Comisarul european pentru comert: Belgia, urmatoarea tara care s-ar putea confrunta cu pierderea increderii investitorilor
"Italia si Grecia sunt salvate deocamdata deoarece au un nou guvern. S-ar putea ca pietele sa se uite in jur si sa se intrebe <<cine urmeaza?>>. In acest caz cred ca Belgia este una dintre posibilele victime", a declarat el duminica.
Politicienii din Belgia se lupta de 517 zile sa formeze un guvern de coalitie - un record mondial - pe fondul divergentelor in crestere dintre flamanzi si valoni.
In acelasi timp, Belgia are a treia cea mai mare datorie publica din UE, dupa Grecia si Italia, de aproape 100% din PIB.
Joi, Belgia a fost mustrata de comisarul UE pentru afaceri economice, Olli Rehn, din cauza faptului ca inca nu a furnizat Comisiei Europene bugetul national pe anul 2012.
"Belgia trebuie sa se grabeasca si sa finalizeze bugetul pe 2012 pana la mijlocul lunii decembrie", a spus Rehn.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
Cum am renunțat la viața de ONG-ist boem care credea că Bucureștiul se salvează prin povești. Interviu cu Edmond Niculușcă, primul om pe care Nicușor Dan l-a angajat când a venit la Primărie
Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
Asa ca neerlandofonii au fost separati in 'olandezi' si 'flamanzi' (desi vorbesc aceeasi limba, cu mici diferente dialectale si au istorie comuna), iar flamanzii au fost 'comasati' intr-un stat impreuna cu etnicii francofoni din Valonia.
In evul mediu si in Renastere, flamanzii creasera arta de nivel european si faceau comert pe tot globul, de aceea au suportat cu mare greutate tutela lingvistica si politica a valonilor, acestia din urma preluand toate puterile in stat cu ajutorul influentei Frantei.
Treptat, s-a inversat situatia, flamanzii au devenit majoritari (60% din totalul belgienilor) si mult mai bogati decat valonii (in Valonia industria miniera si cea metalurgica au falimentat).
Valonia, condusa de mai multe decenii de coalitii de centru-stanga (socialisti si liberali) a devenit un exemplu de cum sa nu faci economie si stat de asistati sociali.
Flandra, condusa de coalitii de centru-dreapta, a ajuns prospera, foarte dinamica economic, cu somaj redus.
In acest moment, fara banii varsati in excendent de catre Flandra la bugetul federal, pensionarii si somerii din Valonia ar ramane fara bani.
Flamanzii au cerut la inceput doar 'autonomie', dupa care au accelerat reformele pentru a se separa de Valonia.
E inca un exemplu despre ceea ce se stie foarte bine: autonomia administrativ-teritoriala e primul pas catre separatism si distrugerea statului.
Belgia e foarte indatorata, insa Flandra e ceva mai putin, Valonia mai mult.
O Flandra independenta n-ar avea probleme financiare deosebite, o Valonie independenta ar fi imediat falimentara, intrata in incapacitate de plata.
Europeistii incearca disperati sa salveze muribunda Belgie federala, pt ca se tem ca separarea ar fi un exemplu negativ pt UE.
Belgia nu are viitor, acolo vor fi 2 state noi si o capitala federala a UE.