"Euro este pe cale sa se destrame iar acest proces genereaza dificultati considerabile pentru sistemul bancar european", a declarat Alan Greenspan care, cu o zi inante facuse aceleasi profetii. The euro is breaking down, a spus fostul sef al FED, citat de Wall Street Journal.

Alan GreenspanFoto: Agerpres

Alan Greenspan a aratat ca nordul Europei e format din tari (Germania si Finlanda) cu o cultura de disciplina bugetara in timp ce tarile din sudul Europei, precum Grecia consuma mai mult decat produc si acumuleaza datorii. "Problema este ca exista un clivaj in crestere in cercurile economice, analitice si bancare cu privire la ce ar trebui sa fie euro pentru 17 tari cu culturi diferite. Acest lucru nu poate functiona", a precizat Greenspan.

El a mai adaugat ca nu se asteapta ca SUA sa recada in recesiune, chiar daca sansele pentru ca acest lucru sa se intample au crescut.

Citeste si Criza si vinovatii ei

Greenspan avertizase anterior ca FED risca sa genereze o explozie a inflatiei, daca nu va intrerupe la momentul potrivit masurile de stimulare a economiei. "Nu iti poti permite sa sustii, mai mult decat este necesar, aceasta cantitate extraordinara de lichiditati, intrucat acest lucru va genera o inflatie enorma", a declarat Greenspan.

Vezi si de ce provocarea momentului o reprezinta reglementarea mai stricta a bancilor si ce legatura are asta cu criza datoriilor