Liderul conservatorilor greci, Antonis Samaras, a declarat luni ca partidul pe care il conduce, Noua Democratie, nu va vota inasprirea masurilor de austeritate pe care Grecia ar trebui sa le implementeze in schimbul ajutorului international de mai multe miliarde de euro, semn ca noul guvern de coalitie nu se poate bucura de sustinerea tuturor partidelor, potrivit Reuters. El a mai spus ca mixul de politici convenite cu creditorii internationali, care prevad reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe, ar trebui schimbat cu unul care sa favorizeze cresterea economica.

"Sunt de acord cu obiectivele de reducere a cheltuielilor guvernamentale, de reducere a datoriilor, de scadere a deficitului, de a face modificari structurale. Nu sunt de acord cu nicio masura care stopeaza cresterea economica", a declarat Samaras in cadrul unei intalniri cu parlamentarii partidului sau.

Desi partidul condus de Antonis Samaras face parte din noua administratie a lui Lucas Papademos, sprijinul sau pentru noul guvern a fost temperat pana in prezent, insa sustinerea sa este cruciala pentru adoptarea legislatiei necesare pentru adoptarea masurilor cerute de creditorii internationali.

Totodata, el a mai adaugat ca nu va semna nicio scrisoare care sa prevada un angajament fata de masurile de austeritate, asa cum a cerut comisarul european pentru afaceri economice si monetare, si ca o promisiune verbala ar trebui sa fie suficienta.

Refuzul sau de a semna acest acord ar putea periclita transa de 8 miliarde de euro din imprumut, de care Grecia are nevoie pana la mijlocul lunii decembrie pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Reuters arata ca pozitia lui Samaras sugereaza ca tensiunile din viata politica care au impins Grecia in pragul dezastrului continua si i-ar putea determina pe partenerii din zona euro sa gaseasca o modalitate de a exclude aceasta tara.