Emil Boc: Autoritatile de management au zeci si sute de oameni, nu este o problema sa faca verificari suplimentare asupra proiectelor realizate cu fonduri europene

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 20 iulie 2011, 20:36 Economie | EuROfonduri


Premierul Emil Boc considera ca autoritatile de management au suficient personal pentru verificarile suplimentare cerute de Guvern in vederea depistarii neregulilor in utilizarea fondurilor europene. Astfel, premierul contrazice chiar un raport al Bancii Mondiale care arata ca o piedica in functionarea eficienta a autoritatilor de management este numarul redus de angajat. Tot Banca Mondiala vorbeste de un exces de operatiuni de audit.

Boc a cerut ministrilor, in sedinta de miercuri, sa aplice corectii financiare acolo unde nu s-a respectat legislatia achizitiilor publice sau sunt intarzieri nejustificate in derularea contractarilor. Pana la rezolvarea eventualelor probleme, nu vor mai fi trimise facturile la Comisia Europeana.
 • "Autoritatile de management au astazi zeci si sute de oameni, nu este o problema, trebuie doar sa existe responsabilitate mai mare si decizie luata inclusiv in aplicarea unor corectii financiare, pentru ca banul public sa fie salvat", a spus Boc. Potrivit Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) va fi verificata implementarea tuturor proiectelor finantate din fonduri europene aflate in derulare.

"Aplicati corectii financiare de la 1% la 100%, in functie de gravitatea situatiei, autoritatilor responsabile, pentru ca, daca nu le aplicati dumneavoastra si le aplica UE pierdem banii", a spus premierul la inceputul sedintei de Guvern. La sfarsitul sedintei, acesta a precizat ca in cazul in care autoritatile romane descopera aceste probleme inaintea Comisiei, nu se vor mai pierde banii europeni..

"Banii se pot transfera la un alt proiect pe aceeasi axa sau, cand se va face reevaluarea tuturor programelor europene, la alte programe. Deci nu se pierde nici un ban european daca noi facem aceste corectii financiare in urma verificarii corectitudini licitatiilor. Daca asteptam sa vina corectii de la UE si ca constate ei incalcari ale licitatiilor, atunci Romania pierde definitiv acei bani. Acesta a fost motivul pentru care am solicitat expres ministrilor, autoritatilor de management din subordinea lor si celor care deruleaza fonduri europene sa fie extrem de intransigenti cu verificarea procedurilor de licitatie si sa aplice corectiile financiare, pentru ca noi sa nu pierdem bani europeni", a precizat Boc.

Astfel, in urma unei discutii cu presedintele Romaniei, si cu ceilalti ministri, in Guvern s-a convenit intreruperea platilor "pe acele proiecte unde sunt implicate licitatii publice si sa facem noi verificari suplimentare inainte de a trimite facturile la UE".

Boc a mai spus ca asta nu inseamna ca nu se vor aloca de la buget sumele aferente pentru proiectele finantate din fonduri europene. "Noi alocam in continuare bani pentru proiectele aflate in derulare pe fonduri europene, contributia care tine de bugetul national si nu sunt oprite lucrarile de infrastructura, ci merg mai departe".


ACIS: Vor fi verificate toate proiectele

"Masura dispusa de catre Primul ministru Emil Boc de a se verifica implementarea tuturor proiectelor cofinantate din fonduri structurale si de coeziune aflate in derulare si de a nu se mai trimite pentru moment la Comisia Europeana declaratii de cheltuieli si solicitari de rambursare are ca obiectiv principal protejarea alocarilor financiare destinate Romaniei", informeaza ACIS.

Potrivit autoritatii, prin acest demers preventiv, Guvernul isi rezerva un interval de timp pentru efectuarea unor verificari suplimentare ale procedurilor de achizitii publice derulate in cadrul proiectelor si pentru aplicarea de corectii financiare in cazurile in care se constata incalcari ale normelor comunitare si nationale in domeniu.

