Premierul Emil Boc a cerut ministrilor sa elaboreze documentatii standard pentru derularea procedurilor de licitatii in cazul proiectelor finantate cu fonduri europene. Domeniile vizate sunt transporturile, mediul, energia si dezvoltarea regionala. Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a primit sarcina sa elaboreze documentatia standard de licitatile pana miercurea viitoare, astfel incat aceasta sa fie adoptata de Guvern la inceputul lunii februarie.

Modelele au fost lansate inca din mai 2010 si au fost supuse dezbaterii publice pe site-ul ANRMAP.

Forma finala a procedurilor standard va fi adoptata dupa consultarea Comisiei Europene.

"Pentru licitatiile care se vor organiza pe fonduri europene in domeniile mentionate vom avea documente standard adoptate prin hotarare de guvern si care vor simplifica procedurile de organizare a licitatiilor si de atribuire a contractelor, avand in vedere ca vom avea cateva elemente fixe valabile pentru toate autoritatile care lucreaza, tinand cont si de specificul fiecarui domeniu de absorbtie a fondurilor europene", a spus Boc.

Acesta a cerut ministrilor sa colaboreze cu ANRMAP pentru finalizarea documentatiilor pana miercurea vitoare.

"Cer ministrilor de resort sa colaboreze in aceasta saptamana si pana la inceputul celei urmatoare cu ANRMAP pentru finalizarea documentatiilor, astfel incat ele sa fie aprobate in prima lectura miercuri, urmand ca dupa consultarea cu reprezentantii CE sa le adoptam in forma finala si sa le publicam in Monitorul Oficial. Doresc ca acest lucru sa se intample pana la inceputul lunii februarie, adica timp extrem de scurt, pentru ca problematica fondurilor europene este extrem de presanta", a spus Boc. Potrivit acestuia, in acest fel vor fi simplificate procedurile de organizare a licitatiilor si de atribuire a contractelor.

Emil Boc a cerut si ministrului Agriculturii sa elaboreze proceduri standard, astfel incat documentele sa fie adoptate pana pe 15 februarie.

  • Romania a atras fonduri europene in valoare de 1,1 miliarde euro din prefinantari, iar 600 milioane euro reprezinta sumele cheltuite, a precizat premierul.