Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, dupa sedinta Consiliului European, ca luni va informa Guvernul legat de discutiile din Consiliul European, urmand sa sustina ulterior o declaratie de presa despre riscurile pe care le are Romania daca nu se produce o "capitalizare consistenta si corecta". Reamintim ca la Consiliul European de duminica liderii europeni au discutat despre masurile de salvare a Greciei si stabilizare a zonei euro, fara a ajunge insa la o concluzie finala.

"Maine dimineata voi informa Guvernul despre Consiliu si perspective si, dupa ce ma intalnesc cu reprezentanti ai Guvernului, voi avea o declaratie de presa, in care sa intru in detalii cu privire riscurile pe care le are Romania daca nu se produce o capitalizare consistenta si corecta", a spus Traian Basescu, potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Seful statului a declarat, in conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, ca a atentionat in mod expres ca programul de recapitalizare a bancilor trebuie sa aiba in vedere si mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro pe piata romaneasca.

"Nu putem accepta o recapitalizare care sa fie adusa la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piata romaneasca, pentru a face fata crizelor din interiorul zonei euro. Si asa, intarzierea in decizii ne-a creat probleme deosebite si in ceea ce priveste chiar finantarea deficitelor si a datoriilor pe care le aveam pentru acest an. Am ajuns sa ne imprumutam la preturi mai mari, deci la dobanzi mai mari decat in 2010, cand Romania nu era stabilizata macroeconomic. Iar asta din cauza deprecierii CDS-ului intregii regiuni, pentru ca nu s-au luat masuri la timp in ceea ce priveste Grecia", a spus seful statului.

Basescu a mai spus in declaratia de la Bruxelles ca o decizie finala privind pachetul de masuri pentru Grecia si zona euro va fi luat miercuri, 26 octombrie.