Conform prevederilor regulamentelor comunitare in vigoare, in cazul identificarii si aplicarii de corectii financiare la nivel national de catre structurile de specialitate responsabile, fondurile europene vizate pot fi reutilizate in cadrul programelor operationale pentru finantarea altor proiecte eligibile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1272 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  asta mai lipsea... (Miercuri, 20 iulie 2011, 20:51)

  costica [anonim]

  dupa ce mai zilele trecute am aflat din scrisoarea Presedintelui CE, Manuel Barosso ca Romania a absorbit efectiv 3%(!!!!!) din fondurile aferente perioadei 2007-2013, acum asta mai lipsea: sa nu mai trimita nici o factura la Brusselles pana nu reverifica toate proiectele aflate in derulare!!
  Pai, pana acum ce-ati facut, dle Boc??!!
  Iata ce spunea Boc in 13 iulie 2010 referitor la fondurile europene:
  "Prim-ministrul Emil Boc le-a atras atenţia miniştrilor că îi va trage la răspundere, o dată pe lună, în condiţiile în care în România s-au plătit numai 882 de milioane de euro din fonduri europene către beneficiari, nivel considerat scăzut de către premier.
  Potrivit datelor furnizate la 9 iulie 2010 de către Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, din Ministerul Finanţelor, şi prezentate de Boc la Comitetul interministerial privind absorbţia fondurilor comunitare, în România au fost depuse 18.177 de proiecte, în valoare de 38,93 miliarde de euro.
  Dintre acestea, au fost aprobate 4.421 de proiecte, în valoare de 9,4 miliarde de euro, numărul decizii de finanţare semnate fiind 3.146, în valoare de 6,06 miliarde de euro.
  Drept urmare, Boc a decis ca în Guvern să se facă evaluări lunare privind absorbţia fondurilor europene. El le-a atras în mod direct miniştrilor săi atenţia că trebuie să ia măsuri la nivelul fiecărui minister faţă de cei responsabili de absorbţia fondurilor comunitare."

  http://www.financiarul.ro/2010/07/13/premierul-boc-trage-la-raspundere-ministrii-pentru-nivelul-scazut-de-fonduri-europene-platite-in-romania/

  Ati auzit din iulie 2010 pana azi ceva despre raportarea lunara a Ministrilor catre Boc referitoare la fondurile europene?! NU.
  Asa va fi si acum, dl Boc le-a spus asta de nu stiu cate ori, el zice, el aude, ministrilor li se falafaie de ce zice Boc!!!
  "Eu tot trag la raspundere ministrii.." zice Dl Boc!!!
  Nu stiu cum ii trage Dl Boc , dar Ministrii lui sunt bine mersi, cu rezultate catastrofale.....
 • +1 (1 vot)    
  cu parere de rau... (Miercuri, 20 iulie 2011, 21:24)

  manager proiect [anonim]

  Cu toate ca il stimez pe Primul Ministru pentru ceea ce face, cu parere de rau trebuie sa declar ca in acest caz este complet dezinformat. Este - dupa mine - cea mai mare problema in absorbtia fondurilor europene, lipsa personalului CALIFCAT si stimulat de salarii decente! Mentionez ca sunt manager pe 3 proiecte FSE-POSDRU. Astept rambursari de mai mult de 7 luni si inca nu sunt sperante ca vor veni prea curand...
 • 0 (0 voturi)    
  boc (Miercuri, 20 iulie 2011, 21:54)

  Marin Ilea [anonim]

  asa ii cel mai binesa-i mai stranga putin cu usa numai in felua asta banii veniti din fondurile europene ajung unde trebuie si economia s emai redreseaza.felicitari domnului Boc ca inca mai rezista in guvern si ca da dovada de f multa abilitate in cea ce face.
 • 0 (0 voturi)    
  boc (Miercuri, 20 iulie 2011, 22:02)

