Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Bruxelles, ca Romania a ajuns sa se imprumute la dobanzi mai mari decat in 2010, cand tara nu era stabilizata macroeconomic, din cauza deprecierii CDS-ului intregii regiuni, pentru ca nu s-au luat la timp masuri in ceea ce priveste Grecia, transmite Mediafax.

"Azi am atentionat in mod expres ca programul de recapitalizare a bancilor trebuie sa aiba in vedere si mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro in romaneasca. Nu putem accepta o recapitalizare care sa fie adusa la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piata romaneasca, pentru a face fata crizelor din interiorul zonei euro. Si asa, intarzierea in decizii ne-a creat probleme deosebite si in ceea ce priveste chiar finantarea deficitelor si a datoriilor pe care le aveam pentru acest an. Am ajuns sa ne imprumutam la preturi mai mari, deci la dobanzi mai mari decat in 2010, cand Romania nu era stabilizata macroeconomic. Iar asta din cauza deprecierii CDS-ului (costul asigurarii contra riscului de default - n.r.) intregii regiuni, pentru ca nu s-au luat masuri la timp in ceea ce priveste Grecia", a spus seful statului.

In opinia sa, aceasta pune sub semnul intrebarii, daca nu se iau masuri de mentinere a nivelului de expunere, chiar finantarea noastra anul viitor, in conditiile in care Romania si-a dus toate programele si angajamentele pana la capat.

"Dar nu suntem singuri. Anul trecut, la imprumuturi pe zece ani, CDS-ul Romaniei era undeva pe la 230-240, iar anul acesta suntem la 420, datorita deprecierii riscurilor pentru intreaga regiune. Si Romania este in risc, iar intarzierile in solutionarea problemei Greciei au accentuat acest risc, pentru ca 20% din piata bancara romaneasca este acoperit de banci grecesti", a mentionat el.