Proiectul de buget pregatit de Guvern prevede inghetarea pensiilor pe intreaga perioada a anului viitor si nu exista referiri cu privire la o eventuala majorare a acestora si a salariilor in al doilea semestru, potrivit Mediafax. Documentul mai arata ca pentru sustinerea platii pensiilor vor fi transferati de la bugetul de stat 13,8 miliarde lei.

Ce cuprinde proiectul de buget:

  • Valoarea punctului de pensie va fi de 732,8 lei in 2012, nivelul la care a fost inghetat inca din 2009
  • Castigul salarial mediu brut va creste usor, la 2.117 lei de la 2.026 lei in acest an si 1.902 lei in 2010
  • Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public de pensii depasesc 47 miliarde lei (fata de 46,2 miliarde lei in acest an), reprezentand 8,1% din PIB
  • La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor au fost luati in calcul 4.761.000 pensionari platiti prin Casa Nationala de Pensii Publice, cu o pensie medie lunara de 747 lei, si 159.000 pensionari platiti prin Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor si Serviciul Roman de Informatii, cu o pensie medie lunara de 2.289 lei. In acest an fondul de pensii a fost calculat pe baza a 4.780.000 pensionari, cu o pensie medie lunara de 749 lei, si 155.800 pensionari din sistemul de aparare, cu o pensie medie lunara de 1.755 lei
  • Veniturile totale ale bugetului asigurarilor sociale sunt estimate la 48,7 miliarde lei, iar cheltuielile totale sunt prognozate la 48,5 miliarde lei
  • Pentru sustinerea in totalitate a cheltuielilor ce se finanteaza din acest buget, din bugetul de stat se vor aloca o subventie de 13,8 miliarde lei. In acest an, pentru plata pensiilor au fost transferate de la bugetul de stat 13,9 miliarde lei
  • Veniturile totale sunt diminuate cu 2,7 miliarde lei, echivalent al cotei de 3,5% (in crestere de la 3% in acest an) aferenta pensiilor private obligatorii
  • Bugetul asigurarilor sociale de stat este programat pentru anul viitor cu un excedent de 170,9 milioane lei (fata de 253,9 milioane lei in acest an)
  • Veniturile totale ale bugetului asigurarilor pentru somaj au fost estimate la 2,4 miliarde lei (fata de 4,4 miliarde lei in acest an), din care 45,3% vor proveni din contributii ale sistemului de asigurari pentru somaj (23% in acest an), 8% din contributia angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (4,6% in acest an), 0,9% din venituri nefiscale (0,7% in acest an), 0,2% incasari din rambursarea imprumuturilor acordate pentru infiintarea si dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii (2,8% in acest an), 5,6% sume primite de la UE (sursa neluata in calcul in acest an) si 39,9% subventii de la bugetul de stat (68,9% in acest an).
  • Prin bugetul asigurarilor pentru somaj a fost prevazuta finantarea unor cheltuieli in suma totala de 2,2 miliarde lei (4,2 miliarde lei anul trecut).
  • Bugetul asigurarilor pentru somaj va fi alimentat cu subventii de la bugetul de stat de 974,4 milioane lei, fata de 3 miliarde lei stabilit prin bugetul pe anul acesta.
  • Rata somajului va scadea de la 4,9% in acest an la 4,5%, iar numarul somerilor de la 445.000 la 410.000.
  • Nivelul cheltuielilor finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj a fost stabilit pe baza unui numar de 247.000 persoane care vor primi indemnizatie de somaj (dintre care 45.000 absolventi) si o indemnizatie lunara de 481 lei.

Proiectul de buget nu prevede scaderi ale contributiilor de asigurari sociale pe parcursul anului viitor, acestea fiind mentinute la nivelul actual.

Companiile de stat vor fi obligate sa inghete angajarile si in 2012

Totodata, documentul mai arata ca regiile autonome si companiile de stat vor fi obligate sa inghete si anul viitor angajarile, astfel incat sa nu depaseasca numarul de personal stabilit pentru 2011. Proiectul prevede ca, pentru anul 2012, regiile si companiile de stat care au inregistrat pierderi in anul precedent sau care primesc subventii sau transferuri de la bugetul de stat pentru activitatea de exploatare nu pot depasi nivelul cheltuielilor cu salariile aferente anului precedent.

Regiile si companiile care au inregistrat profit in anul precedent pot acorda cresteri salariale in 2012, dar nu mai mari decat inflatia prognozata pentru anul viitor.

"In anul 2012, operatorii economici nu pot majora numarul maxim de personal prevazut prin bugetul aprobat pentru anul 2011. In cazuri temeinic justificate, respectiv in conditiile extinderii activitatii, Guvernul poate aproba cresterea numarului de personal si, in mod corespunzator, cheltuielile cu salariile la unii operatori economici", se mai arata in document.

Toate aceste restrictii au fost aplicate si pe parcursul acestui an.

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International ca politica salariala a regiilor autonome si companiilor nationale sa fie stabilita anual, prin legea bugetului de stat.

Vezi declaratia premierului Emil Boc pe acest subiect: