Anuntul soc al premierului elen George Papandreou de a supune unui referendum acordul european privind sustinerea financiara a tarii ameninta sa intensifice criza din zona euro si a produs nemultumire in Germania pentru ca Atena ar incerca sa scape de intelegerea incheiata, potrivit Reuters.

Liderii din zona euro au convenit saptamana trecuta sa acorde Greciei un nou ajutor financiar, de 130 miliarde de euro, si o diminuare cu 50% a datoriei statului elen catre detinatorii privati de obligatiuni. Pretul acestui ajutor este insa un program de reduceri dure a cheltuielilor statului, care a declansat un val de furie in randul grecilor.

Primele reactii la anuntul surpriza au variat de la acuzatii ca Papandreou se joaca cu viitorul tarii si predictii de faliment la intrebari cu privire la legalitatea referendumului si declaratii ale politicienilor ca un vot negativ ar forta demisia premierului si alegeri anticipate.

Un lider al coalitiei de guvernamant din Germania a declarat marti ca este "iritat" de anuntul premierului Papandreou.

"Am fost iritat de aceasta stire. Este un mod bizar de a actiona. Premierul a fost de acord cu pachetul de salvare de care beneficiaza tara sa. Alte tari fac sacrificii considerabile pentru zeci de ani de management defectuos si a conducere deficitara a Greciei - au fost luate decizii gresite si tara a intrat singura in aceasta criza", a declarat Rainer Bruederle, lider al Partidului Democratii Liberi.

El a mai spus ca exista o singura solutie la anuntul Greciei.

"Nu putem face decat un singur lucru: sa ne pregatim pentru eventualitatea unei insolvente a Greciei, iar daca angajamentele nu vor fi indeplinite se va ajunge la punctul in care banii nu vor mai fi virati", a mai spus Rainer Bruederle.

Totodata, ministrul afacerilor europene din Finlanda, Alexander Stubb, a declarat ca un referendum asupra pachetului financiar ar fi un referendum asupra ramanerii in zona euro.

"Situatia este atat de incordata, incat ar fi un vot asupra statutului de membru al zonei euro", a spus Stubb, care a precizat ca Grecia s-a angajat sa respecte deciziile summit-ului zonei euro.

El a adaugat ca planul de salvare a Greciei nu va fi pus in practica daca statul elen evita sa adopte reformele cerute.

Anuntul executivului de la Atena "genereaza incertitudine in piata", este de parere premierul italian Silvio Berlusconi. "Aceasta este o alegere neasteptata care genereaza incertitudine" dupa summit-ul liderilor europeni de saptamana trecuta si in ajunul unei reuniuni importante a G20, se arata intr-o declaratie a lui Berlusconi.

Economistul Christopher Pissarides, laureat al premiului Nobel, spune ca este dificil de estimat ce se va intampla cu Grecia daca rezultatul referendumului este negativ.

"Va fi destul de rau pentru Uniunea Europeana si mai ales zona euro, dar mult mai rau pentru Grecia. In cazul unui vot negativ, Grecia va declara imediat falimentul. Nu ii vad ramanand in zona euro", a adaugat el.

Analistii precizeaza ca ultimul sondaj a aratat ca cea mai mare parte a grecilor au o parere negativa despre pachetul de salvare.

"Daca va exista un referendum, am putea trage concluzia ca grecii nu vor accepta masurile de austeritate. Am putea concluziona ca tot castelul de carti de joc se va prabusi", a afirmat Howard Wheeldon, analist la BGC Partners in Londra.

Ministrul de finante Evangelos Venizelos si-a avertizat deja concetatenii ca este in joc statutul de membru al zonei euro. "Sunt vremuri dificile. Cetatenii trebuie sa raspunda la intrebarea: suntem pentru Europa, pentru zona euro, pentru euro?", a spus Venizelos.

Liderul partidului de opozitie Noua Democratie, Antonis Samaras, va avea marti o intrevedere cu presedintele Greciei, Karolos Papoulias, pentru a cere organizarea rapida de alegeri anticipate.

"Papandreou este periculos, arunca statutul Greciei de membru UE ca pe o moneda in aer. Nu poate guverna si, in loc sa se retraga onorabil, dinamiteaza tot", a declarat Yannis Michelakis, purtatorul de cuvant al partidului.