"Astazi (joi, 7 iulie - n.red.) a fost o trecere in revista a stadiului absorbtiei. Miercurea viitoare, in sedinta de Guvern, va avea loc o noua analiza", a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat in Ministerul Economiei, Claudiu Stafie, la finalul sedintei Comitetului interministerial pentru fondurile europene. Potrivit acestuia, nu au fost discutii pe tema infiintarii unui minister al fondurilor europene in conditiile in care la sedinta nu au participat toti ministrii interesati. Claudiu Stafie sustine ca cel mai bine la acest capitol sta Ministerul Dezvoltarii, iar cel mai rau stau "toate celelate ministere".

In luna mai, Ministerul Dezvoltarii ajunsese la o absorbtie de 21,5%.

  • "A fost o intalnire de lucru in care s-a discutat de nevoia accelerarii absorbtiei fondurilor UE. S-a discutat mai mult despre Autoritati de Management si Organisme Intermediare si a fost doar o intrebare legata de crearea unui nou minister al fondurilor europene, aceasta fiind o tema mai veche, de prin 20 iunie si nu s-a intrat in detalii. Nu s-a pus problema remanierii anumitor ministri", a declarat pentru HotNews.ro Valerian Vreme, ministrul dezvoltarii.

Stafie a mai spus ca in perioada urmatoare vor fi facute analize pe fiecare program operational in parte.

La sedinta pe tema fondurilor europene programata la ora 15.00 au venit ministrii Traian Igas, Valerian Vreme, Elena Udrea, Daniel Funeriu si Kelemen Hunor. Din partea altor ministere, au venit secretarii de stat si directorii de la autoritatile de management.

UPDATE "Primul-ministru a solicitat urgentarea transmiterii raspunsurilor la rapoartele preliminare emise de DG Regio, in urma misiunilor de audit demarate la sfarsitul anului trecut. In acest context, premierul Emil Boc a cerut Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) sa preia initiativa in ceea ce priveste coordonarea pregatirii raspunsurilor la rapoartele de audit efectuate de Comisia Europeana cu privire la implementarea unor Programe Operationale.

De asemenea, ACIS va avea responsabilitatea implementarii masurilor necesare pentru imbunatatirea mecanismelor de verificare a achizitiilor publice referitoare la fondurile structurale. Avand in vedere deficientele semnalate de reprezentantii Comisiei Europene, in urma misiunilor de audit efectuate cu privire la sistemul de management, verificare si control a fondurilor europene pe componenta legata de achizitiile publice, premierul a cerut clarificarea rolului concret pe care fiecare dintre structurile cu atributii de verificare trebuie sa il indeplineasca", se arata intr-un comunicat al Guvernului.