Referendumul din Grecia ar putea declansa o noua criza in zona euro. Vezi care au fost primele reactii ale oficialilor europeni
Liderii din zona euro au convenit saptamana trecuta sa acorde Greciei un nou ajutor financiar, de 130 miliarde de euro, si o diminuare cu 50% a datoriei statului elen catre detinatorii privati de obligatiuni. Pretul acestui ajutor este insa un program de reduceri dure a cheltuielilor statului, care a declansat un val de furie in randul grecilor.
Primele reactii la anuntul surpriza au variat de la acuzatii ca Papandreou se joaca cu viitorul tarii si predictii de faliment la intrebari cu privire la legalitatea referendumului si declaratii ale politicienilor ca un vot negativ ar forta demisia premierului si alegeri anticipate.
Un lider al coalitiei de guvernamant din Germania a declarat marti ca este "iritat" de anuntul premierului Papandreou.
"Am fost iritat de aceasta stire. Este un mod bizar de a actiona. Premierul a fost de acord cu pachetul de salvare de care beneficiaza tara sa. Alte tari fac sacrificii considerabile pentru zeci de ani de management defectuos si a conducere deficitara a Greciei - au fost luate decizii gresite si tara a intrat singura in aceasta criza", a declarat Rainer Bruederle, lider al Partidului Democratii Liberi.
El a mai spus ca exista o singura solutie la anuntul Greciei.
"Nu putem face decat un singur lucru: sa ne pregatim pentru eventualitatea unei insolvente a Greciei, iar daca angajamentele nu vor fi indeplinite se va ajunge la punctul in care banii nu vor mai fi virati", a mai spus Rainer Bruederle.
Totodata, ministrul afacerilor europene din Finlanda, Alexander Stubb, a declarat ca un referendum asupra pachetului financiar ar fi un referendum asupra ramanerii in zona euro.
"Situatia este atat de incordata, incat ar fi un vot asupra statutului de membru al zonei euro", a spus Stubb, care a precizat ca Grecia s-a angajat sa respecte deciziile summit-ului zonei euro.
El a adaugat ca planul de salvare a Greciei nu va fi pus in practica daca statul elen evita sa adopte reformele cerute.
Anuntul executivului de la Atena "genereaza incertitudine in piata", este de parere premierul italian Silvio Berlusconi. "Aceasta este o alegere neasteptata care genereaza incertitudine" dupa summit-ul liderilor europeni de saptamana trecuta si in ajunul unei reuniuni importante a G20, se arata intr-o declaratie a lui Berlusconi.
Economistul Christopher Pissarides, laureat al premiului Nobel, spune ca este dificil de estimat ce se va intampla cu Grecia daca rezultatul referendumului este negativ.
"Va fi destul de rau pentru Uniunea Europeana si mai ales zona euro, dar mult mai rau pentru Grecia. In cazul unui vot negativ, Grecia va declara imediat falimentul. Nu ii vad ramanand in zona euro", a adaugat el.
Analistii precizeaza ca ultimul sondaj a aratat ca cea mai mare parte a grecilor au o parere negativa despre pachetul de salvare.
"Daca va exista un referendum, am putea trage concluzia ca grecii nu vor accepta masurile de austeritate. Am putea concluziona ca tot castelul de carti de joc se va prabusi", a afirmat Howard Wheeldon, analist la BGC Partners in Londra.
Ministrul de finante Evangelos Venizelos si-a avertizat deja concetatenii ca este in joc statutul de membru al zonei euro. "Sunt vremuri dificile. Cetatenii trebuie sa raspunda la intrebarea: suntem pentru Europa, pentru zona euro, pentru euro?", a spus Venizelos.
Liderul partidului de opozitie Noua Democratie, Antonis Samaras, va avea marti o intrevedere cu presedintele Greciei, Karolos Papoulias, pentru a cere organizarea rapida de alegeri anticipate.
"Papandreou este periculos, arunca statutul Greciei de membru UE ca pe o moneda in aer. Nu poate guverna si, in loc sa se retraga onorabil, dinamiteaza tot", a declarat Yannis Michelakis, purtatorul de cuvant al partidului.
