Randamentul obligatiunilor italiene a depasit pragul de 7%, nivel considerat nesustenabil
Un nivel de 7% al randamentelor obligatiunilor este considerat nesustenabil de multi economisti si, in trecut, unele economii mai mici din zona euro au solicitat ajutoare financiare din partea institutiilor internationale cand randamentul obligatiunilor lor a ajuns in preajma acestei valori.
Un editorialist al The Telegraph, Jeremy Warner, comenta in termeni plastici situatia Italiei: "It's pretty much game over for Italy now", spunand ca FMI ar putea interveni pana la finele acestui an.
Initial, investitorii au salutat posibila retragere a lui Silvio Berlusconi de la carma guvernului, insa apoi au inceput sa apara intrebari cu privire la identitatea succesorului sau si a perioadei de instabilitate politica.
"Nu exista nicio garantie ca succesorul (lui Berlusconi - n.r.) va fi capabil sa faca o treaba mai buna. Pentru moment sa fiti atenti la randamentul obligatiunilor italiene", a declarat Christian Jimenez, manager de fond la Diamant Bleu Gestion.
Totodata, investitorii se uita si la Grecia, unde se incearca sa se ajunga la un consens in ceea ce priveste noul guvern si persoana primului ministru.
Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 pierdea 1,3%, iar indicele MCSI, care masoara evolutia pietelor la nivel global, cobora cu 0,3%.
De ce este important randamentul unei obligatiuni?
Guvernele emit obligatiuni pe piata primara pentru refinantarea datoriei publice si finantarii deficitului bugetar, ce pot fi cumparate de catre dealerii primari (banci autorizate pentru astfel de operatiuni pe titluri de stat) care depun oferte atat in cont propriu cat si in contul clientilor.
Ulterior, acestia pot vinde obligatiunile pe piata secundara, care este deschisa atat persoanelor fizice, cat si investitorilor institutionali, banci, fonduri de investitii, fonduri de pensii, etc.
Ceea ce vedem acum in cazul randamentului obligatiunilor italiene e rezultatul vanzarilor agresive, care scad pretul obligatiunilor. Acest randament creste pentru a mentine condiitile originale ale obligatiunilor. Pentru guverne e important sa se uite la randamente pentru ca acesta este pretul pe care vor trebui sa il plateasca la emisiunea unor noi obligatiuni.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
La nivelul de 7% doar tarile foarte bogate, cu conturi echilibrate si economie dinamica (crestere mare de PIB) isi pot permite sa imprumute.
Dar Italia are o economie stagnanta, deficitul bugetar e mai mare procentual decat al Romaniei si datoria publica de stat e de 1.900 miliarde euro, spre 110% din PIB.
In clar, Italia nu-si mai poate sustine singura cheltuielile cu administrarea statului, cu salariile bugetarilor, cu plata pensiilor si alocatiilor, cu rambursarea medicamentelor si cu serviciul datoriei externe.
Fie ia din nou bani cu imprumut de undeva, fie aplica metoda Boc si ia masuri foarte dure de reforma si economisire:
afara cu sute de mii de functionari, diminuarea salariilor, inghetarea pensiilor, reducerea cheltuielilor de stat (inclusiv in sistemul sanitar si cel de asistanat social).
Numai ca bancile private nu mai vor sa dea Italiei bani ieftini, ca exista un risc prea mare, de gen Grecia.
Asa ca Italia s-a adresat UE si FMI, dar Germania si Franta au pus conditii umilitoare, iar la conferinta de presa Merkel si Sarkozy au inceput chiar sa rada de Italia..
Italienii sunt la fel de orgoliosi, nationalisti si relativ iresponsabili precum grecii.
Nici in Italia nu se prea platesc impozite si taxe, se fraudeaza masiv (la ultima amnistie fiscala, evazionistii italieni au adus din Elvetia peste 100 miliarde euro, bani negri..), bugetarii fac efort minim, clasa politica e pitiponcita, corupta si pusa doar pe scandaluri.
UE/FMI nu poate ajuta Italia, sumele sunt imense, aceasta e obligata sa se salveze singura, prin reforme care vor isteriza o populatie prea obisnuita cu dolce far niente..
Inca un exemplu ca turismul nu te salveaza de la faliment..
Ce se intampla de fapt si in SUA si in UE? Furtul furturilor : bancile care au dat bani aiurea, si intrucat i-au dat aiurea ar trebui sa fie falite, sunt salvate cu banii prostimii. Prostimea devine tot mai saraca iar bancile in cel mai rau caz isi mentin neafectat nivelul de trai. Legal ar trebui sa fie falite.
De ce au inceput falimentele acum si nu acum 30 de ani? Din cauza crizei energetice. Nu se poate creste cantitatea de energie bagata in economie, nu mai poate creste productia, nu se mai pot plati ratele bancilor. Se stia asta de acum 30 de ani? Normal ca da!
Cat timp oamenii nu ies in strada sa dea foc guvernelor - atitudinea de bun simt la ce se incearca acum- nu are rost sa ma isterizez ca "vai! italia se imprumuta la 7%, vai, nici m-o sa-mi mai fac cartofi prajiti diseara!".
Angela Merkel a cerut din nou modificarea tratatelor privind Zona euro, pentru ca statele membre sa poata fi impiedicate sa aiba deficite fiscale prea mari.
Cancelarul Germaniei a precizat, in cadrul unui interviu acordat DPA, ca nu este de acord cu organizarea unui referendum in Germania pentru extinderea pachetelor de salvare a Zonei euro.
Ea a respins si apelurile pentru organizarea unui referendum in Germania privind extinderea pachetelor de salvare ale Zonei euro, criticate de multi alegatori germani.
"In Zona euro, responsabilitatea totala asupra bugetelor nationale exista in continuare, fara ca vreo institutie europeana sa aiba vreun mijloc real de interventie. Aceasta este o structura unica, bazata pe respectarea regulilor de catre fiecare din principiu", a spus oficialul german.
"Daca acordurile mutuale din Pactul pentru Stabilitate si Crestere nu sunt respectate, trebuie sa exista o putere de interventie asupra bugetului national de catre o institutie europeana. In caz contrar, nu va functiona bine pe masura ce trece timpul", a avertizat Angela Markel.
In plus, seful guvernului german a respins un apel lansat saptamana trecuta de secretarul general al partidului CSU, din coalitia de guvernare, pentru convocarea unui referendum privind pachetele de salvare din Zona euro.
"Consider ca sistemul nostru democratic, asa cum este in prezent, a oferit si continua sa ofere Germaniei o mare stabilitate interna", a subliniat Merkel.