Grecia intentioneaza sa realizeze economii bugetare de un miliard de euro prin reducerea salariilor a 100.000 de angajati publici cu pana la 40%, potrivit planurilor discutate de guvern cu reprezentantii Uniunii Europene si cei ai Fondului Monetar International, potrivit Ekathimerini.com.

Surse apropiate discutiilor au declarat pentru publicatia elena ca proiectul, care elimina diferentele de salarizare dintre ministere si o serie de bonusuri, va afecta 14,5% dintre functionarii publici, ale caror salarii se vor reduce cu 25-40%.

Planul prevede ca salariul brut de baza pentru functionarii publici va fi de 780 de euro si se va aplica noilor angajati cu studii medii, in vreme ce salariul maxim, pentru cei cu studii superioare si vechime la locul de munca, va fi de 2.200 de euro. Unele bonusuri vor fi mentinute, precum cele pentru studii postuniversitare si productivitate.

Majoritatea angajatilor publici, circa 546.000 sau 78% din total, nu vor inregistra schimbari majore in ceea ce priveste veniturile, in vreme ce pentru 7,5%, adica 52.000 de angajati, salariul va creste usor. Aceasta majorare se datoreaza salariul minim in sectorul public va creste la 780 de euro, de la 711 euro in prezent.

Guvernul a calculat ca modificarea structurii de plata va duce la reducerea cu 20% a cheltuielilor cu salariile functionarilor publici. Acest lucru ar permite Greciei sa economiseasca 200 milioane de euro in acest an si un miliard de euro in 2012.