Rata anuala a inflatiei a coborat in luna septembrie la 3,45%, pe fondul ieftinirii alimentelor, intrand astfel in intervalul tintit de BNR pentru acest an, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Comparativ cu luna anterioara, indicele preturilor de consum a scazut cu 0,21%.

Conform INS, preturile alimentelor s-au diminuat cu 1,2% in septembrie fata de luna anterioara, in timp ce marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor s-au scumpit cu 0,2%, respectiv 0,6%.

Dintre alimente, cartofii (-35%), legume si conserve de legume (-13%) si fructe proaspete (-5,74%) au cunoscut cele mai mari reduceri de pret in septembrie, in vreme ce ouale (+5,05%) si branza de oaie (+1,04%) s-au scumpit cel mai mult.

Produsele din categoria marfurilor nealimentare au inregistrat cresteri de maxim 1,07% in luna septembrie, acest avans fiind inregistrat in cazul combustibililor.

In ceea ce priveste tarifele la servicii, acestea au crescut pe total cu 0,56%. Cea mai mare crestere de pret in aceasta categorie a avut loc la transportul feroviar, cu 7,06%, si apa, canal, salubritate, cu 1,23%.

INS mai arata ca daca excludem impactul majorarii preturilor la combustibili preturile de consum au scazut in septembrie cu 0,33% comparativ cu august, iar daca excludem impactul bauturilor alcoolice si a tutunului, indicele preturilor de consum a coborat cu 0,22%. Preturile de consum au urcat in septembrie cu 0,24% daca se exclud legume, fructe, oua, combustibili si produsele ale caror preturi sunt reglementate, bauturi si tutun.

Produsele ale caror preturi sunt reglementate sunt medicamente, energie electrica, gaze naturale, energie termica, transport CFR, transport pe apa, posta si curier, abonament radio-TV, servicii de eliberare carte identitate, permis auto, pasaport, apa, canal, salubritate, transport urban in comun, chirii stabilite de administratia locala.