Criza datoriilor suverane din zona euro a devenit sistemica si ameninta stabilitatea economiei mondiale daca nu sunt adoptate de urgenta actiuni decisive, a avertizat marti Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, citat de Reuters.

Jean-Claude TrichetFoto: Reuters

"Criza este sistemica si trebuie atacata in mod decisiv", a declarat Trichet.

El a mai aratat ca gradul ridicat de interconectare al sistemelor financiare din UE a dus la cresterea rapida si semnificativa a riscului de contagiune.

"Ameninta stabilitatea financiara in UE ca intreg si are efecte negative asupra economiei reale din Europa si dincolo de granitele ei", a precizat seful BCE.

Autoritatile europene de reglementare in sectorul bancar au cerut bancilor de pe intreg continentul sa furnizeze date actualizate privind capitalul si expunerile pe datoriile suverane pentru a ajuta la reevaluarea nevoilor lor de capital.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au declarat la finele saptamanii trecute ca vor prezenta pana la sfarsitul lunii un plan pentru solutionarea crizei din zona euro si pentru recapitalizarea bancilor europene.