Autoritatea franceza de supraveghere a pietelor financiare (AMF) a anuntat joi seara ca va deschide o ancheta, dupa transmiterea eronata a unui mesaj de catre Standard and Poor's, care a anuntat retrogradarea ratingului Frantei.

"Secretarul general al Autoritatii a deschis o ancheta", a transmis AMF, dupa ce ministrul francez de finante, Francois Baroin, a cerut in mod expres o investigatie in acest sens.

Autoritatea franceza precizeaza ca a contactat si Autoritatea Europeana a Pietelor si Titlurilor de Valoare (ESMA), care "are competente de supraveghere a obligatiilor profesionale ale agentiilor de rating".

Agentia Standard and Poor's (SP) a recunoscut joi ca a difuzat din greseala anumitor abonati un "mesaj" care anunta ca Franta a fost retrogradata.

"Nu este cazul: ratingul Republicii franceze este neschimbat, AAA, insotit de o perspectiva stabila, si acest incident nu este legat de vreo activitate de supraveghere a ratingului", precizeaza agentia, intr-un comunicat.

Aceasta eroare, pe care agentia a promis ca o va lamuri, intervine in momentul in care ecartul intre dobanda obligatiunilor pe zece ani intre Germania si Franta pe piata datoriilor a atins un nou record joi, la 170 puncte.