Piata mondiala a muncii va avea nevoie de cel putin cinci ani pentru a ajunge la nivelul de dinaintea izbucnirii crizei economice, cu un an mai mult decat se estima anterior, ceea ce creste potentialul unor tulburari sociale, a anuntat luni Organizatia Internationala a Muncii, citat de Businessweek.

Datele arata ca numarul persoanelor fara un loc de munca a atins un nivel record la nivel global, de peste 200 milioane, in conditiile in care doua treimi din statele dezvoltate si jumatate din tarile in curs de dezvoltare se confrunta cu o temperare a cresterii pietei muncii.

Reprezentantii OIM au mai precizat ca este nevoie sa se creeze 80 milioane de locuri de munca in urmatorii doi ani pentru ca rata ocuparii sa revina la nivelul de dinaintea crizei financiare din 2008, insa din cauza recentelor slabiciuni in ceea ce priveste redresarea economiei mondiale doar jumatate din numarul necesar de locuri de munca va fi creat.

Organizatia a mai constatat ca in 45 din cele 118 tari analizate exista un risc ridicat al tulburarilor sociale, in conditiile in care guvernele au diminuat cheltuielile pentru a-si reduce deficitele bugetare, a tensiunilor in crestere cauzate de lipsa locurilor de munca si a inegalitatii sociale. Zonele cu un potential ridicat al tulburarilor sociale includ Uniunea Europeana, regiunea araba si, intr-o mai mica masura, Asia.