Emilio Botin, presedintele Santander - cea mai mare banca din zona euro din punct de vedere al capitalizarii, si-a exprimat marti opozitia fata de propunerile de recapitalizare a bancilor europene, spunand ca acest demers nu are "niciun sens" deoarece sporeste incertitudinea din piata, potrivit AFP.

"Pentru a pune la indoiala, la scara larga, sustenabilitatea datoriei publice sau a sistemului financiar european poate duce la o spirala fara sfarsit a crizelor suverane si bancare", a declarat Emilio Botin in cadrul unei conferinte sustinute la Madrid.

El a recunoscut insa ca este posibil ca unele entitati, afectate de criza datoriilor suverane sau de conditiile pietei, sa aiba nevoie de capital suplimentar, insa nu trebuie facuta o recapitalizare fortata si nediferentiata a bancilor europene fara a se rezolva definitiv problema datoriilor publice.

"Aceste propuneri nu au niciun sens", a spus presedintele grupului financiar spaniol, in special pentru ca "creeaza incertitudine si confuzie", "sporeste incertitudinea din piete".

"Recapitalizarea bancilor nu ajuta la restabilirea increderii si reluarea cresterii economice daca inainte nu se rezolva problema datoriilor suverane", a adaugat Botin.

Proiectul, care va obliga bancile sa isi majoreze capitalul pentru a compensa expunerea la datoriile statelor cu probleme, precum Grecia, ar putea fi adoptat la summit-ul UE de duminica.