Criza datoriilor din Grecia nu poate fi solutionata fara o reducere substantiala a datoriei statului elen, iar guvernele din zona euro incearca sa convinga bancile sa accepte aceasta pierdere, a declarat duminica Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finante, citat de Reuters.

Intrebat, in cadrul unui interviu acordat televiziunii ARD, daca bancile ar trebui sa accepte o reducere de pana la 50-60% a datoriei Greciei, Schaeuble a spus ca "o solutie de durata pentru Grecia nu este posibila fara o reducere a datoriilor, care probabil trebuie sa fie mai mare decat nivelul luat in calcul in vara".

In luna iulie, creditorii privati au acceptat o pierdere de 21% pe obligatiunile de stat grecesti pe care le detineau, cifra care acum pare insuficienta. Oficialii zonei euro declarau saptamana trecuta ca pierderea ar putea fi cuprinsa acum intre 30% si 50%.

"Desigur ca am dori, daca va fi posibil, sa convenim impreuna cu bancile participarea sectorului privat. De aceea vom discuta cu ei. Insa este clar, trebuie sa fie un nivel de participare suficient pentru a ajunge la o solutie de durata pentru Grecia. Este de o dificultate enorma", a mai spus Schaeuble.

Uniunea Europeana se afla sub o presiune uriasa pentru a prezenta la summitul din 23 octombrie un plan prin care sa puna capat crizei datoriei suverane, prin reducerea datoriei Greciei, oprirea contagiunii si protejarea bancilor europene. Autoritatile europene se confrunta insa cu rezistenta din partea bancilor in ceea ce priveste o mai mare participare a sectorului privat in restructurarea datoriilor grecesti.