Moneda nationala s-a apreciat nesemnificativ marti, Banca Nationala a Romaniei (BNR) publicand un curs de referinta de 4,3537 lei pentru un euro, nivel cu 0,03 bani mai mic decat cel din ziua anterioara.

Pe piata valutara, leul a avut o sedinta statica luni, tranzactionandu-se in jur de 4,35 unitati/euro si a inchis ziua la 4,3540 unitati/euro.

Guvernatorul BNR a declarat luni ca actualele conditii de piata permit intr-un camp destul de important reducerea ratei cheie, dar aceasta ar trebui operata in pasi mici, si posibilitatea ca inflatia sa coboare sub 2% in luna martie 2012. In acelasi timp, BNR a redus prognoza pentru rata inflatiei de la sfarsitul anului 2012 pana la 3%.

"Primele doua puncte de vedere sunt in linie cu asteptarile noastre, dar nu si cel din urma, deoarece credem ca inflatia va urca la 4,2% la finalul anului viitor. Aceste comentarii probabil au intarit asteptarile pietei ca vor urma alte reduceri ale ratei cheie si nu au parut sa impacteze pietele leului", se arata intr-o nota a ING Bank.

Analistii bancii olandeze mai arata ca pentru piata valutara ar putea fi mai interesant faptul ca guvernatorul BNR a descris volatilitatea cursului de schimb drept relativ limitata si a spus ca moneda nationala se afla intr-o zona de echilibru. "Aceste comentarii impreuna cu reducerea ratei cheie neasteptat de rapida sugereaza faptul ca leul are potential de depreciere dar, pe termen scurt, miscari limitate par probabile", mai spun ei.

Leul a castigat teren si in fata dolarului american, cursul coborand la 3,1617 lei pentru un dolar, de la 3,1716 lei pentru un dolar, cat era luni.

Francul elvetian a fost cotat marti la 3,5214 lei, cu 0,25 bani mai putin decat in ziua anterioara, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 4,0532 lei, dupa ce luni cursul de schimb afisat de BNR era de 4,0625 lei pentru 100 de yeni.