Randamentul obligatiunilor italiene a crescut pana la cel mai inalt nivel din ultimii 15 ani, cea de-a treia economie a zonei euro revenind in centrul crizei datorilor din regiune, in ciuda eforturilor oficialilor europeni de a opri contagiunea, potrivit Reuters. Randamentul obligatiunilor cu scandenta la zece ani a urcat la 6,73%, de la 6,1% in urma cu o saptamana, considerat un nivel nesustenabil de multi economisti.

Cresterea randamentului obligatiunilor la cel mai inalt nivel din 1997 si scandalurile politice de la Roma ar putea face ca Italia sa fie absorbita in vartejul crizei datoriilor, dupa Grecia, Irlanda si Portugalia.

"In mod evident, evolutia randamentului obligatiunilor italiene este ingrijoratoare, pentru ca este similar cu ceea ce sa intamplat in Grecia, Irlanda si Portugalia", cele trei tari care au solicitat asistenta financiara internationala, arata analistii ING Bank citati de AFP.

Pietele pedepsesc Italia pentru politicile laxe si pentru evenimentele recente care il au in prim plan pe premierul Silvio Berlusconi. Luni, in presa internationala au aparut o serie de zvonuri care aratau ca primul ministru italian ar urma sa demisioneze, pe care insa acesta le-a negat ulterior.

Silvio Berlusconi va incerca sa treaca marti legea bugetului prin Parlament, un vot de importanta cruciala pentru Italia, avand in vedere temerile legate de posibilitatea ca aceasta tara sa fie urmatoarea victima a crizei datoriilor suverane. Acest vot va arata si daca Silvio Berlusconi are suficient sprijin pentru a ramane in functie in urma votului de incredere din zilele urmatoare si de a pune in aplicare masurile de austeritate promise.