Ministerul Finantelor a redus prefinantarea in proiectele europene la 10%

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 29 iulie 2011, 11:17 Economie | EuROfonduri


Ministerul Finantelor a emis un ordin care prevede reducerea prefinantarii in cadrul proiectelor europene la maxim 10% din valoarea eligibila. Prefinantarea se acorda in cel putin doua rate. Exceptie fac proiectele majore, pentru care cota de prefinantare poate fi de maximum 20% si proiectele care intra sub incidenta ajutorului de stat. "Aceasta modificare legislativa s-a dovedit a fi necesara in conditiile in care pre-finantarea acordata initial in procent de 30-40% nu a generat, din partea beneficiarilor, un volum suficient de cereri de rambursare a cheltuielilor efectuate in proiecte pentru a permite derularea unui flux financiar coerent al sumelor primite in acest scop de la UE", informeaza autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).

ACIS considera ca, prin aplicarea Ordinelor Ministrului Finantelor Publice(OMFP) nr.2359/2011 si nr.2370/2011 privind conditiile de acordare si recuperare a pre-finantarii in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale, autoritatile de management vor avea la dispozitie cadrul legal necesar pentru a impulsiona beneficiarii acestor proiecte sa demareze implementarea si sa transmita cu operativitate cereri de rambursare a cheltuielilor efectuate.

Acordarea transelor de prefinantare este conditionata de prezentarea de catre beneficiar a unor cereri de rambursare care sa insumeze cheltuieli autorizate de minimum 60% din valoarea cumulata a transelor de pre-finantare primite anterior.

 • "Cota de 10% , nou stabilita, desi este mai redusa decat cea acordata pana in prezent, este suficienta pentru a asigura corespunzator gestiunea financiara a implementarii proiectului in conditiile in care beneficiarul asigura o riguroasa corelare a activitatilor proiectului cu depunerile la autoritatile de management a cererilor de rambursare a cheltuielilor", a declarat Catalin Vatafu, secretar de Stat.

"In contextul lipsei de lichiditati datorate crizei economice, in 2009 Guvernul a decis majorarea procentului de prefinantare acordat de la 15 la 30%, dar, din pacate, o mare parte dintre beneficiari nu s-au folosit de aceasta oportunitate pentru a demara si implementa eficient  proiectele", a precizat Catalin Vatafu.

Potrivit acestuia, in urma acestei decizii, o importanta suma acordata beneficiarilor prin prefinantari a ramas neutilizata, avand drept consecinta diminuarea resurselor financiare aflate la dispozitia autoritatilor de management pentru sustinerea de noi proiecte.

 • "Pentru a evita perpetuarea acestei situatii, Ordinul stabileste ca o prefinantare primita, dar neutilizata de catre beneficiar pentru implementarea proiectului timp de 4 luni, va fi recuperata integral  de catre autoritatea de management. Mai mult, conform OMFP nr.2370/2011, daca timp de 6 luni de la primirea primei transe de pre-finantare, beneficiarul nu efectueaza cheltuieli de minimum 60% din valoarea acesteia, pre-finantarea neutilizata trebuie de asemenea recuperata", mai precizeaza ACIS.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1814 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  iarasi masuri de pompier (Vineri, 29 iulie 2011, 12:07)

  mary [anonim]

  Inca odata nu se intelege realitatea economica. Daca beneficiarii nu au cheltuit sumele acordate ca avans este ca in mare parte ei sunt blocati economic, si nu au putut asigura un flux constat de activitati.

  Caldura mare! Un pahar cu apa rece, baiete! Cu destinatia Guvern!

  Multumesc!
  • +1 (1 vot)    
   Asta patesti cand stai pe tanjala. (Vineri, 29 iulie 2011, 13:07)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui mary

   Si de ce ,neaparat guvernu-i vinovat?Astia de la guvern trebuie sa astepte ,pana-ti vine tie chef de munca ,sa-ti realizezi proiectul?Bine au facut.Probabil ca,daca aplicau masura acum un an ,nu am fi avut atatea reclamatii de la UE.
   • 0 (0 voturi)    
    banii sunt pentru business-uri... (Vineri, 29 iulie 2011, 22:43)

    mary [anonim] i-a raspuns lui mircea

    Nu stiu daca ma intelegi, dar banii sunt pentru business-uri, nu pentru guvern.

    Deci daca nu merge ceva inseamna ca mai toti cei care au apelat la banii nerambursabili sunt "fara chef de munca in realizarea proiectului"?

    Zau,ca NU TE CRED... Alta este buba si trebuie sa intelegi realitatea economica cu care se confrunta firmele.

    Sa fiu explicita: in 2008-2009 bancile au oprit multe finantari, firmele, mai mult sau mai putin, s-au blocat si acum este ff greu sa le propui sa se relanseze... Este o chestiune elementara de economie si una legata de psihologie. Psihologic: Daca erai sa te ineci, te arunci in apa sa inveti sa inoti? Tot asa si cu finantarea nerambursabila care evident ca are si componente rambursabile/ surse proprii, pe care le iei de unde nu sunt...Este si un viciu de formulare in multe proiecte europene pentru ca nu se poate ca un proiect eligibil din punct de vedere al criteriilor europene sa nu fie bancabil/fezabil - cu alte cuvinte...

    O sa vezi ce o sa intample cu proiectele finantate - iti dau exemplu 2 proiecte finantate prin SAPARD care acum sunt de vanzare sau se vor inchide. Halal eficienta si utilizare judicioasa a fondurilor ...

    Usor iti vine tie Mircea sa aplici 20 de bici la fundul afacerilor! Imi aduc aminte ca la ASE - micro-economie, dupa 1990, printre primele lucruri pe care le-am invatat: nu opri business-ul pentru ca repornirea lui costa mult. Fa-le sa supravietuiasca, restructureaze-le, ca sa treci puntea...Asta au studiat si economistii straini - cost de discontinuitate.

    Unde mai pui si exista extrem de putina cultura legata de administrarea afacerilor in RO si nu prea am vazut sa fie incurajata cu adevarat instruirea in acest sport.Multe cursuri, putina practica si afacerile tot acolo sunt...

    Si as mai putea sa scriu, dar imi este ca ma apuca dimineata si ma limiteaza HN la 2000 de caractere scrise.

    Succes la dezvoltarea rapida de proiecte pe bani nerambursabili!

    PS.2000 de caractere, asa usor, dintr-o suflare /naduf.
 • 0 (0 voturi)    
  Prefinantare (Luni, 1 august 2011, 13:24)

  Goodwill Consulting [anonim]

  Referitor la Ordinul ministrului Finantelor nr. 2359 publicat in Monitorul Oficial in data de 26 iulie 2011, dorim sa atragem atentia asupra faptului ca acesta se aplica doar in cazul proiectelor care nu cad sub incidenta ajutoarelor de stat sau de minimis. Proiectele din cadrul fondurilor structurale adresate IMM-urilor sunt considerate ajutoare de stat sau de minimis, in consecinta sunt exceptate de aceasta modificare. Pentru aceste proiecte pre-finantarea se acorda, in continuare, intr-o singura transa, maxim 35% din valoarea finantarii nerambursabile.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by