La o saptamana dupa Fitch, Standard and Poor a redus la randul sau, cu o treapta nota suverana a Spaniei la "AA-", citand "perspectivele nesigure pentru crestere economica" si, cel mai probabil, deteriorarea in continuare a sistemului financiar spaniol, relateaza AFP.

Agentia a precizat ca perspectiva notei ramane "negativa", adaugand ca tara se confrunta cu "un risc in crestere", din cauza nivelului ridicat al somajului, mediului financiar dificil si riscul de decelerare economica in randul principalilor parteneri ai Spaniei.

Decizia a venit la cateva ore dupa ce parlamentul slovac a aprobat consolidarea Fondului european de stabilitate financiara (FESF), care permite intrarea in vigoare a acestui instrument esential de raspuns la criza datoriilor.

S & P si-a explicat decizia citand "perspectivele incerte de crestere in Spania, avand in vedere necesitatea ca sectorul privat sa obtina finantare externa".

Agentia constata, de asemenea, "probabilitatea ca situatia activelor din sistemul financiar spaniol sa se deterioreze in continuare", in timp ce "reforma incompleta a pietei fortei de munca va continua sa impiedice redresarea economica."

S & P a fundamentat analiza pe prognoza de crestere de 0,8% in 2011 si 1% in 2012. Agentia a ridicat posibilitatea ca tara sa intre in recesiune anul viitor, in principal din cauza cererii interne si externe scazute, cu PIB-ul in scadere de 0,5%, situatie in care, potrivit S&P, nota Spaniei ar putea fi din nou redusa.

Daca Spania depaseste prognozele de crestere a S & P, perspectiva tarii ar putea deveni "stabila".