  Ion Istrate [anonim]

  foarte bine, daca este mana de munca care deja este platita atunci cum zice dansul banii publici trebuie salvati, corect procedat din partea domnului Boc
 • 0 (0 voturi)    
  confuzie (Joi, 21 iulie 2011, 1:25)

  paul [anonim]

  Constat cu regret ca dl Boc nu intelege nimic din rapoartele Bancii Mondiale. Rapoartele sunt specifice fiecarui minister iar dinsul generalizeaza constatarile de la Ministerul Mediului ca bune pt toti iar de unele recomandari nici nu tine cont. Asata va face ca absorbtia fondurilor europene sa ramana sub 10% iar la urmatorul raport BM sa mentioneze ca Guvernul nu a facut mare lucru si nu i-a respectat recomandarile.Daca nu se onoreaza facturile la timp beneficiarii nu mai pot implementa proiectele in termen. Anul acesta trebuie sa fie finalizate atat proiectele din 2008 cat si cele din 2009.Beneficiarii vor da in judecata Guvernul pt faptul ca nu si-au primit banii si au fost impiedicati sa finalizeze proiectele.
 • 0 (0 voturi)    
  aiurea n'tramvai (Joi, 21 iulie 2011, 13:48)

  Dedalus [anonim]

  O prostie mai mare decat asta nici ca putea face un guvern!!!

  Hai sa vedem:

  a) Controlul constata ca nu s-au repectat legile in ce priveste licitatia
  b) Guvernul opreste banii de finantare
  c) Beneficairul nu plateste contractorul
  d) Contractorul da in jduecata beneficiarul
  e) Beneficarul da in judecata guvernul

  Rezultate:
  1) Proiectul este blocat: nici lucrarile nu mai continua, nici licitatie pentrui alt cotnractor nu se poate lansa (pana nu e o decizie definitiva a justititiei...)
  2) Toti cei implicati se ocupa de rezolvarea cazului in justitie
  3) Daca justitia da dreptate lui Boc, proiectul in sine trebuie fie inchis, fie prelungit. oricum, trebuie alta licitatie organizata...
  4) Daca justitia nu ii da dreptate lui Boc, plateste beneficarul, proiectul e intarziat bine-mersi oricum...

  Cred ca domnul Boc nu stie ce face.

  Cum ar trebui organizat?
  Verificate doar licitatiile care depasesc 125,000 EUR (doar acestea sunt guvernate si de directiva privind achizitiile publice); obiectivele verificarilor trebuie sa vizeze exclusiv conditiile de calificare, in special la constructii.
  Concluziile verificarilor ar trebui sa vizeze fix aceasta parte a achizitiilor publice, nu "in general".
 • 0 (0 voturi)    
  eroare (Vineri, 22 iulie 2011, 10:48)

  Anonim cu experienta [anonim]

  desi laudabil acest demers, in opinia mea nu este stategia corecta ce trebuie urmata. Cati exeperti in achizitii publice avem pentru a face aceste verificari intr-un timp record, care sa contrazica rapoartele UCVAP si ANRMAP? Cum se vor aplica corectiile financiare in cazul deciziilor finale si irevocabile ale instantelor din Romania? Cine isi va asuma aplicarea corectiilor financiare care va presupune semnarea unor acte administrative de stabilire a creantelor care vor fi atacate in instanta de administrativ-contencios?
  Ce se intampla in cazul in care Comisia Europeana va identifica nereguli si dupa acest exercitiu de verificare?
  Problema este legata de sistemul de management si control al fondurilor, aici cred eu ca se asteapta de la Brussels masuri din partea statului Roman.
  Cred ca mai util ar fi fost "negocierea" cu Comisia Europeana a unor corectii finaciare forfetare aplicate tuturor PO si implicit tuturor proiectelor, solutie mai putin costisitoare si cu un impact financiar mai scazut. Vorbesc de toate PO, pentru ca mai exista rapoarte de audit ale CE care identifica aceiasi problema.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by