Noul sistem de impartire teritoriala din Ungaria a pierdut dreptul de a dispune de fondurile pentru dezvoltare regionala de la Uniunea Europeana, dupa ce guvernul de la Budapesta nu a notificat la timp autoritatile europene cu privire la modificarile facute in sistemul administrativ, potrivit Budapest Business Journal. Publicatia arata ca guvernul maghiar nu a notificat pana la inceputul anului autoritatile de la Bruxelles ca pe viitor va atrage fonduri pentru dezvoltare regionala pe baza unui sistem de judete in loc de regiuni.

In urma reorganizarii teritoriale, administrarea fondurilor europene a trecut de la regiuni la judete, insa in urma acestei erori administrative cele din urma nu vor putea dispune de fonduri UE, ci doar de finantare de la bugetul de stat. Absorbtia fondurilor UE pentru dezvoltare va continua sa ramana in sarcina Consiliilor de Dezvoltare Regionala.

Andras Tallai, secretar de stat in cadrul Ministerului de Interne, a recunoscut eroarea, insa a precizat ca mentinerea puterii de decizie cu privire la fondurile UE pentru dezvoltare la nivel regional nu va pune piedici in distributia lor. El a adaugat ca in perioada 2012-2013 Consiliile de Dezvoltare Regionala vor continua sa coordoneze aceste fonduri de la UE, insa dupa alegerile locale din 2014 modificarile aduse sistemului de administrare teritoriala vor fi implementate pe deplin.