Grecia va inlocui intregul Stat Major al fortelor armate
Premierul elen va participa la summit-ul G20 pentru a oferi clarificari cu privire la referendum
Fitch Ratings: Referendumul din Grecia reprezinta o amenintare pentru stabilitatea financiara a zonei euro
Grecia: Sase parlamentari, membri ai partidului de guvernamant, cer demisia premierului elen George Papandreou
Opozitia din Grecia cere alegeri anticipate in locul referendumului

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
In antichitate se spunea ca trebuie sa te feresti pana si de darurile grecilor, dara-mi-te de datoriile lor...
Astfel, la 31 iulie 2011 existau in Romania 5.075 societati cu participare elena, care aveau un capital social subscris in valoare de 1,95 miliarde de euro.
Grupul elen de comunicatii OTE este cel mai mare jucator din industria telecom din Romania, fiind actionar majoritar atat in operatorul de telefonie mobila Cosmote, cat si in furnizorul de linii fixe Romtelecom.
Impreuna, cele doua companii aveau la 30 iunie, in acest an, 11,85 milioane de clienti, dintre care 6,95 milioane de clienti erau ai Cosmote iar 4,9 milioane ai Romtelecom.
Cele doua companii sunt conduse in prezent de acelasi CEO, grecul Stefanos Theocharopoulos, iar o eventuala fuziune ar crea cel mai mare operator telecom din Romania, atat dupa numarul de clienti cat si dupa cifra de afaceri.
OTE merge bine in Romania si nu vor fi consecinte negative in caz de faliment grec.
In Romania sunt prezente 6 banci grecesti, respectiv EFG Eurobank (prin Bancpost), National Bank of Greece (prin Banca Romaneasca), Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank si ATEbank.
EFG Eurobank, care detine Bancpost, si Alpha Bank, au anuntat la finele lunii august ca vor fuziona, si astfel vor crea al treilea jucator ca marime de pe piata din Romania.
Bancile elene din Romania au in total o cota de piata de 27% din piata bancara romaneasca, potrivit declaratiilor facute in iunie de presedintele Traian Basescu.
Bancile elene din Romania sunt atent monitorizate de BNR, au suficient capital si in principiu ar putea scapa de un faliment grec.
Fostul ministru de Finante Daniel Daianu declara recent ca un potential faliment al Greciei ar pune Romania in situatia de a pregati un "Plan B" in cazul caruia "cinci banci din Romania ar ajunge sub controlul unui stat elen care este pe perfuzie".
Planul exista deja la BNR.
Si-au facut-o cu mana lor.
In ceea ce priveste creditele: grecii au fost imprumutati cu dobanda mai mare datorita riscului creditorilor de a-si pierde o parte din bani. Au riscat si au pierdut. Asta-i viata!
si e clar ca pot sa o faca: nu voteaza la referendum, planul pica, grecia opreste platile (ca n-are de unde), eruopa trebuie sa acopere pierderile bancilor ca sa nu i se opreasca sistemul financiar, deficitele cresc, economia ue o ia invers si bagam cu succes valul doi de criza, etc.
uite ca chestia aia cu buturuga mica rastoarna carul mare e adevarata a suta oara de cand a fost zisa
Au intins elasticul mai mult decit ar fi fost cazul.
Dupa atitea falimente n-au inteles nimic.
Cit despre buturuga exista si alte parghii mai "democratice" ca sa-si bage gretzi mintile in cap
Pt a fi validat, va trebuie sa existe o participatie de minim 50% din electorii inscrisi.
Partidul Socialist, aflat la putere acum, are o majoritate parlamentara foarte slaba, de doar 3 voturi. Ori unii deputati stangisti au si anuntat ca nu vor vota acordul cu UE/FMI.
Asa ca Papandreu (al carui tata a declansat nebunia indatorarii publice odata cu venirea socialistilor la putere in 1981) se va intoarce catre 'bobor', care bobor n-are nici un chef sa vie la Atena expertii germani sa intrebe de ce se dau 'pensii de fata batrana' !
