Bugetul general consolidat a inregistrat in primele opt luni ale anului un deficit de 12,97 miliarde de lei, adica 2,4% din Produsul Intern Brut (PIB), dupa ce in perioada ianuarie-iulie s-a inregistrat un deficit de 2,09% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finatelor Publice (MFP). Reprezentantii MFP arata ca deficitul inregistrat la opt luni "permite o prognoza favorabila in privinta incadrarii in tinta anuala de 4,4% din PIB".

Conform datelor prezentate, cheltuielile bugetare au fost de 129,3 miliarde de lei, in vreme ce veniturile au ajuns la 116,4 miliarde de lei. Datele mai arata ca veniturile estimate la bugetul general consolidat sunt cu 9,5% mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut, iar cheltuielile cu 1,7%.

La capitolul venituri, incasarile din taxa pe valoare adaugata au urcat cu 28,2%, iar cele din accize cu 16,2%. "In structura, incasarile din TVA au fost influentate de cresterea incasarilor din operatiuni interne cu 29,8% si a incasarilor din importurile de bunuri cu 32,8%, iar la accize ca urmare a majorarii nivelului accizei la unele produse: motorina, benzina fara plumb, produse intermendiare si tigarete dar si a masurilor de combatere a evaziunii fiscale", se arata intr-un comunicat al Finantelor.

Incasarile din contributii de asigurari sociale au fost cu 8,0% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, in timp ce incasarile din impozitul pe profit le-au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 0,6%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana au crescut cu 44,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent, fiind consecinta faptului ca si cheltuielile cu finantare europeana au crescut cu 58,9%.

Pe partea de cheltuieli, Ministerul Finantelor arata ca cele cu bunuri si servicii s-au majorat cu 12% fata de aceeasi perioada a anului precedent, din cauza platilor pentru servicii medicale si medicamente. "Pe structura, cresterea se inregistreaza in cea mai mare parte la Ministerul Sanatatii, ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli, precum si la bugetele locale (24,1%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale", se spune in comunicat.

Reprezentantii MFP mai spun ca se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-14,8%), subventii (-8,1%) si asistenta sociala (- 1,5%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 58,9% fata de primele opt luni ale anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 24,5 % fata de anul precedent, reprezentand 63,8% din programul anual.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele opt luni in suma de 19,95 miliarde de lei, fata de 16,9 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului precedent.

Deficitul bugetar convenit cu FMI pentru acest an este de 4,4% din Produsul Intern Brut.