Planul liderilor europeni de a reduce cu 50% datoriile Greciei ar putea fi vazut ca un eveniment de default (incapacitate de plata) daca investitorii il accepta, se arata intr-un comunicat al Fitch Ratings citat de Bloomberg. Totodata, agentia a anuntat ca ratingul Greciei va ramane in categoria "junk", nerecomandata investitiilor, chiar daca datoria tarii a fost redusa in mod semnificativ.

Cu toate acestea, reprezentantii agentiei de evaluare financiara recunosc ca planul este un pas necesar pentru a pune finanţele publice ale Greciei pe un fundament mai solid.

Creditorii privati au acceptat o pierdere de 50% pe detinerile de obligatiuni emise de Grecia in urma negocierilor de miercuri noapte cu liderii europeni. Împreună cu noi împrumuturi şi alte măsuri, datoria Greciei ar urma să revină la 120% din PIB până în 2020, au mai spus reprezentantii agentiei, citati de Washington Post.

Fitch arata ca este nevoie de mai multe detalii cu privire la acest acord, care prevede si cresterea resurselor Fondului European de Stabilitate la 1.000 miliarde de euro.

"Principalele elemente ale masurilor anuntate tintesc in mod adecvat cauzele principale ale intensificarii recente ale crizei din zona euro. Punctul de vedere al agentiei cu privire la principalele puncte ale acordului cadru adoptat in urma summit-ului este pozitiv", se mai arata in comunicat.

De asemenea, Fitch a salutat acordul ce prevede ca bancile sa aiba o rata de solvabilitate de minim 9%, acesta fiind un "pas important spre sporirea increderii in sistemul financiar din zona euro".