Dictatura coloneilor a lasat Grecia cu o datorie de 20% din PIB (de la 25% in momentul loviturii de stat), in timp ce guvernarea socialista de 2,5 mandate de dupa caderea dictaturii militare a dus datoria Greciei la 75% din PIB !
Apoi datoria s-a dublat, incet-incet, pt ca nici guvernele de dreapta, desi n-au mai luat atatia bani ca socialistii, tot n-au abolit legile fiscale iresponsabile.
UE s-a trezit cu bolovanul grec dupa ce a controlat mai atent conturile Greciei si a vazut ca liderii greci pur si simplu mintisera si falsificasera acte contabile trimise la Bruxelles.
S-a facut o prima rectificare a finantelor Greciei, dar a fost prea tarziu pt ca a venit criza financiara mondiala si mizeria a iesit la suprafata.
Asa ca Grecia a ajuns la 350 miliarde datorie, din care 200 miliarde erau catre banci private grecesti, franceze, germane, italiene.
Dupa negocieri de luni de zile, bancile private au acceptat sa renunte la 50% din banii lor, cu conditia ca UE sa le ajute cu o recapitalizare de 109 miliarde euro.
In clar, Grecia si-a vazut datoria totala redusa cu 30% !
Dar nu degeaba, ci contra unor reforme ale statului grec.
Aceste reforme, de bun simt pe alte meleaguri europene, sunt respinse de greci.
Urmarea? Un faliment !
Cand eram la scoala, orice coleg de clasa obraznic, era dat afara din clasa. De ce sa complicam lucrurile in viata "de zi cu zi"?
pe de alta parte, in aceste cazuri cred ca este singura solutie... o sa o ia cursu razna o saptamana si-o sa-si revina ca asta e, dar daca ei nu vor sa fie ajutati si nu vor reforme e o solutie mult mai civilizata decat sa falimenteze in zona euro...
nu inteleg ce vor grecii. li s-a micsorat datoria. daca zboara din zona euro sau daca se oftica europenii pe ei sunt MANCATI!!! o tara urata de restul europei nu poate castiga bani din turism... ei chiar vor sa-si distruga si ultimul lucru care merge cat de cat?!
Intrebarea este: ce va face Europa cand Italia si Spania vor lua locul Greciei? De unde bani sa fie salvate si ele si bancile care le-au imprumutat?
Solutia este una singura si inevitabil se va ajunge acolo: falimente bancare pentru cei care au dat imprumuturi statelor socialiste + falimentele statelor care nu vor sa isi plateasca datoriile. Scenariul suna apocaliptic, dar nu este chiar asa, nu pentru cetatenii de rand. Va fii un nou inceput cu sanse bune de rpunere in functiune a sistemului economic. Scenariul este insa apocaliptic pentru proprietarii bancilor si ei sunt cei care fac tot posibilul sa gaseasca alte solutii decat falimentul. Doar ca nu te pui cu mama Natura: odata mort un organism poti sa il si f**i ca nu se mai scoala :)
Cei a caror munca are o finalitate si nu paraziteaza sisteme umflate artificial ( gen sistemul bancar, bugetarii, etc), sa nu se teama.
inside job
cautati pe net film online documentar inside job.
veti vedea de ce grecii fac referendumul.
de fapt marile puteri ca franta, italia, sua, iar mai nou germania s-au invatat sa santajeze orice tara prin fmi si banca mondiala.
de exemplu si in film spune clar acest lucru, pe de o parte au ajutat grecia cu miliarde de euro iar apoi pentru favoarea care i-au facut-o grecia a trebuit sa cumpere diverse produse de preferat arme pentru ca au valoare mare.
deci iti dau 100 de lei din care tu cumperi 50 de lei produse de la mine, dar tu apoi trebuie sa platesti inapoi 100 de lei plu dobanda aferenta.
asta e smecheria.
si este insa o chichita prin care o tara poate fi scutita de la plata datoriei - trebuie sa indeplineasca mai multe conditii.
asa s-a intamplat cu o tara din america de sud, insa creditorii ce au facut - i-au redus datoria pentru a nu deveni un precedent.
deci bravo grecia pntru ca se tine tare.
