Italia a atras joi cinci miliarde de euro prin vanzarea de obligatiuni cu maturitate la trei luni, la cel mai mare randament din ultimii 14 ani, dupa ce teama de contagiune a crizei datoriilor suverane a dus costul imprumuturilor la niveluri record, potrivit Businessweek. Trezoreria de la Roma a vandut obligatiunile la un randament de 6,087%, cel mai mare nivel din septembrie 1997, dupa ce la licitatia din 11 octombrie randamentul era de 3,57%.

Emisiunea a fost suprasubscrisa de aproape doua ori.

Datele Businessweek arata ca randamentele obligatiunilor pe zece ani au scazut sub 7% dupa aceasta licitatie, dupa ce miercuri a atins nivelul record de 7,45%.

Miercuri, randamentul obligatiunilor italiene pe zece ani a depasit nivelul de 7%, ceea ce a dus la un val de scaderi pe bursele europene, eliminand castigurile inregistrate dupa ce Silvio Berlusconi a anuntat ca va demisiona dupa trecerea prin Parlament a pachetului de reforme.

Un nivel de 7% al randamentelor obligatiunilor este considerat nesustenabil de multi economisti si, in trecut, unele economii mai mici din zona euro au solicitat ajutoare financiare din partea institutiilor internationale cand randamentul obligatiunilor lor a ajuns in preajma acestei valori.