Liderul opozitiei din Slovacia, Robert Fico, si partidele din coalitia de guvernare au ajuns la un acord privind aprobarea pachetului legislativ privind extinderea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) pana vineri, acord crucial pentru solutionarea crizei datoriilor din zona euro, potrivit AFP. De asemenea, cele doua parti au convenit sa propuna alegeri anticipate pe 10 martie, dupa ce respingerea de catre Parlament a pachetului pentru consolidarea EFSF a generat o criza guvernamentala in Slovacia.

AFP arata ca trei partide din coalitia de guvernare au purtat negocieri cu partidul de opozitie Smer, condus de Robert Fico, dupa ce guvernul nu a primit votul de incredere pentru trecerea pachetului legislativ privind extinderea puterilor Fondului.

Parlamentul slovac a votat marti seara impotriva pachetului legislativ privind extinderea puterilor EFSF. Guvernul de la Bratislava va trebui sa isi dea demisia in urma acestui vot, avand in vedere ca premierul Iveta Radicova a legat aprobarea proiectului de un vot de incredere.

Rezultatele votului arata ca 55 de parlamentari au votat in favoarea extinderii fondului iar noua impotriva, in conditiile in care necesarul de voturi pentru ca proiectul sa treaca era de 76. Reprezentantii Partidului Libertate si Solidaritate, care face parte din coalitia de guvernare, au aratat ca nu vor participa la vot, precizand ca unul dintre cei mai saraci membri ai zonei euro nu ar trebui sa plateasca pentru datoriile facute de statele mai bogate, precum Grecia sau Italia.