Grecia a renuntat la planurile privind organizarea unui referendum pe tema sprijinului financiar oferit de UE, care ar fi pus sub semnul intrebarii prezenta statului elen in zona euro si ameninta sa arunce intreg blocul monetar in criza, a anuntat vineri ministrul de finante grec, potrivit Reuters.

Ministrul de finante Evangelos Venizelos a facut aceasta promisiune in convorbiri telefonice avute cu seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, si ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble.

"Venizelos si-a informat interlocutorii despre decizia Greciei de a nu organiza un referendum", se arata intr-un comunicat al ministrului de finante elen.

Reamintim ca premierul grec Giorgios Papandreou a anuntat luni, intr-o miscare-surpriza, ca vrea organizarea unui referendum in care grecii sa spuna daca sunt de acord sau nu cu pachetul de masuri de ajutorare decis de liderii UE.

Anuntul lui Papandreou a fost primit cu stupoare si furie in cancelariile europene, liderii politici din zona euro cerand explicatii pentru aceasta miscare socotita de presa internationala "riscanta" sau "joc de poker".

Vineri, Franta a avertizat, prin vocea ministrului pentru afaceri europene, Jean Leonetti, ca Grecia va fi exclusa din zona euro, dar si din Uniunea Europeana, daca nu accepta planul decis de UE. "Respingerea planului inseamna iesirea din zona euro, neacceptarea planului pentru Grecia inseamna iesirea din Europa" a declarat Jean Leonetti.