intr-adevar falimentul greciei nu a fost provocata de ea ca tara ci de celelalte tari in ue care au investit foarte mult in grecia iar apoi prin speculatii financiare au crescut artificial preturile la actiuni iar apoi i-au prostit pe altii.
ei si-au facut-o singuri. nimeni nu i-a indemnat sa aiba un asa aparat bugetar mare. nimeni nu le-a spus sa nu controleze mai bine comerciantii.
parerea mea e ca trebuie lasati in faliment cu toate consecintele de rigoare. plasturele aplicat saptamana trecuta nu face decat sa ne ingroape pe toti tot mai mult.
grecia poate foarte bine sa primeasca ajutor si de la chinezi si de la arabi insa totul este politic.
datoria irlandei cititi articolul in hotnews s-a redus datorita unei "greseli contabile" cu 3, 5 miliarde de euro.
deci totul e din tastatura DELETE. nu e nimic real.
china are o rezerva valutara de mii de miliarde de dolari si cateva sute de miliarde de euro. in momentul in care china varasa acesti bani pe piata mondiala cel putin dolarul va deveni o hartie de sters la dos.
voi in loc sa fiti alaturi de grecul de rand voi sunteti tot contra deasta romania este unde este si acceptati toate ordinele venite de sus.
de fapt e foarte simplu divizeaza si stapanesti. in grecia toti au fost uniti si timp de un an de zile au fost greve generale, si vor fi in continuare.
papandreu va fi asasinat daca nu se va supune uniunii europene, iar grecia ar putea fi divizata teritorial - chestia cu divizarea am auzit-o astazi la tv.
deci fratior mai aveti de invatat de la greci. ei au pensie de 1000 de dolari iar voi aveti pensie de 100 de dolari, ei platesc pe kg de castraveti si portocale 0,50 euro, voi platiti un euro, voi platiti 1 euro painea ei platesc 0, 80 euro, voi platiti uleiul 2 euro ei il cumpara cu 1, 80 euro.
cine e desteptul aici.
ei nu au iarna deci nu platesc iarna bani ca prostii la firme fantoma asa cum platiti voi la radet si alte firme cum s-o mai numi ele prin marile orase.
voi radeti dar radeti degeaba.
acolo s-a iesit in strada toata tara.
voi ati iesit pe rand. si ati ras pe rupte cand au iesit pensionarii intr-o zi, in alta zi a au iesit profesorii si tot asa. ati ras bine.
sa vedem cine rade mai bine, cand grecia anul viitor va primi o taiere de datorie externa de 80 miliarde sau oricum esalonata pe 100 de ani, iar fmi-ul isi va recupera acesti bani de la romania si mai nou ucraina care si ucrainienii sunt la voi ca romanii stau cu mana intinsa la fmi.
vorbim la anu
un roman lucreaza in confectii si castiga 200 - 300 de dolari pe luna
un german lucreaza in confectii si castiga 1500 de dolari pe luna
deci cum se calculeaza munca fiecaruia daca presupuenm ca produsul finit e de aceeasi calitate ???
eu cred ca banii sunt facuti doar pentru a santaja tarile si pentru a-i determina pe neosclavi sa munceasca.
nu poti spune ca romanii nu muncesc. fiecare muncim cum putem si cat putem intr-adevar nu folosim tehnologuie si deasta poate nu avem productie, dar eu cred ca e mult santaj international. adica unele guverne fac loby prin diverse moduri chiar si prin santaj cu acordarea de sprijin financiar pentru a/si vinde armele, sau pentru a lua un contract de autostrada, sau etc.
E nu zau...dar despre criza asta in care ne zbatem de vreo 3 ani ti-ai pus intrebarea din vina cui e? Tot de stanga sunt ideile??
Asa ca au ales raul cel mai mic:refuzul de a-si trada tara pentru a se inrobi pe zeci de ani la un proiect utopic, Uniunea Europeana si moneda unica.
Stati linistiti ca stiu ei ce fac: in cazul unei crize financiare, preturile la serviciile de turism oferite de catre ei vor scadea dramatic. Consecinta: cohorte de nemti, nordici, chiar romanasi corporatisti de-ai nostri (care n-au vizitat vreodata manastirile din Moldova sau Valea Izei din Maramures, dar cunosc toate preturile din tavernele grecesti), vor da navala si-si vor cheltui banii in vacante pe litoralul si in insulele grecesti. Si, pe termen lung, grecii se vor redresa, prin propriile resurse.
