Presedintele Traian Basescu sustine ca toate analizele facute cu premierul Emil Boc si cu Ministerul de Finante arata ca ar fi extrem de dificil pentru Romania sa sustina un deficit bugetar de 3% din PIB, mentionand ca va sublinia la Consiliul European de toamna faptul ca tara noastra nu mai poate suporta efectele pe care le are lipsa luarii unor decizii in statele din zona euro, transmite Agerpres.

"Ati vazut toti estimarea de crestere economica in scadere pentru toate statele, ceea ce va afecta consistent si Romania pentru anul 2012, iar acesta este numai efectul neluarii la timp a masurilor necesare, in primul rand in zona euro si in alte state din Uniunea Europeana, dar in primul rand in zona euro. Aceasta abordare o voi avea si la Consiliu, si la Consiliul PPE pregatitor Consiliului de maine. Va pot spune doar ca o informatie, asa, toate analizele pe care le-am facut si cu domnul prim-ministru, cu Ministerul de Finante, ne arata ca datorita conditiilor de crestere a costului finantarii, practic, ar fi extrem de greu sa sustinem financiar un deficit de 3%, din cauza dobanzilor foarte mari care se percep acum la credite si din cazua lipsei banilor. Or, lucrurile acestea nu mai pot fi lasate la intamplare si pe amanari. Vom fi extrem de fermi in a sustine decizii la acest Consiliu, si daca este nevoie, ne mai intalnim o data saptamana viitoare, dar nu se mai pot tergiversa masurile din punct de vedere al efectelor asupra Romaniei", a declarat Basescu, sambata, inaintea plecarii la Consiliul European de toamna.

El a tinut sa precizeze ca Romania nu-si permite sa dea "lectii globale" sau sa spuna ce au altii de facut, dar are obligatia de a le transmite partenerilor din UE ca suntem o tara care si-a facut datoria.

"Suntem o tara care si-a facut datoria, si-a platit factura proastei guvernari din 2007 si 2008 in 2009 si 2010, dar nu mai putem sustine, nu mai putem suporta si lipsa de decizii la nivel european, pentru ca degeaba se formeaza un club elitist al celor din zona euro, ca economia Romaniei este foarte legata de ce se intampla in zona euro. Ei nu pot face abstractie ca statele non-euro sunt profund afectate de indeciziile din zona euro", a punctat Basescu.

El a mai precizat ca la Consiliul European de toamna se va stabili si mandatul Uniunii Europene pentru intalnirea G20, si de asemenea mandatul pentru conferinta legata de schimbari climatice, care va avea loc in noiembrie.