Probabilitatea ca statul roman sa intre in incapacitate de plata in urmatorii cinci ani este de 8,9%, iar riscul pentru urmatoarele 12 luni a crescut de aproape doua ori saptamana trecuta, de la 0,76% la 1,35%, in contextul temerilor privind economia mondiala, potrivit Mediafax care citeaza un raport Moody's. In urma cu un an, riscul ca Romania sa intre in incetare de plati intr-o perioada de 12 luni era de 1,29%.

Moody's noteaza ca probabilitatea de default a crescut pentru multe state in ultima saptamana, fiind lovite in special economiile emergente precum Brazilia, Rusia, China sau Africa de Sud, care pana in prezent nu au fost afectate de criza datoriilor suverane din Europa. Investitorii au vandut active de pe pietele emergente considerand ca exporturile acestora, inclusiv de materii prime, vor fi afectate de criza.

Riscul ca Grecia sa intre in incetare de plati a atins un nou maxim saptamana trecuta, de 33,64%, fata de 29,73% in urma cu o saptamana. In urmatorii cinci ani, probabilitatea ca Grecia sa intre in incapacitate de plata este de 76%.

La nivel global, Statele Unite prezinta cel mai mic risc de default, de numai 0,05%. Probabilitati reduse de default exista si pentru Canada si Norvegia (ambele cu 0,06%), respectiv Suedia (0,07%) si Elvetia (0,08%). Datele Moody's mai arata ca riscul de intrare in incapacitate de plata al celor mai mari economii din Uniunea Europeana, Germania si Franta, este de 0,11%, respectiv 0,32%.

China, cel mai mare creditor extern al SUA si statul cu cele mai mari rezerve valutare din lume, are o probabilitate de default de 0,28%, mai mare decat cea a SUA.

In Europa Centrala si de Est, cea mai scazuta probabilitate de default pe 12 luni o are Estonia (0,24%), urmata de Cehia (0,26%), Slovacia (0,5%), Slovenia (0,51%), Lituania (0,74%), Polonia (0,74%), Letonia (0,75%), Bulgaria (1,1%), Serbia (1,13%), Romania (1,35%), Croatia (1,8%) sau Ungaria (1,85%).

Riscul este masurat in functie de indicatorul CDS-implied EDF (Expected Default Frequency - Rata Anticipata de Default), care reprezinta o evaluare colectiva a pietelor financiare, extrasa din observarea spread-urilor CDS (Credit Default Swap - costul de asigurare a datoriilor), ajustata pentru un default generator de pierderi si pretul riscului de pe pietele fiananciare.