In timp ce, moneda euro va da in primire, iar Germania si Franta isi vor calcula pierderile unei politici nesanatoase si nefiresti.
Daca ma gandesc bine, falimentul Greciei va afecta mai mult Germania si Franta, decat Grecia in sine.
Daca mai iese din UE si Marea Britanie si, daca mai au probleme financiare si Irlanda, Portugalia, Spania si Italia, atunci praful se va alege de aceasta constructie artificiala si utopica, numita UE.
Nu va faceti iluzii, in cazul in care Italia sau Spania se vor gasi in aceeasi situatie ca si Grecia, populatia va vota la referendum in aceeasi idee: sarac dar liber.
Este valabil si pentru Romania sau Bulgaria!
2. Falimentul Greciei? In care Drept International ati auzit de asa ceva? Mai exista vreun precedent? Germania, dupa razboi, ar fi trebuit sa nu mai existe, dupa un asemenea rationament.
2. Pentru ca orice disfunctionalitate a finantelor Greciei se rasfrange in mod direct in stabilitatea financiara a Germaniei si Frantei.
3. Pentru ca bancile franceze si germane au o expunere foarte mare pe titlurile de stat emise de Banca Nationala a Greciei (falimentul Greciei inseamna falimentul a 50% dintre bancile franceze si germane).
4. Pentru ca falimentul Greciei si iesirea acesteia din spatiul Euro, sau chiar din UE, inseamna revenirea Greciei la moneda nationala drahma, dar si intoarcerea Germaniei la marca germana; ceea ce va duce la dizolvarea UE si la disparitia monedei unice.
5. Pentru ca, vazand riscurile, tot mai multe tari incearca sa iasa din aceasta uniune utopica: Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie.
6. Pentru ca, desi oligarhia financiara spera la profituri uriase de pe urma acestei uniuni (UE), problemele populatiei de rand se acutizeaza si riscul unor proteste sociale fara precedent este iminent.
7. Pentru ca, realitatea economica si sociala a prezentului pe cae-l traim arata ca, acum 30 de ani, cand nu exista UE si nici Euro, toata populatia Europei traia mult mai bine decat acum (si aici ma refer in special la statele industrializate din vestul Europei, desi putem sa extrapolam si la tarile din est).
8. Pentru ca, globarizarea fara noima practicata acum in Europa, aduce tiganii si cersetorii din Est in Vestul Europei si marile firme de tras tepe cetatenilor de "categoria a doua" din Vest in Estul Europei (vezi Nokia la Jucu). Ambele actiuni nasc nemultumiri in randul populatiilor ambelor parti.
9. Pentru ca acest proiect este o utopie, si va sfarsi la fel ca si alte utopii incercate in Europa: nazismul, comunismul, etc.
La punctul 9, confunzi doua "ideologii" nazismul (care are la baza socialismul) si comunismul (venit din Est) cu "proiectul" UE (bazat pe liber schimb, moneda unica etc), care n-are legatura cu vreo ideologie.
Bucurate de fiecare clipa a vietii.
Sunt si mai multe "pentru ca" decat cele pe care le-am amintit eu.
La punctul 9, nu confund nimic:
- Citeste ideologia nazista privind organizarea politica si economia europeana dupa cucerirea Europei de catre Germania si vei ramane uluit de cat de asemanatoare este cu ceea ce se intampla acum.
- Citeste ceva despre CAER si vei ramane uluit de ce vei afla.
PS: se scrie corect "bucura-te", dar probabil bucuria ta de a fi cetatean UE tine loc si de scoala!
O iei prea personal... incearca sa mai iesi in natura, ca-ti prinde bine si te scapa de stres.
Bravo esti "citit", daca ai ajuns sa citesti pana si ideologia nazista! Sau te dai 'rotund".
Iar faci confuzii (sper ca nu in mod voit), cucerirea unei parti a Europei de catre Germania s-a facut sub ocupatie militara, ceea ce nu-i tot una cu Parlamentul European si cu influenta economica a Germaniei actuale (doar e una din tarile care reprezinta motorul economic al UE).
