Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat joi ca statele occidentale nu vor avea nicio scuza in cazul in care vor reintra in recesiune, pe care o vor transfera si economiei mondiale, potrivit AFP.

"In 2008, multi au spus ca nu au anticipat turbulentele. Liderii nu mai au o astfel de scuza in prezent", a spus Zoellick la deschiderea adunarii anuale a Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International.

El a mai aratat ca lumea se afla intr-o zona periculoasa, insa crede ca reintrarea in recesiune a celor mai mari economii ale lumii este improbabila. El a precizat insa ca increderea i se erodeaza in fiecare zi din cauza fluxului constant de stiri economice negative.

"O criza fabricata in tarile dezvoltate ar putea deveni o criza pentru tarile in curs de dezvoltare. Europa, Japonia si Statele Unite trebuie sa actioneze pentru a aborda problemele grave din economie inainte ca acestea sa devina serioase pentru restul lumii", a avertizat el.

Intrebat ce sfatuieste aceste tari, Robert Zoellick a facut apel la evitarea protectionismului si a embargourilor asupra exporturilor de produse agricole.