Dupa ultimatumul primit joi seara din partea liderilor europeni, Grecia, tara cu cele mai mari dificultati financiare din zona euro, se confrunta cu o criza majora a datoriilor, relateaza AFP, care face o cronologie a principalelor momente ale crizei care a curpins Grecia in 2009.

Datele cheie ale crizei datoriilor din Grecia

-2009-

Octombrie: Noul guvern al lui George Papandreou ridica prognoza de deficit a tarii pentru anul 2009 de la 6% la 12,7%.

In decembrie, UE a tras semnalul de alarma cu privire la situatia finantelor publice din Grecia, agentiile de rating retrogradeaza nota datoriei sale suverane.

- 2010 -

23 aprilie: Grecia, ale caror datorii insumeaza 350 miliarde de euro, se hotaraste sa solicite asistenta internationala. La inceputul lunii mai, Comisia Europeana si FMI pregetesc un plan de 110 miliarde de euro, iar Atena adopta planul de austeritate.

5-6 mai: O treia greva generala si numeroase proteste violente au loc la Atena, soldate cu trei morti.

- 2011 -

29-30 iunie: Nou plan de austeritate si privatizare. La data de 21 iulie, zona euro ofera un al doilea pachet de ajutor, in valoare de 159 miliarde de euro si prevede consolidarea Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), creat in mai 2010.

2 septembrie: Troica creditorilor (UE-FMI-BCE), care a descoperit un derapaj semnificativ in conturile publice, suspenda misiunea sa in Atena, insa revine la sfarsitul lunii septembrie.

20 octombrie: Noile masuri de austeritate provoaca o greva generala si demonstratii violente.

27 octombrie: Acord european privind planul de salvare a Greciei (reducere datoriei cu 100 de miliarde de euro, noi imprumuturi internationale).

31 octombrie: Papandreou decide sa supuna acordul european unui referendum national.

2 noiembrie: Europenii suspenda ajutorul financiar promis Greciei si cere Atenei sa se pronunte in cadrul referendumului asupra apartenentei statului elen la zona euro.

3 noiembrie: Summit G20 la Cannes (Franta), pe fondul zvonurilor demisiei guvernului grec.

Papandreou este pregatit sa retraga proiectul de referendum pentru a garanta planul de salvare.