In lipsa altor argumente, foloseste-ti lectii gramaticale in alte conjuncturi. Nu pe un forum de comentarii la articole.
PS - Esti prea Euro-sceptic
Prin istoria recenta a falimentelor Grecia a aratat incapacitatea de a face fata cerintelor mentalitatii occidentale, ea fiind, un biet stat ortodox cu o civilizatie mult ramasa in urma "boom-ului" inregistrat de Occident in ultimii 300 de ani.
Acest referendum este inca o dovada de "maretie greceasca" in vreme ce populatia occidentala (in special din statele germano-saxone) va trebui sa munceasca din greu pentru a acoperi huzurul si lenea ortodoxa a Greciei. Ca si in cazul Romaniei (un stat foarte aproape de mentalitatea greceasca), diferentele de mentalitate si de cultura fac de fapt diferentele pentru ca in spatele oricarui stat se afla mentalitatea locuitorilor sai.
Personal cred ca o asemenea problema NU se trateaza cu blandete si cred ca cea mai buna solutie ar fi scoaterea imediata a acestui stat-parazit din UE si zona euro. Poate adevarata putere a Balcanilor (Turcia - deja a 15-a economie a lumii) va avea ingaduinta si mila (ca fost colonizator al Greciei) de a le arunca cateva farame din bunastarea sa.
Europa trebuie sa invete de la Japonia, China, Turcia, Coreea de Sud, Brazilia ca bunastarea se bazeaza pe MUNCA si nu pe asistati sociali si ca puterea si longevitatea unui grup se bazeaza pe ASEMANARILE de gandire si nu pe DIFERENTE.
O nota personala dar care poate rezona cu multi este ca eu nu-mi doresc ca nepotii sau stranepotii mei sa dispara sau sa ajunga subjugatii unei puteri orientale sau americane doar pentru ca n-am reusit, eu cu cei din generatia mea, sa le asigur protectia prin unitate peste timp.
Unitate care trebuie sa fie ferma, chiar si pana la a scoate in suturi veriga care pune in pericol pe restul.
Razboaie vor mai fi, multe. Foamete va fi, destula. Dezastre, numeroase. Nu sunt prapastios, ci doar ma uit inspre istorie.
Iesirea din zona euro poate reprezenta si un anvantaj pentru politicile fiscale asa ca pentru greci nu ar fi asa o nenorocire....tragic este ca romania nu a stiut sa foloseasca aceste avantaje...
pai, normal ca falimentul este mai bun.
se sterge tot. si dela capat.
Eu nu vreau sa decida Merkel ce e bine ptr mine.
Poate eu vreau drahma iar.
Ati citit in detaliu ce presupune stergerea datoriilor?
Nu se sterg 50% din toata datoria. Doar din cea catre bancile private. Adica 100 mld din 350 mld, dar cu conditia sa se reduca datoria publica la sub 100% din PIB, adica o medie de 8%.an. adica scadere de pib de minim 8%/an. adica grecii sa munceasca pe bani foarte putini.
Asta din cauza ca firme private au furat bugetul public al Greciei.
Azi noapte Papandreu a demis Inaltul Comandament ai fortelor armate de frica unei lovituri de stat.
Asemenea masuri de austeritate nu se pot impune democratic, doar prin dictatura.
Exact ce se va intimpla in Grecia.
Pica Grecia, pica Italia si Spania, si apoi UE. Si Romania.
Nu o sa scapam nici noi de dictatura.
Bafta in a plati datoriile statului Roman din munca ta.
