Produsul Intern Brut reprezinta valoarea tuturor bunurilor si serviciilor finale produse intr-o economie intr-o anumita perioada de timp, iar una dintre formulele de calcul mai putin populare in Romania este urmatoarea:

PIB = remunerarea salariatilor + excedentul brut de exploatare + impozitele pe productie si importuri - subventii

Exprimat astfel, acest indicator arata cum se impart banii intre angajati si angajatori.

Cum se imparteau banii in 1989 si cum se impart acum

In ultimul an de comunism, la o valoare a PIB de 800 miliarde lei, remunerarea salariatilor insuma 438,7 miliarde lei, respectiv 54,8%, excedentul brut de expolatare (EBE) era de 313 miliarde lei (39,1%), iar impozitele nete erau de 48,3 miliarde lei, sau 6,1% din PIB.

Practic, in 1989, mai mult de jumatate din "bogatia" generata de activitatea economica a fost distribuita clasei muncitoare, insa procentul maxim al ultimilor 22 de ani a fost atins in 1991, cand remunerarea salariatilor a ajuns la echivalentul a 58,6% din PIB - vezi grafic. Explicatia acestei cresteri este scaderea PIB cu 5,6% pe fondul prabusirii sistemului comunist, in timp ce numarul salariatilor a continuat sa creasca (+200.000 fata de 1989).

Pe de alta parte, procentul minim a fost inregistrat in 1997, insa acest an a fost unul special in istoria postdecembrista, atunci fiind liberalizate o parte din preturile administrate, ceea ce a facut ca veniturile nominale ale companiilor sa creasca mult mai mult decat salariile, puterea de cumparare reducandu-se cu 22,8%, detalii aici.

In anul 2010, la un PIB de 122 miliarde euro, remunerarea salariatilor a fost de 49,5 mld. euro (40,6%), EBE a fost de 58,3 mld. euro (47,8%), iar impozitele nete pe produs au insumat 14,2 mld. euro (11,6%).

Trei idei

1. In 1989, ponderea mare in PIB a remunerarii salariatilor nu s-a datorat faptului ca salariile erau mari, ci faptului ca EBE era mic, fabricile si uzinele in care lucrau zeci de mii de oameni fiind necompetitive.

2. In 1989, numarul salariatilor era de 8 milioane, iar in 2010, numarul salariatilor a ajuns la mai putin de 5 milioane (6,2 milioane daca ii includem si pe cei care lucreaza fara acte). Mai mult, numarul pensionarilor din sistemul asigurarilor de stat a crescut de la 2,8 milioane in 1989, la 4,8 milioane in 2010, in timp ce ponderea populatiei active din punct de vedere economic pe segmentul 15 ani+ a scazut de la 66% in 1989, la 52% in 2010.

Cu alte cuvinte, in 1989, numarul persoanelor care munceau era mare, iar numarul celor care nu munceau era mic, acum situatia fiind inversa, fapt care nu avea cum sa nu duca la o reducere a ponderii salariilor in PIB.

3. Intre 1989 si 2010, PIB-ul real a crescut cu 24%, iar salariul real cu 30%, ceea ce inseamna ca angajatii au beneficiat de cresterea economica mai mult decat angajatorii.

Cum stam in comparatie cu alte tari

Dupa cum se poate observa in acest grafic, cea mai mica pondere in PIB a cheltuielilor cu remunerarea salariatilor se inregistreaza in Grecia si Bulgaria (sub 37%), iar cea mai mare pondere se inregistreaza in Elvetia (62,2%), Romania situandu-se in a doua parte a clasamentului, relativ la acelasi nivel cu Cehia, Lituania si Italia, insa peste Polonia (37,2%).

In general, in tarile mai dezvoltate, ponderea salariilor in PIB este mai mare, trecand de 50% in Germania, Franta si Marea Britanie, media la nivelul UE fiind de 49,6%, insa aceasta situatie se datoreaza si faptului ca aceste tari au o pondere ridicata a salariatilor in totalul populatiei ocupate, detalii aici.

Practic, noi avem o populatie ocupata de 9,2 milioane persoane, dintre care doar 6,2 milioane sunt salariati (67%, vs 89-91% in Franta si Germania, si 93-95% in tarile nordice), iar din totalul salariatilor, doar ~4,8 milioane au contract de munca, multi dintre acestia primind ¬pe hartie¬ salarii mult mai mici decat in realitate, sumele platite "in plic" de catre angajatori nefacand parte din fondul de salarii declarat oficial.

Note

- remunerarea salariatilor nu reprezinta doar salariile incasate de angajati, ci totalul cheltuielilor de personal pe care le au angajatorii;

- excedentul brut de exploatare (EBE) reprezinta diferenta dintre valoarea adaugata generata de companii si taxele, impozitele si cheltuielile de personal, fiind un indicator care masoara eficacitatea capitalului economic;

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.