Guvernul francez a prezentat luni o serie de masuri de austeritate pentru a realiza economii la bugetul statului de 18,6 miliarde de euro in 2012 si 2013, pentru a reduce deficitul bugetar al tarii si a proteja ratingul de top al Frantei, potrivit Reuters. Masurile prezentate de premierul Francois Fillon includ majorarea cotei reduse de TVA si a taxei pentru companiile mari.

Francois Fillon a aratat in cadrul unei conferinte de presa ca aceste masuri sunt cele mai dure adoptate de Franta din 1945 si pana in prezent.

Astfel, autoritatile de la Paris au decis cresterea varstei de pensionare de la 60 de ani la 62 de ani in 2017, cu un an mai devreme decat s-a anuntat anterior.

De asemenea, s-a decis majorarea temporara cu 5% a taxei pentru companiile cu o cifra de afaceri mai mare de 250 milioane de euro si a nivelului Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) reduse de la 5,5% la 7%, cu unele exceptii.

Prin aceste masuri se doreste economisirea a 7 miliarde de euro in 2012 si 11,6 miliarde de euro in 2013, an pana la care guvernul intentioneaza sa reduca deficitul bugetar la 3%. Franta intentioneaza sa isi reduca deficitul de la 5,7% din PIB la 4,5% in 2012.

Francois Fillon a mai anuntat in conferinta de presa ca prin masurile anuntate se pot economisi fonduri de 65 miliarde de euro pana in 2016.

In timp ce autoritatile de la Paris au anuntat majorari de taxe, coalitia de guvernare din Germania a decis duminica sa reduca o serie de taxe si impozite incepand din 2013, masura prin care populatia si companiile vor economisi sase miliarde de euro pana in 2014.

Dupa luni de dispute si tensiuni politice, coalitia a decis ca reducerea taxelor poate fi aprobata doar daca, in acelasi timp, se vor majora contributiile sociale, iar statul va trebui sa-si asume investitii mai mari in infrastructura, simplificarea procesului de recrutare de lucratori calificati straini si mai mult sprijin financiar pentru persoanele care au copii in grija.

Masura, pe care unii o vad ca simbolica, are ca scop diminuarea poverii asupra germanilor cu venituri mici si medii.

"Este un pas inainte in ceea ce priveste mai multa corectitudine in sectorul fiscal si o masura care consolideaza cresterea economica a Germaniei", a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Mai multe voci afirma insa ca noul plan este doar o modalitate prin care Angela Merkel incearca sa castige simpatia populatiei in vederea alegerilor de anul viitor.