Schimbarea mentalitatii celor care detin puterea de decizie, federalizarea Romaniei pe zone economice sau realizarea de “template-uri” de proiecte pentru minimizarea efortului de realizare a dosarelor pentru accesarea fondurilor europene – cititi mai jos cateva dintre ideile inscrise de cititorii HotNews.ro in concursul “Propune solutii pentru absorbtia fondurilor europene” sustinut de Eximbank.

Cititorul Lucian a spus:

Trebuie sa plecam de la ideea ca aceste fonduri se adreseaza unor persoane fizice sau juridice care nu au nici cele mai elementare cunostinte in privinta accesarii si gestionarii unor astfel de fonduri. Sunt primarii din sate sau comune conduse de oameni care care nu au calificarea necesara si ar trebui ajutati.

Pentru a putea creste absorbtia fondurilor europene trebuie ca la nivel national sa se faca o statistica care sa cuprinda nevoile satelor si comunelor si cred ca o sa fie evident ca majoritatea au nevoie de apa, canalizare, sisteme de epurare ... etc.

Nu trebuie asteptat ca acestia sa vina sa depuna proiecte pentru a accesa fonduri europene ci sa se faca template-uri (proiecte deja completate de profesionisti). Astfel de proiecte ar trebui distribuite initial gratuit catre primarii iar acestia sa le adapteze si sa le completeze cu minimul de informatii conform propriilor nevoi.

Cititorul Stan:

Cred ca absorbtia fondurilor europene se poate face daca primariile si prefecturile sunt obligate prin lege sa prezinte, fiecare, un numar de X proiecte anual. Numarul minim de proiecte pentru o perioada de timp data se poate stabili in functie de numarul de locuitori. De exemplu: comunele = 1 proiect pe an, orasele cu 20.000-50.000loc = 5 proiecte minim pe an, s.a.m.d.

Cititorul Pop Nicolae:

Primariile si Consiliile judetene ar trebui sa aiba cel putin un manager de proiect angajat.

Organizatiile patronale ar trebui sa organizeze lunar cursuri pentru manageri de proiecte.

De asemenea, ar fi oportuna crearea unei baze on-line de date cu toate proiectele in baza carora au fost obtinute finantari nerambursabile, pentru studiere si... inspiratie!

Cititorul Calin:

Trebuie o schimbare de mentalitate, la cei ce ne conduc, astfel incat automat se vor schimba si legile, oamenii calificati - nu cei care au numai diploma si relatii, eventual cotizatii - vor reusi sa ajunga in zone de decizie pentru interesul national, nu doar cel personal.

Cititorul Alin G a spus:

O solutie buna pentru absorbtia fondurilor europene ar fi in primul rand federalizarea Romaniei pe zone economice (nu etnice). De exemplu daca cateva judete din Transilvania s-ar Federaliza si fondurile Europene sa le poata accesa fiecare capitala de zona federala atunci ar exista o foarte buna absortie ale acestora. La ora actuala eu daca stau in Timis si depun dosarul practic am sanse mici sa-mi fie aprobat in schimb daca s-ar accesa fondurile la capitala federatiei lucrurile ar sta cu totul diferit. Sa fie copiat modelul spaniol, german, italian etc.

Pe data de 2 mai, EximBank si HotNews.ro vor anunta cei 3 castigatori ai concursului de idei pentru marirea gradului de absorbitie a fondurilor europene.