Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a cerut Asiei sa sustina cresterea economica mondiala, in contextul problemelor din Europa si SUA, transmite AFP. La finalul unei intalniri la Honolulu, in cadrul Forumului Economic Asia-Pacific, Geithner a cerut, de asemenea, Europei sa puna la punct un plan de refacere a stabilitatii financiare.

"Criza din Europa ramane o provocare centrala care ameninta cresterea mondiala. Este esential ca Europa sa puna rapid in aplicare un plan solid pentru restabilirea stabilitatii financiare", a spus Geithner, la finalul reuniunii.

Tarile din Pacific, care reprezinta peste jumatate din PIB-ul mondial, sunt vulnerabile la o incetinire economica globala, a spus Geithner. Insa ele, in special statele din Asia, trebuie sa se implice mai mult in procesul de redresare economica la nivel mondial.

"In timp ce SUA se straduieste sa-si rezolve problemele si Europa se confrunta cu o perioada de crestere mai lenta, economiile asiatice vor trebui sa faca mai mult pentru a stimula economia", a spus ministrul.

Despre China, oficialul american a spus ca moneda sa, yuanul, a fost "semnificativ subevaluata", desi, avand in vedere inflatia, comparativ cu SUA, paritatea a crescut cu putin peste 10% din 2010.