FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei pe anul viitor, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, citat de Mediafax. In prezent, institutia internationala estimeaza ca economia romaneasca va creste cu 3,5% in 2012.

"In mod cert va fi redusa (prognoza PIB pentru 2012 - n.r.). Va fi cu siguranta mai mica decat 3,5%, cat estimam in prezent. Cred ca va ramane undeva la 2%", a spus Jeffrey Franks.

El a adaugat ca riscurile de contagiune de pe plan extern au crescut in ultimele trei luni, iar pentru a le contrabalansa este necesar ca Romania sa mentina si chiar sa accelereze reformele din programul cu FMI.

"Nu este vina Romaniei, ci a factorilor externi. Din acest motiv, este cu atat mai important ca reformele din program sa fie mentinute. Programul este polita de asigurare necesara pentru a minimiza aceste efecte asupra Romaniei in viitor", a declarat oficialul.

premierul Emil Boc a declarat recent ca prognoza de crestere economica pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilita de Guvern in luna octombrie, dupa consultari cu reprezentantii FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Pentru acest an, guvernul si FMI se asteapta la un avans al Produsului Intern Brut de 1,5%.