calitatea proiectelor, caci competitia a trecut la nivelul “cine scrie mai repede” si “are cunostinte IT “avansate”...De asemenea, este inadmisibil ca urmatoarea lansare sa fie pe 27 decembrie in conditiile in care majoritatea oamenilor si-au facut planuri pentru vacanta de Craciun..poate de revelion ar fi mai bine?!..Daca vreti proiecte valoroase, dati fratilor sanse egale tuturor, asigurati logistica functionala si zile de lansare normale, nu in vacante! Propun inlocuirea criteriului de selectie “primul venit, primul servit” cu unul cu termen limita de depunere si selectia proiectelor in functie de punctajele obtinute...Stimata Autoritate, faceti ceva si schimbati cat inca se mai poate, asta daca nu vreti sa ne trezeasca UE ca ne-ar fi mai bine fara banii lor (si ai nostri) caci se pare ca suntem mult prea saraci ca sa stim ce sa facem cu ei...
 • +1 (1 vot)    
  NonActionWeb (Luni, 20 decembrie 2010, 22:23)

  MaximusCMaximus [anonim]

  Punctul meu de vedere. Oficial.


  2 este PROBLEMA DE PRGOGRAMARE! Ghiduri proaste, desi din ce in ce mai bune. Calitatea ghidurilor creste, in timp ce interesul pentru profitul ascuns din proiecte zboara.

  3 Nonactionwebul si banda lui sunt externalizate, deci la "alte costuri", nu la "resurse umane". Nu putem deci acuza functionarii cu salarii de 10 ori mai mici decat un potential manager de proiect cu 3 ani de experienta profesionala si o diploma de particulara la ff.

  4. ca cele 2500 de proiecte (inscrise) si miile de utilizatori care au blocat sistemul sunt reale, in conditiile in care pentru rural s-au inscris 1000 in vreo 10 ore si a fost spectaculos, sa creada mutu.

  5. ciudatenia asta de format a cererii de finantare este exact opusul proverbialei pietre aruncate de un prost. aici avem de a face cu un destept care a aruncat piatra acum cativa ani si o gramada de neindemanatici refuza sa o scoata pur si simplu.

  6. consultantii care lucreaza si pe erdf stiu recunosc ca nivelul AM POSDRU este mult peste celelalte AM-uri. daca vreti sa ne contrazicem, veniti cu indicatori de performanta in materie de implementare. dar trebuie sa gasiti "aditionali", pentru ca la cei clasici (viteza de evaluare, usurinta in depunere etc) nu avem ce discuta.
  Nu bagati aici calitatea serviciilor externalizate de AM: evaluare proiecte; vulnerabilitatea sistemului informatic etc.  si


  1. ong-urile din Romania care se plang de regula "primul venit- primul servit" in cazul gratnturilor, ar trebui sa ia i consideratie ca alte ong-uri o promoveaza la nivelul STRATEGICELOR, sub forma : apelul este deschis pana la atingerea pragului de 200%.


  in plus, exista ong-uri care bugeteaza salarii de la 1000 ron / zi in sus pentru personalul propriu
  (cam 125% din subventia lunara a unui biet si sprijinit membru al grupului tinta)


  ( 98% din astia vin de la bugetul nostru) .
 • 0 (0 voturi)    
  Incompetenta si poate ca nu favoritisme (Marţi, 21 decembrie 2010, 4:43)

  doftorul [utilizator]

  pg_connect() opens a connection to a PostgreSQL database specified by the connection_string.
  If a second call is made to pg_connect() with the same connection_string as an existing connection, the existing connection will be returned unless you pass PGSQL_CONNECT_FORCE_NEW as connect_type.
  The old syntax with multiple parameters $conn = pg_connect("host", "port", "options", "tty", "dbname") has been deprecated.

  Mai este util si un "SHOW max_connections; " pe baza din cand in cand si o purjare de conexiuni...
  sau se poate scrie aplicatia pe o platforma enterprise care nu da in nas la 600 de useri concurenti...
 • +1 (1 vot)    
  Frauda PDL (Marţi, 21 decembrie 2010, 10:12)

  cetateanul [anonim]

  Accelerarea absorbtiei = cat mai repede toti banii in buzunarele PDL. Si romanii (prostii) platesc dupa aia.

  Comisia euopeana ar trebui sa blocheze finantarile.
  Proiectele POSDRU cu devize umflate de 100 de ori. Cu 500 000 de euro pe un proiect se angajeaza 10 someri. Treaba asta se poate face cu 5000 prin finantari din fondul de somaj
 • +1 (1 vot)    
  anularea ciornelor (Marţi, 21 decembrie 2010, 13:35)

  Claudia [anonim]

  Din comunicatul emis de AM POSDRU reiese ca vor anula schitele ce au fost introduse de aplicanti. Asta ce mai e? Este ca si cum mi-ai anula ciorna pe care am lucrat. Stimabililor, nu poti anula decat un document oficial iar schita aia nu-i decat o ciorna daca nu a fost trimisa. Acesta a fost si rostul ACTIONWEB: sa-mi dea voie sa-mi fac schite de proiecte la care sa lucrez in timp, sa modific/adaug etc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by