2. Daca voteaza impotriva planului de salvare, toate astea le raman lor, vor profita de ele in continuare, chiar daca nivelul de trai se va diminua. Dar au sanse sa produca si, pe termen lung, sa se redreseze. Sunt convins ca nemtii, francezii, suedezii sau danezii vor da iama pe litoralul si pe insulele grecesti pentru a-si petrece vacantele, mai ales ca preturile la servicii se vor duce in jos
3. Daca voteaza in favoarea planului de redresare, astea nu le vor mai apartine, pe o perioada de cel putin 80 de ani. Asta inseamna, pe langa scaderea nivelului de trai pe termen scurt, si indatorarea copiilor si nepotilor lor pe termen lung. Iar sansele ca peste 100 de ani sa-si revina sunt nule. Asta se intampla acum cu Romania: imprumuturile au fost bune, pentru ca au salvat criza de moment dar, in conditiile in care copiii si nepotii nostri vor trebui sa plateasca cativa zeci de ani acest ajutor, nu cred ca salariile lor se vor putea ridica in urmatorii 50 de ani la nivelul salariatilor din vest, care nu au de platit asemenea datorii.
4. Oricum ar vota, grecii stiu ca o vor duce mai greu in perioada urmatoare, dar macar, in cazul votului negativ, vor ramane cu ceea ce au si vor beneficia de ceea ce au.
5. 400 de miliarde de euro are 80% din populatie (aprox. 10 mil de locuitori) depusi in bancile elvetiene, asa ca, individual, grecii pot face fata perioadei urmatoare. Deci este un popor bogat, nu se compara cu populatia Romaniei.
6. Pe greci nu-i doare sa revina la drahma; au stat pe euro pana la limita (falsificand cifrele financiare cand au trecut la euro), au tras o mare teapa intregii UE, si acum pleaca. Sa plateasca fraierii, grecii, in niciun caz! E ca in cazul lui Vantu cu FNI in Romania!
7. Ii doare la basca de UE sau Euro!
9. Daca stam sa judecam realist, pericolul nu este pentru Grecia, ci pentru Germania sau Franta. Prabusirea Euro va avea consecinte mult mai grave pentru ele decat pentru greci. De ce? Pentru ca 50% dintre bancile franceze si germane au expunere pe titluri de stat grecesti (oare de ce?) si caderea Euro si UE va afecta mai mult Germania si Franta decat pe Grecia. Asta este si motivul pentru care cele doua tari se agita pe tema Greciei. Daca nu le-ar fi afectat cu nimic, ar lasa-o sa se duca linistita in faliment. Adica cum ar proceda cu Romania intr-o situatie similara.
10. Grecia nu ar trebui blamata pentru ceea ce a facut. A facut ceea ce face la noi in tara in mod curent orice afacerist, vezi Vantu, Patriciu, etc. A facut bani din prostia si grandomania celorlalti. Din pacate, Romania nu se poate lauda ca a tras vreodata o teapa UE. Dimpotriva!
11. Germania si Franta ar trebui sa intelega ca, pentru a-si salva pielea, ar trebui sa stearga datoriile Greciei fara NICIO alta pretentie, adica moca. Altfel, adio UE, adio Euro, traiasca marca si francul!
12. State ca si Romania sau Bulgaria, pot fi inrobite, Grecia niciodata! Si viitorul va confirma asta!
Nu inteleg care sunt motivele pentru care creditorii Greciei nu executa aceste depozite. Sa nu uitam ca marea majoritate a populatiei este angajata la stat, economiile provin din salariile incasate, la care nu vor sa renunte, salarii asigurate din imprumuturile acordate de bancile care acum alearga dupa recuperarea datoriilor. O astfel de masura i-ar aduce cu picioarele pe pamant cu adevarat, i-ar invata ca munca trebuie sa primeze iar complicitatea la inselaciune cu al lor guvern sa o uite pentru totdeauna.
Sa nu se uite faptul ca grecii au ascuns fraudulos datoria lor publica, falsificand la nivel guvernamental rapoartele financiare trimise institutiilor europene.
Cum poporul acesta nu se afla la prima isprava de acest fel ar merita sa fie lasati fara rodul furaciunii lor deoarece, la urma urmei, nu este normal ca un hot sa ramana cu produsul infractiunii.
Pentru ca firme private au furat bugetul?
L-ai furat tu?
Nu vrei sa iti dai tu singur banii la creditorii straini ca sa nu ti-i mai confiste ei?
Eu nu vreau.
Si nu se poate ca cetatenii greci sa detina peste 350 mld euro in depozite straine. Imparte 350 mld la populatia adulta a Greciei.