Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a revizuit in scadere estimarile de crestere economica pentru zona euro si Marea Britanie in 2012 si a avertizat asupra riscului de reintrare in recesiune, chiar daca acesta poate fi evitat, potrivit AFP. Analistii S&P estimeaza ca probabilitatea intrarii in recesiune a Europei de Vest este de 40% in 2012.

"Perspectivele reintrarii in recesiune a Europei par din ce in ce mai probabile", se arata intr-o analiza a S&P.

"Estimam ca probabilitatea unei noi recesiuni in Europa Occidentala in 2012 se situeaza la 40%, chiar daca in scenariul nostru de baza continuam sa anticipam o crestere modesta si distribuita in mod inegal in urmatoarele cinci trimestre", se mai spune in raport.

Analistii arata ca cererea robusta de pe pietele emergente, consumul intern sustinut din Germania si Franta si continuarea programelor de sprijin monetar vor ajuta la evitarea unei noi recesiuni anul viitor.

Astfel, agentia se asteapta ca economia zonei euro sa creasca cu 1,1% in 2012, iar pentru Marea Britanie prognozeaza de 1,7%. In prognoza anterioara, Standard & Poor's estimau ca Produsul Intern Brut al zonei euro va avansa cu 1,5%, iar cel al Marii Britanii cu 1,8%.