OTP Bank si Raiffeisen Bank au devenit, alaturi de BCR, BRD, Banca Transilvania si CEC Bank, banci participante in cadrul programului "UE BERD Facilitate de Finantare pentru Eficienta Energetica" (EEFF), se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta Tractebel Engineering. Bancile participante la acest program au imprumutat pana in prezent mai mult de 33 milioane de euro din cele 80 milioane de euro alocate EEFF.

Programul "UE BERD Facilitate de Finantare pentru Eficienta Energetica" este un program din fonduri europene "fast track" - rapid, cu birocratie minima, astfel incat necesita o perioada scurta pentru ca ideea de proiect sa poata deveni realitate.

Companiile din sectorul privat pot folosi EEFF pentru a investi in echipamente, tehnologii sau reabilitarea cladirilor, cu scopul de a-si imbunatati eficienta energetica. Pentru aceasta, companiile vor putea imprumuta pana la 2,5 milioane de euro de la una din bancile participante, iar la finalizarea investitiei vor primi un grant de 15% (pana la 375.000 euro).

Fondurile acordate de BERD pentru programul EEFF sunt acum disponibile prin bancile participante: BCR - 30 milioane de euro, BRD - 20 milioane de euro, Banca Transilvania - 5 milioane de euro (fond deja epuizat), CEC Bank - 5 milioane de euro, OTP Bank - 10 milioane de euro si Raiffeisen Bank - 10 milioane de euro.

In plus, 12 milioane de euro din fonduri nerambursabile ale UE sunt oferite companiilor care investesc utilizand EEFF, sub forma de granturi pentru a sprijini efortul investitional.

Pe langa granturi, un alt avantaj al programului EEFF il constituie consultanta tehnica gratuita oferita de echipa de specialisti in eficienta energetica de la Tractebel Engineering (GDF SUEZ), companie care gestioneaza programul EEFF in Romania sub un contract cu BERD.