Acordul liderilor UE de majorare a capacitatii financiare a Fondului European pentru Stabilitate Financiara, acord care ar putea rezolva criza datoriilor suverane din Europa, nu face altceva decat sa traga de timp intrucat Grecia va parasi probabil zona euro in urmatorii zece ani, a declarat ieri la summitul Bloomberg FX11 din New York Kenneth Rogoff, economist la Harvard University, potrivit Sibex.

Liderii UE au sustinut masurile anti-criza prin cresterea capacitatii financiare a fondului de salvare la valoarea de 1000 miliarde euro si prin convingerea detinatorilor de obligatiuni grecesti sa suporte reducerea cu 50% a datoriei Greciei. Pachetul de masuri implica de asemenea recapitalizarea bancilor europene si posibilitatea unei implicari mai mari din partea FMI in vederea consolidarii fondului de ajutorare.

Ca urmare a acordului liderilor europeni, actiunile s-au apreciat puternic ducand la cea mai mare ascensiune lunara a indicelui S&P500 din 1974. Titlurile de stat au scazut, euro s-a intarit iar metalele si petrolul au condus tendinta de apreciere a marfurilor.

Citeste mai mult pe site-ul Bursei din Sibiu.