Departamentul pentru Afaceri Europene a examinat si a transmis Guvernului, spre analiza, doua modele privind viitorul minister pentru absorbtia fondurilor comunitare, care presupun fie preluarea acestor atributii de catre un minister existent, fie infiintarea unei noi institutii, a declarat Bogdan Manoiu, seful DAE, pentru Agerpres. El a explicat ca au fost examinate atat modelul polonez, in care Ministerul Dezvoltarii a preluat atributiile de coordonare a absorbtiei fondurilor europene din toate domeniile, cat si modelul bulgar, in care s-a infiintat un minister in acest scop.

  • "Intram pe un teren speculativ. De aceea fac precizarea de la bun inceput ca tot ceea ce voi expune reflecta o opinie strict personala. Exista o lista de astfel de idei care au fost generate de o situatie limpede, clara, reflectand necesitatea de a creste absorbtia fondurilor, alaturi de masurile deja luate sau in curs de a fi adoptate - aceasta idee de infiintare a unei structuri sau post de coordonator. Ce am facut noi in acest sens, cum am ajutat Guvernul? Am examinat modelele, care au fost vehiculate si prin intermediul presei, si anume modelul polonez si modelul bulgar", spune Bogdan Manoiu.
  • "In modelul polonez, Ministerul Dezvoltarii are un rol foarte important de coordonare. In modelul bulgar, exista intr-adevar un ministru pentru fonduri, dar care are mai degraba un rol de coordonare fata de niste structuri existente. Este un ministru fara portofoliu, dar este membru cu drepturi depline in Guvern, insa are mai degraba functii de coordonare. Cred ca esenta actului normativ bulgar este aceea ca stabileste o foarte stransa cooperare intre structurile deja existente, iar cel care asigura coordonarea deasupra acestor institutii este acest nou ministru pentru fonduri europene", a incheiat Bogdan Manoiu.