Premierul Emil Boc considera ca autoritatile de management au suficient personal pentru verificarile suplimentare cerute de Guvern in vederea depistarii neregulilor in utilizarea fondurilor europene. Astfel, premierul contrazice chiar un raport al Bancii Mondiale care arata ca o piedica in functionarea eficienta a autoritatilor de management este numarul redus de angajat. Tot Banca Mondiala vorbeste de un exces de operatiuni de audit.

Boc a cerut ministrilor, in sedinta de miercuri, sa aplice corectii financiare acolo unde nu s-a respectat legislatia achizitiilor publice sau sunt intarzieri nejustificate in derularea contractarilor.Pana la rezolvarea eventualelor probleme, nu vor mai fi trimise facturile la Comisia Europeana.

  • "Autoritatile de management au astazi zeci si sute de oameni, nu este o problema, trebuie doar sa existe responsabilitate mai mare si decizie luata inclusiv in aplicarea unor corectii financiare, pentru ca banul public sa fie salvat", a spus Boc. Potrivit Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) va fi verificata implementarea tuturor proiectelor finantate din fonduri europene aflate in derulare.

"Aplicati corectii financiare de la 1% la 100%, in functie de gravitatea situatiei, autoritatilor responsabile, pentru ca, daca nu le aplicati dumneavoastra si le aplica UE pierdem banii", a spus premierul la inceputul sedintei de Guvern. La sfarsitul sedintei, acesta a precizat ca in cazul in care autoritatile romane descopera aceste probleme inaintea Comisiei, nu se vor mai pierde banii europeni..

"Banii se pot transfera la un alt proiect pe aceeasi axa sau, cand se va face reevaluarea tuturor programelor europene, la alte programe. Deci nu se pierde nici un ban european daca noi facem aceste corectii financiare in urma verificarii corectitudini licitatiilor. Daca asteptam sa vina corectii de la UE si ca constate ei incalcari ale licitatiilor, atunci Romania pierde definitiv acei bani. Acesta a fost motivul pentru care am solicitat expres ministrilor, autoritatilor de management din subordinea lor si celor care deruleaza fonduri europene sa fie extrem de intransigenti cu verificarea procedurilor de licitatie si sa aplice corectiile financiare, pentru ca noi sa nu pierdem bani europeni", a precizat Boc.

Astfel, in urma unei discutii cu presedintele Romaniei, si cu ceilalti ministri, in Guvern s-a convenit intreruperea platilor "pe acele proiecte unde sunt implicate licitatii publice si sa facem noi verificari suplimentare inainte de a trimite facturile la UE".

Boc a mai spus ca asta nu inseamna ca nu se vor aloca de la buget sumele aferente pentru proiectele finantate din fonduri europene. "Noi alocam in continuare bani pentru proiectele aflate in derulare pe fonduri europene, contributia care tine de bugetul national si nu sunt oprite lucrarile de infrastructura, ci merg mai departe".

ACIS: Vor fi verificate toate proiectele

"Masura dispusa de catre Primul ministru Emil Boc de a se verifica implementarea tuturor proiectelor cofinantate din fonduri structurale si de coeziune aflate in derulare si de a nu se mai trimite pentru moment la Comisia Europeana declaratii de cheltuieli si solicitari de rambursare are ca obiectiv principal protejarea alocarilor financiare destinate Romaniei", informeaza ACIS.

Potrivit autoritatii, prin acest demers preventiv, Guvernul isi rezerva un interval de timp pentru efectuarea unor verificari suplimentare ale procedurilor de achizitii publice derulate in cadrul proiectelor si pentru aplicarea de corectii financiare in cazurile in care se constata incalcari ale normelor comunitare si nationale in domeniu.

Conform prevederilor regulamentelor comunitare in vigoare, in cazul identificarii si aplicarii de corectii financiare la nivel national de catre structurile de specialitate responsabile, fondurile europene vizate pot fi reutilizate in cadrul programelor operationale pentru finantarea altor proiecte eligibile.